Vuosi Kiihtelysvaaran kirkon palosta – Uusi kirkko valmistuu aikaistaan kesällä 2022

Syyskuun 23. päivä 2018 Vaara-Karjalan seurakunnan Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa, joka osoittautui tuhopoltoksi.

Heti ensijärkytyksen jälkeen kiihtelysvaaralaisilla oli vahva tahtotila rakentaa paikalle uusi kirkko. Joensuun seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto esitti loka-marraskuun vaihteessa, että palaneen kirkon tilalle rakennetaan uusi. Samalla se asetti suunnittelutoimikunnan kartoittamaan ja kokoamaan kirkon palon jälkeiset tapahtumat sekä esittämään toimenpiteitä uuden kirkon rakentamisen aloittamiseksi.

Helmikuussa valmistuneeseen raporttiin otettiin mukaan Kiihtelysvaarassa tammikuun puolivälissä järjestyn työpajan terveiset. Koolla oli paikallista väkeä kertomassa, mitä he uudelta kirkolta odottavat. Palavasta kirkosta alttaritaulun ja kirkollista esineistöä pelastanut kiinteistömestari Jouni Heiskanen esitteli työpajassa oman hahmotelmansa mahdolliseksi uudeksi kirkoksi. Ehdotus sai myönteisen vastaanoton.

– Se on täysin henkilökohtainen omaksi iloksi ja surutyönä tehty ehdotus. Nyttemmin olen kehittänyt sitä hieman eteenpäin ja näytin kuvat uudelle hanketyöryhmälle, Heiskanen kertoo.

Heiskanen on koulutukseltaan rakennusinsinööri, ja hän on piirtänyt useita omakoti- ja rivitaloja. Hänen suunnitelmissaan hirsirakenteisesta uudesta kirkosta tulisi paljolti samannäköinen kuin vanha kirkko oli.

Yksityiskohdista ei vielä tietoa eikä päätöksiä

Parhaillaan Kiihtelysvaaran kirkkoa suunnitellaan hanketyöryhmässä, joka saa työnsä päätökseen vuodenvaihteen tienoilla.

– Kaikki on vielä auki, sillä selvitämme, millainen kirkosta kannattaa tehdä, esimerkiksi kuinka paljon tulee istumapaikkoja ja mikä palvelee parhaiten alueen seurakunnallisia toimintoja, hallintojohtaja Tommi Mäki Joensuun seurakuntayhtymästä sanoo.

Mäki pitää kiinni 3–4 miljoonan euron rakennusbudjetista. Hänen mukaansa kirkko voisi valmistua aikaisintaan kesällä vuonna 2022.

– Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Mutta lienee selvää, että kirkko on tarkoitus rakentaa puusta, eikä sitä varten varmaankaan järjestetä täysimittaista arkkitehtikilpailua, Mäki sanoo.

Paikallisten näkökulma vahvasti esiin

Vaara-Karjalan seurakunnan kirkkoherra Anne Angervo tulkitsee kiihtelysvaaralaisten tuntoja sanomalla, että moni olisi jo valmis aloittamaan kirkon rakentamisen.

– Olisi myös hyvä ja viisasta, että paikkakuntalaisten näkökulmia otettaisiin mahdollisimman paljon huomioon. Myös talkoohenkeä on ilmassa.

Angervo kertoo hanketyöryhmän saaneen käsiinsä Kirkkohallituksen julkaiseman Saman katon alle -mietinnön, jossa hahmotellaan kirkkotilan uusia käyttötarkoituksia: pyhä tila ja olohuone voidaan yhdistää.

Angervon mukaan Kiihtelysvaaran uutta kirkkoa suunnitellaan tulevaisuuden käyttötarpeita varten vuosikymmenien päähän.

Kuva: Jouni Heiskanen. Palaneen kirkon kivijalassa on rauniokirkko, jonka penkit on sahattu tulipalon turmelemista kuusista.

Lue myös:

Kiihtelysvaarassa uutta kirkkoa ideoidaan työpajoissa

Toimikunta alkaa suunnitella Kiihtelysvaaran uuden kirkon rakentamista

Kiihtelysvaaran kirkon poltto oli päähänpisto – polttajalle ankara tuomio ja kova vahingonkorvaus

Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa Joensuussa – alttaritaulu onnistuttiin pelastamaan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.