Yhdeksän uskopohjaisten järjestöjen johtajaa: Myös al-Holin lasten etu on elää vanhempiensa kanssa

Yhdeksän uskopohjaisten järjestöjen naispuolista johtajaa on julkaissut kannanoton al-Holin lasten ja perheiden tilanteesta. Allekirjoittajien mukaan myös al-Holin lasten etu on elää vanhempiensa kanssa.

"Lähtökohtaisesti lapsen etu on, että hän voi elää yhdessä vanhempiensa tai vanhempansa kanssa. Vanhempien valinnat eivät saa olla este lapsen oikeuksien eikä lapsen edun toteutumiselle", kannanotossa kirjoitetaan.

Allekirjoittajien joukossa on kristittyjä ja muslimeja edustavien järjestöjen johtajia.

Järjestöjohtajien kannanotto kokonaisuudessaan:

"Al-Holin leirillä elävät aikuiset ja lapset haastavat käsitystämme ihmisoikeuksista ja moraalisesta vastuustamme poikkeuksellisella tavalla. Tämä vastuu koskee sekä yksilöitä että koko yhteiskuntaa, jonka linjauksista päättää Suomen hallitus.

Hallitus on ilmaissut tahtonsa ja valmiutensa kotiuttaa al-Holin leirillä olevat lapset mahdollisimman pian. Tämä on linjassa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kanssa.

Lähtökohtaisesti lapsen etu on, että hän voi elää yhdessä vanhempiensa tai vanhempansa kanssa. Vanhempien valinnat eivät saa olla este lapsen oikeuksien eikä lapsen edun toteutumiselle. Suomen valtiolla on lähtökohtaisesti velvollisuus huolehtia omista kansalaisistaan. Sen selvittäminen, mitä vanhemmat ovat tehneet, kuuluu poliisille ja oikeusviranomaisille.

Inhimillinen ja moraalinen vastuu kutsuu meitä huolehtimaan siitä, että mahdollisimman monelle al-Holin leirillä elävälle lapselle ja aikuiselle tarjotaan mahdollisuus palata normaaliin elämään ja integroitua normaaliin yhteiskuntaan. Se on myös kansainvälisen yhteisön etu.

Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja jokainen elämä arvokas. Siksi meidän on myös kohdeltava jokaista al-Holin leirillä elävää, sinne jäävää, tai sieltä Suomeen palaavaa ihmistä yksilönä, joka ansaitsee inhimillisen kohtelun huolimatta omista tai vanhempiensa valinnoista."

Kaisamari Hintikka, piispa, Espoon hiippakunta

Pia Jardi, puheenjohtaja, Tariq Al-Hidaya islamilainen yhdyskunta

Mari-Anna Auvinen, pääsihteeri, Suomen ekumeeninen neuvosto

Larissa Franz-Koivisto, pääsihteeri, Suomen Caritas ry

Nahla Hewidy, puheenjohtaja, Nuoret Muslimit Helsinki ry

Riina Nguyen, toiminnanjohtaja, Filantropia ry

Marja Pentikäinen, toimialajohtaja, Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiö sr

Anne Pönni, pääsihteeri, Suomen NNKY-liitto

Minna Taipale, puheenjohtaja, Amal ry

***

Kuva: Lehtikuva / AFP / Delil Souleiman. Nainen ja lapsi al-Holin leirillä Syyriassa heinäkuussa. Taustalla YK:n humanitaarisen avun paketteja.

Lue myös:

Piispa Jukka Keskitalo al-Holista: Hallituksen muodostama kanta asiaan on viisas

Piispa Laajasalo: Lapset ja äidit pitää auttaa pois al-Holista – Arkkipiispa samalla linjalla jo aiemmin

Pääkirjoitus: Laps’ hankeen hukkuu, unhoittuu – al-Holin leiri antaa joululaululle uuden merkityksen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.