Yllätys remontin yhteydessä – Viitasaaren kirkon seinät alkaneet kallistua ulospäin

Viitasaaren kirkko

Viitasaaren evankelis-luterilaisen kirkon rakenteita on tutkittu mahdollisten sisävessojen ja pienen keittiön rakentamiseksi kirkkorakennukseen. Tutkimus tuotti yllätyksen, sillä siinä paljastui kirkon seinien alkaneen pikkuhiljaa kaatua ulospäin. Tilanne ei aiheuta välitöntä vaaraa eikä vaadi esimerkiksi rakennuksen käyttökieltoa, mutta rakenteet on tuettava mahdollisimman nopeasti, Viitasaaren seurakunta kertoo tiedotteessaan.

Rakenteiden vähittäinen liike on seurakunnan mukaan tapahtunut vuosikymmenten aikana. Siirtymä on niin pieni, ettei sitä silmin voi ulkopäin kirkosta huomata. Sisällä kirkossa liike näkyy nurkkien paneelien saumojen pienenä aukeamisena. Kirkon seinät ovat ylälaidan kohdalta taipuneet ulospäin noin 20 senttimetriä. Samalla kupoli on laskeutunut noin 30 senttimetriä.

Tuenta tehdään vähintään neljällä vetotangolla todennäköisesti jo marraskuun alussa. Vastaavia tukitankoja on joissakin muissakin kirkoissa.

Kallistumisen taustalla on vähäisenä vuoden 1925 ja suurempana 1990-luvun alun remontti, jossa kirkosta löytynyt lattiasieni poistettiin. Lattiasienen häätämiseksi oli poistettu alimpia hirsiä ja katkaistu alhaalta hirsiseinää tukeva pystypilari eli följäri, joka tukee seiniä ja samalla koko rakennusta.

Nyt tilanteen korjaaminen vaatii ainakin rakennuksen kengittämisen ja följärin korjaamisen tai korvaamisen. Remontin suuruudesta tai hinnasta ei ole vielä arviota, mutta kyseessä on seurakunnan tiedotteen mukaan suuri työ.

Viranomaiset ovat tutustuneet tilanteeseen ja antaneet luvan käyttää kirkkoa edelleen kokoontumistarkoituksessa. Kirkon sisälle on jo asennettu pienet mittauspisteet, joiden avulla pystytään seuraamaan tilannetta.

Kuva: Tuija Siidorow

1 kommentti

  • Jori Mäntysalo sanoo:

    Heh, näen jotenkin itsestäänselvästi miten tästä vedetään analogia hengelliseen tilanteeseen.

    Ilmoita asiaton kommentti