Yle: Marttyyrikirkon ystäviä epäillään rahankeräysrikoksesta ja perustajaa törkeästä veropetoksesta

Marttyyrien ystävät

Pohjanmaan käräjäoikeus on Ylen mukaan määrännyt Marttyyrikirkon ystävät ry:n sekä sen perustajan, kokkolalaisen rovasti Johan Candelinin omaisuutta takavarikkoon lähes 2,6 miljoonan euron arvosta.

Poliisi epäilee, että Marttyyrikirkon ystävät -yhdistys on syyllistynyt rahankeräysrikokseen vuosien 2014–2019 välisenä aikana. Esitutkinta on kesken, ja oikeus on määrännyt asiaan liittyvät asiakirjat salassa pidettäviksi toistaiseksi.

Yhdistyksen perustajaa Johan Candelinia epäillään myös törkeästä veropetoksesta. Hän kiistää epäilyt.

Marttyyrikirkon ystävät ry:n kotisivuilla on julkaistu tiedote, jossa kerrotaan, että yhdistys on rahankeräyslupaa koskevan tutkinnan kohteena.

"Yhdistyksen varainkeruu perustuu kahden lakimiehen antamiin lausuntoihin, joiden mukaan yhdistys ei tarvitse rahankeräyslupaa. Yhdistyksen varat ovat tällä hetkellä vakuustakavarikossa, mutta yhdistyksen tarkoituksena on jatkaa toimintaa entiseen tapaan kun prosessi on päättynyt. Yhdistyksen kaikki tilinpäätökset on tilintarkastettu ja hyväksytty ilman huomautuksia. Kaikki varat ovat tallessa ja ne on käytetty lahjoittajien aikomusten mukaisesti", tiedotteessa sanotaan.

Ensimmäisenä asiasta kertoi Österbottens Tidning.

Marttyyrikirkon ystävät ry on vuonna 1982 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea ja auttaa vainottuja kristittyjä. Lisäksi yhdistys kertoo auttavansa sodasta ja muista kriiseistä kärsiviä vähäosaisia muun muassa rahoittamalla erilaisia rakennushankkeita sekä tarjoamalla lääkäriapua.

Oikaisu 27.3. kello 17.45. Korjattu otsikosta termi rahankeruurikos muotoon rahankeräysrikos. Muutettu lause "Hän [Candelin] kiistää syytteet" muotoon "Hän kiistää epäilyt". Asia on vasta poliisin esitutkinnassa.

Kuva: Marttyyrikirkon ystävät -yhdistyksen Facebook-sivu

Lue myös:

Arkistojuttu: Uusi lehti kertoo vainoista ja herätyksistä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.