Yhteisvastuukeräys alkoi – Presidentti Niinistö: Vanhemmuuden tukea voi tarvita kuka vain

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi sunnuntaina puolen päivän aikaan vuoden 2020 Yhteisvastuukeräyksen. Tämänvuotinen evankelis-luterilaisen kirkon suurkeräys tekee ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tukemalla vanhemmuutta Suomessa ja maailmalla.

Vanhemman yksinäisyys, stressi ja sosiaalisen tuen puute ovat riskitekijöitä lapsen myönteiselle kehitykselle, Kirkon viestinnän tiedotteessa todetaan.

"Vanhemmuuden tukeminen on yhteisvastuullinen tehtävä", keräyksen esimiehenä toimiva arkkipiispa Tapio Luoma sanoo.

Keräyksen suojelija, tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi avauspuheessaan, että vanhemmuuden tukea voi tarvita kuka vain, taustaan tai taloudelliseen asemaan katsomatta.

"Kun lapsilta ja nuorilta on kysytty mitä he itse toivovat, heidän vastauksensa on selkeä: enemmän yhteistä aikaa perheenä. Tavallista, rauhallista arkea, ei vanhemmuuden suorittamista. Arkea, jossa on hyvä ja turvallista olla", Niinistö sanoi.

Presidentti totesi, että suomalaisessa keskustelussa on viime aikoina puhuttu vanhemmuuden velvoitteista ja pelosta tulla vanhemmaksi.

"Vanhemmuuteen liittyy monenlaisia paineita ja odotuksia. Työelämän ja perheen yhteensovittaminen on useissa lapsiperheissä vaativaa, harvoin kuitenkaan ylivoimaista. Maailman onnellisimmaksi arvioidussa maassa ei pitäisi olla niin, että epävarmuus tulevasta saa nuoret luopumaan perheen perustamisesta."

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 40 prosenttia jää Suomeen. Puolet kotimaan osuudesta käytetään vanhemmuutta tukeviin toimenpiteisiin seurakunnissa. Toinen puolikas ohjataan vanhemmuuden tukitoimiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

60 prosenttia keräystuotosta ohjataan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Tuki kohdistetaan erityisesti naisten ja äitien koulutukseen ja toimeentulomahdollisuuksien kasvattamiseen.

Yhteisvastuukeräys on yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä. Tänä vuonna keräys täyttää 70 vuotta.

Yhteisvastuukeräystä koordinoiva Kirkkopalvelut on Kotimaata kustantavan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Kuva: Olli Seppälä. Yhteisvastuun keräysliivejä Munkkivuoren kirkolla Helsingissä sunnuntaina.

Lue myös:

Pääkirjoitus: Yhteisvastuukeräys on lähimmäisenrakkauden kansanliike, johon on helppo liittyä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.