1917: Suomi 0 vuotta, reformaatio 400 vuotta; 2017: Suomi 100 vuotta, kirkko ja trump’s chumps

Sata vuotta sitten, v.1917, uskonpuhdistuksesta/reformaatiosta oli kulunut 400 vuotta. Ensimmäisen maailmansodan keskellä muisteltiin Lutheria. Lauri Pohjanpää kirjoitti Maaseudun Tulevaisuudessa Lutherin teesien ja kirjoitusten innoittamasta talonpoikaiskapinasta, joka Lutherin työtoverina toimineen  Andreas Rudolph Bodenstein von Karlstadtin johdolla alkoi Wittenbergistä väkivaltaisena. Turhaan yritti katolisen kirkon kirouksessa ollut Luther nousta kapinaa vastaan ja selittää, että ”uskonpuhdistus on ensisijaisesti sisäistä uudistumista, jonka pohjalta ulkonaiset muodot kasvavat esiin” ja että ”uskonto on Jumalan ja ihmisen välinen sisäinen asia eikä evankeliumin tuloksia saa ryhtyä toteuttamaan väkivaltaisesti”.

Lehdessä siteerattiinn myös Dagens Nyheter –lehden kolumnisti William Olssonia, joka oli  tehnyt meneillään olleesta maailmansodasta ”Omantunnon kysymyksen”, jonka mukaan  ”Vasta nyt alkaa asiaintila muuttua varsinaiseksi sotatilaksi. Niinhyvin sosialistien kuin paavinkin rauhankokeet ovat epäonnistuneet. Ympärysvallat järjestäytyvät niin, että niiden elintarpeet tasataan yksinomaan niiden itsensä kesken, jättäen ilman kaikki, jotka eivät ole heidän puolellaan.”

Nyt elämme vuotta 2017 ja paikallislehdet ovat jääneet toiseksi  https://www.nytimes.com/ ja https://www.wsj.com/europe -lehtien tieltä, että pysyisimme ajan tasalla siitä, miten nykyisten suurvaltojen trump’s chumps  aikovat tasata vain toistensa kesken ihmiskunnan nykyiset elintarpeet.

Kirjoittaja