Yle: Ortodoksisten seurakuntien määrä saattaa supistua kolmasosaan nykyisestä

Uspenskin katedraali

Suomen ortodoksiseen kirkkoon suunnitellaan suurta hallintoremonttia. Kirkon johto esittää seurakuntien määrän pudottamista sulauttamalla useamman seurakunnan yhdeksi uudeksi seurakunnaksi. Se pitää nykyistä seurakuntarakennetta taloudellisesti ja toiminnallisesti kestämättömänä. Asiasta uutisoi Yle.

Ortodoksisia seurakuntia on Suomessa tällä hetkellä 21, mutta uudistuksen jälkeen niitä olisi enää 7.

Uudistuksen jälkeen esimerkiksi Tampereen, Jyväskylän ja Vaasan seurakunnat kattaisivat 91 kunnan alueen. Vain maan jäsenmäärältään suurin seurakunta, Helsingin ortodoksinen seurakunta, jatkaisi ehdotuksen mukaan entisellään.

Kirkon johto uskoo suurempien seurakuntien tuottavan säästöjä pitkällä aikavälillä. Nopeita säästöjä ei kuitenkaan ole tulossa, sillä henkilöstövähennyksiä ei haluta tehdä, vaan henkilöstökulut tulevat pienenemään pitkälti eläkkeelle jäämisten kautta. Säästöjä saataisiin myös luopumalla seurakuntien kiinteistöistä, joita on tarpeeseen nähden liikaa. Tämänkin katsotaan olevan hidas tapa kulujen leikkaamiseksi.

Suurin osa seurakunnista ja niiden jäsenistä suhtautuvat suopeasti uuteen seurakuntajakoon, osa tosin pienin varauksin. Jotkut seurakunnista kuitenkin epäilevät hallintouudistuksen tarpeenmukaisuutta, toimivuutta ja sen vaikutuksia esimerkiksi työilmapiiriin. Lisäksi uudistuksen aikataulua pidetään tiukkana ja epärealistisena ja esitetyn mallin taloudelliset laskelmat kyseenalaistetaan.

Ortodoksinen kirkolliskokous käsittelee asiaa marraskuussa. Jos uudistus päätetään tehdä, sen arvioidaan toteutuvan vuonna 2020.

Kuva: Olli Seppälä. Uspenskin katedraali Helsingissä.

Lue myös:

Päätös tuli – ortodoksien arkkipiispanistuin Helsinkiin ensi vuoden alusta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.