Yle: Seurakuntaliitos kaatui kiistaan naisten pappeudesta Satakunnassa

Naispapin puku, Valonsäde

Porin seurakuntayhtymään kuuluva Lavian seurakunta vetäytyy liitosneuvotteluista Pomarkun ja Noormarkun seurakuntien kanssa, uutisoi Yle. Syynä seurakuntaliitoksen kariutumiselle ovat teologiset näkemyserot. Osa Pomarkun ja Noormarkun seurakunnan työntekijöistä ei hyväksy naisten toimimista pappisvirassa.

– Jos joku työntekijöistä seurakunnassa ei pysty toimimaan samassa messussa naisen kanssa, siitä tulee selkeitä työnjohdollisia ongelmia. On helpompaa, että ei tehdä väkisin yhdistymistä kuin että ruvetaan riitelemään saman seurakunnan sisällä, Lavian seurakunnan kirkkoherra Anna-Kaisa Hautala kommentoi asiaa Ylelle.

Noormarkun ja Pomarkun seurakunnat jatkavat neuvotteluja keskenään. Ylen mukaan Pomarkun kirkkoherra Hannu Anttooran mielestä naisten pappeuden vastustajat ja kannattajat voisivat toimia samassa seurakunnassa niin, että vastustajien ollessa töissä jumalanpalveluksissa paikalla ei olisi naispuolisia pappeja.

– Toivoisin, että löytyisi hyvää tahtoa etsiä ratkaisuja, joihin kaikki voivat sitoutua. Neuvottelut voivat olla vaikeita, mutta voi olla, että löydettäisiin hyviä tapoja toimia, Anttoora toteaa Ylelle.

Noormarkun kirkkoherra Kari Penttinen puolestaan kuvaili Ylen haastattelussa seurakuntien keskustelun henkeä hyväksi ja kiisti, että liitosneuvottelut olisivat kaatuneet teologisiin kiistoihin.

Lavian ja Noormarkun seurakunnat kuuluvat Porin seurakuntayhtymään. Pomarkku puolestaan on itsenäinen seurakunta. Seurakunnista Noormarkun seurakunnassa on kaksi pappia, Lavia ja Pomarkku ovat yksipappisia seurakuntia.

Kuva: Olli Seppälä

13 kommenttia

 • Henrik Sawela sanoo:

  Eli annetaan vanhan tunkkaisen käytännön jatkua!

  Vuonna 2017!

  Ja tietty toimija heiluttaa ihmisoikeuslippua aina kun hyvispisteitä on noukittavissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Hyvä kun seurakuntaliitos kaatui. On käsittämätöntä kun suurista seurakunnista tehdään liitosten kautta vielä suurempia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Se on Juha, se maallinen mammona, josta homma on monesti kiinni. Niitä euroja kun tarvitaan ainakin vielä kirkossa ja seurakunnissakin. Isommissa yksiköissä niitten käyttö on tehokkaampaa ja niitä kuluu vähemmän per nuppi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Kimmo Wallentin. Olet väärässä. Seurakuntina pienet yksiköt ovat (usein) tehokkaampia ja ihmisläheisempiä, jopa kustannustehokkaita. Esimerkiksi meiltä kuluu nyt enemmän resursseja, aikaa ja rahaa laskujen tarkistamiseen, hyväksymiseen ja maksamiseen KIPA:ssa kuin ennen KIPAan liittämistä. Lisäksi erilaiset matkalaskut vain katoavat jonnekin bittiavaruuteen ja jäljittäminen vie viikkoja työntekijöiden odottaessa kilometrikorvauksiaan. Vaikka ison systeemin piti tuoda säästöjä ja virtaviivaisuutta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Kimmo Wallentin. Lausut vahvan mielipiteen siitä, että “eurojen… käyttö on tehokkaampaa ja niitä kuluu isommissa yksiköissä vähemmän per nuppi.” Kommentistasi päätellen et näytä ollenkaan tuntevan niitä kysymyksenasetteluja ja hallinto- ja talouskuvioita, joita tällaisesta ajattelusta on seurannut kansankirkon seurakunnissa. Minun mielestäni on aivan ymmärrettävää, että pienet ja toimivat seurakunnat eivät halua tulla liitetyiksi isompiin naapurisurakuntiin. Kauniista lupauksista huolimatta seurakunnallinen toiminta ei välttämättä säily ennallaan eikä parane, kun päätöksenteko liukuu pois ruohonjuuritasolta. Ihan teologisista näkemyseroista riippumatta. Mutta sinulle taitaakin olla vain myönteinen asia, jos seurakunnat kuihtuvat ja väki vähenee kirkosta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Sjöblom: “Mutta sinulle taitaakin olla vain myönteinen asia, jos seurakunnat kuihtuvat ja väki vähenee kirkosta.”

   Mistä ihmeestä noin päättelet? Olen ja olen tasan tarkkaan aina ollut vahvasti sitä mieltä, että jokainen ihminen saa ihan vapaasti kuulua ihan minkälaiseen yhteisöön, yhdistykseen tai kuppikuntaan haluaa, kunhan se vain on laillinen.

   Voisi olla parempi jos et olettaisi minun mielipiteistäni yhtään mitään ja pitäisit vain huolta omistasi.

   Jokainen tulkoon uskollaan autuaaksi – minkä sorttinen se sitten onkaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Jos seurakunnista väki vähenee, se ei ole enempää minun ansioni kuin syynikään. Enkä siitä enempää riemuitse kuin murhettakaan kanna. Se on jokaisen suomalaisen ihan oma yksityisasia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Niin, ajatus, jonka mukaan usko on ihan oma yksityisasia, pitää suomalaisessa kontekstissa sisällään ajatuksen, jonka mukaan uskon ei pitäisi myöskään näkyä eikä kuulua. Jos näin ajattelee, voi myös ajatella, että näin ajattelevan ei myöskään pitäisi mitenkään osallistua kirkolliseen keskusteluun. Eikä yrittää suorasti tai epäsuorasti esittää näkemyksiä kristillisestä uskosta. Varsinkaan, kun ne ovat jo kauan aikaa olleet eri tavoin negatiivissävytteisiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Sjöblom: “voi myös ajatella, että näin ajattelevan ei myöskään pitäisi mitenkään osallistua kirkolliseen keskusteluun. Eikä yrittää suorasti tai epäsuorasti esittää näkemyksiä kristillisestä uskosta.”

   Toki voi ajatella noin. Suomessa on ajatuksen ja mielipiteen vapaus. Tämä foorumi on kuitenkin vapaa niiden vapaiden mielipiteiden esittämiselle ihan riippumatta siitä ajatteleeko uskonasioiden kuuluvan ihmisten yksityisyyden piiriin, onko uskovainen kristitty, jotain muuta uskontoa tunnustava vai peräti pikimusta pakana.

   Sjöblom: ” Varsinkaan, kun ne ovat jo kauan aikaa olleet eri tavoin negatiivissävytteisiä.”

   Myös eri tavoin kriittiset ja negatiivissävytteiset mielipiteet lienevät täällä sallittuja ihan riippumatta siitä mien kauan tai minkäläisen määrän niitä on kukakin esittänyt.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jos elettäisi johdonmukaisuuden aikaa, niin liitoksen estänyt seurakunta olisi pitänyt erottaa kirkon yhteydestä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • MP! Aamen! Oli johdonmukaista kieltää pappisvihkimykset Luther-säätiön porukalta. On palöjon muutakin jodonmukaisuutta, joka on sammaa sarjaa.

  Ilmoita asiaton kommentti