Ville Niinistö poistaisi jumalanpilkan laista

"Suomessa on yhä jumalanpilkka rikoslailla kiellettyä. Olisi perusteltua kumota tämä säännös", kirjoittaa Vihreiden puheenjohtaja, kansaedustaja Ville Niinistö Facebookissa. Niinistön mukaan vapaassa yhteiskunnassa uskontoa saa arvostella siinä missä muitakin yhteiskunnallisia liikkeitä.

Niinistö muistuttaa, että hallitus esitti vuonna 1998 jumalanpilkan määritelmän poistamista perustelemalla, että "Jumala ja muiden uskontojen vastaavat eivät tarvitse rikoslain tarkoittamaa suojelua". Lain valmistelua tehnyt työryhmä katsoi sen "muun muassa hankaloittavan rajan vetämistä uskontoon kohdistuvan satiirisen arvostelun ja varsinaisen pilkan välille sekä tarjoavan uskonnollisille ääriryhmille mahdollisuuden rajoittaa uskontoon kohdistuvaa keskustelua". Eduskunta kuitenkin muutti lakiesitystä ja säilytti sen.

"Mutta onko oikeusistuin oikea paikka arvioida uskontoon ja sen jumalaan kohdistuvan yhteiskunnallisen kritiikin rajoja", Niinistö kysyy.

Rikoslain 17. luvun pykälässä 10 puhutaan rikosnimikkeenä uskonrauhan rikkomisesta. Sillä tarkoitetaan Jumalan pilkkaamista ja loukkaamistarkoituksessa tehtyä kirkon tai uskonnollisen yhteisön pyhänä pitämän asian herjaamista. Myös jumalanpalveluksen, kirkollisen toimituksen tai muun uskonnollisen tilaisuuden häirintä on tuomittavaa.