Yhteisymmärryksen viikolla halutaan tavalliset ihmiset mukaan uskontodialogiin

Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikko levittäytyy ensi viikko ympäri Suomen.

Suomessa YK:n kansainvälisen teemaviikon järjestämiseen osallistuu lukuisa joukko erilaisia uskonnollisia ja maallisia yhteisöjä ja järjestöjä. Mukana ovat muun muassa Suomen buddhalainen unioni, Suomen islamilainen neuvosto, Suomen bahá'í-yhteisö, Suomen humanistiliitto ja Suomen ekumeeninen neuvosto. Myös ulkoministeriö osallistuu tapahtuman järjestämiseen.

Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n vs. toiminnanjohtaja Riitta Latvio kertoo, että viikon tavoitteena on tuoda yhteen erilaisten uskontojen ja katsomusten edustajia. Tapahtuma näkyy kirkoissa, synagogissa, moskeijoissa, temppeleissä ja muissa pyhissä paikoissa. Lisäksi järjestetään erilaisia keskustelutilaisuuksia.

– Tavoitteena on vahvistaa uskoa siihen, että pystymme elämään rauhanomaisesti rinnakkain toisen katsomusta kunnioittaen, Latvio sanoo.

Latvion mukaan eri uskontokuntien johtajien välit ovat Suomessa hyvät. Tapahtumaviikolla halutaan myös tavalliset ihmiset mukaan katsomusten välisiin kohtaamisiin.

– Viikolla järjestetään Ilmaisia ja avoimia matalan kynnyksen tapahtumia. Mukavan ja kohottavan kulttuuritarjonnan kautta voi tutustua muihin katsomuksiin ja niitä edustaviin ihmisiin.

Yksittäisten tapahtumien järjestämiseen osallistuu lukuisa joukko paikallisia uskonnollisia yhteisöjä. Myös monet evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat järjestelyissä mukana.

Eri puolilla Suomea järjestetään runsaasti keskusteluiltoja ja seminaareja. Kouvolassa keskustellaan koulutuksen merkityksestä ääri-ilmiöiden ehkäisyssä, Joensuussa uskontojen ja ympäristön suhteesta, Tampereella uskonnonopetuksesta, Turussa uskontojen radikalisoitumisesta ja Helsingissä sukupuolen haasteista uskonnollisille yhteisöille. Jyväskylässä järjestetään monikulttuurisen nuorisotyön seminaari, ja Oulussa mormonit, bahailaiset, ortodoksit, luterilaiset ja muslimit järjestävät yhteistyössä rennon illanvieton.

Luterilaisen maailmanliiton presidentti ja Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispa Munib Younan vierailee viikolla Kuopiossa ja luennoimassa rauhasta ja sovinnosta.

Viikon aikana on myös runsaasti kulttuuritarjontaa. Esimerkiksi Tampereella kaupunki ja seurakunta järjestävät eri uskontojen yhteisen Pyhän musiikin illan Tampereen tuomiokirkossa. Helsingissä eri uskontojen esineistöä esittelevään Uskontojen maailma -näyttelyyn on tiistaina vapaa pääsy. Osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Tutustu viikon tapahtumiin