"Voin olla myös vaarallinen"

Elisabeth Rehn ja Björn Vikström Helsingin Kirjamessuilla

Porvoon piispa Björn Vikström haastatteli Helsingin Kirjamessuilla Elisabeth Rehniä ja Johanna Vesikalliota. Rehnistä kertova kirja piirtää kokonaiskuvan monipuolisesta naisesta.

Vesikallion kirjoittama Lillan – Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä perustuu 39 eri henkilön, työtovereiden, ystävien ja perheenjäsenten haastatteluihin. Rehn totesi, että yleensä poliitikkojen kirjoissa nämä haukkuvat muita, hänen kirjassaan muut haukkuvat häntä. Vaikka hän itse halusi kirjaan myös kritiikkiä, silti jotkut kommentit vähän järkyttivät häntä.

Rehnin hyvä itsetunto ja huumorintaju tulivat esille, kun piispa kyseli miltä jatkuva ulkonäön arvostelu ja muu naiseuteen liittyvä kommentointi on hänestä tuntunut. "Taktikoiva blondi" oli yksi hänestä käytetty kutsumanimi.

– Joskus naisena olemisesta on ollut hyötyäkin. Kun haastattelin sotarikollisia, nämä puhuivat vapaasti, eivät tajunneet, että voin olla vaarallinen. Myös puolustusministerinä toimiminen avasi paljon ovia, silloin ymmärrettiin että blondin pää ei ole aivan tyhjä ajatuksista.

Elämäkerta on myös kappale maamme politiikan historiaa. Uutta entisiin kirjoituksiin verrattuna on 15 viime vuoden kansainvälinen työ esimerkiksi Afrikassa ja Balkanilla.

Mäntsälässä kunnanlääkärin tyttärenä kasvanut Rehn on poliitikon ja ihmisoikeustaistelijan lisäksi myös äiti ja mummi. Hän ei halua itsestään mitään pyhimystä tai enkeliä, siksi hän hyväksyi kirjaan myös inhimillistä puoltaan.

Piispa kysyi paljon työtä tekevän Rehnin työmoraalia, onko se peräisin Raamatusta: jollei tee työtä, ei pidä leipääkään syödä. Kuulemma on.

Ensi viikolla YK:n työt kutsuvat taas Lillania maailmalle.

Kuva: Olli Seppälä

Lue Uskon kyseenalaistaminen loukkasi Elisabeth Rehniä