1939 virsikirjan virsi 440 on ajankohtainen

440 /1939 vk

1.Jo vääryys vallan saapi, se huutaa taivaaseen. Se turmaa ennustaapi, vie kansat kurjuuteen. Ken Herran oikeutta nyt täällä julistaa, ja ken vanhurskautta nyt tahtois puolustaa?

2. Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan.On valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan. Ei kuulla kurjan ääntä ja köyhää sorretaan ja lainkin rikkaat vääntää,vääryyttä puoltamaan.

3.Kas köyhän leivät syövät nuo jumalattomat. He viatonta lyövät ja häntä vainoovat. . He kurjaa ahdistaapi, kuin käärme kiukussa, korvansa tukkeaapi tuon raukan huudoilta.

4.He armotonna vievät osuudet orpojen. He söivät leslen leivät, on Herra nähnyt sen. Hän vanhurskaasti kostaa vääryydentekijät, rankaisee ansiosta nuo viekkaat ryöstäjät.

5.Vaan voitonpäivän kerran vaivaiset näkevät. Vanhurskaus kun Herran lyö väärät, väkevät. Oi Herra, voimas näytä, kansaasi armahda ja hurskaan pyynnöt täytä ja päästä vaivasta.

(Hagvin Spegel (ruotsalainen 1645-1714)- Elias Lönnrot 1867 virsikirjaehdotukseen

6 kommenttia

 • Ilpo Nurmenniemi sanoo:

  Virsien sisältöjä on yleensä fiilattu miedommiksi. Viimeisen virsikirjauudistuksen todellinen moka on tämän virren poisjättäminen. Miksi virsi ei saisi puhua asiastaan selvin ilmasuin kuin protestilaulu? Tässä virressä kuulemme” huutavan äänen korvesta”! Tätä virttä tapailee moni ja se tulee esille siellä, missä veisaajat kokoontuvat!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Tässä ehdotus ansiokkaasta sävellyksestä ja kuolemattomasta sanoituksesta uuteen virsikirjaan jos semmoista nyt koskaan tulee (sopii myös barrikaadeille virren 440 ohella laulettavaksi):

   Rotestilaulu (säv. Simo Salminen, sanat Simo Salminen ja Pertti Pasanen)

   Se se vaan on sillä lailla Että tässäki maassa on Sitä on paljon mälsää Ei sitä tartte edes paljon kavereilta kysellä Kun vaan viittii vähänkin tsiikata ympärilleen Kaiken maailman törpötkin ne luulee olevansa vaikka mitä Mut ei ne oo ku hemmetinmoisia sössöjä vaan On sitä ollu ennenkski nuijasotia tässä maassa Mut olispa täs nuijalla töitä Ja hyvä olis saada muijallekin töitä Ittestä ei oo niin väliä juu

   Tässä maassa on niin huonot liksat Että nälkä on aina vieraanamme Mut eipä oo onneks jano päässy vielä yllättämään On sitä tässä yks ja toinenki sentäs jotakin nähny Voi olla että vielä käydään ulkomaillakin Ettei sitä nyt tartte ihan silmille tulla hyppimään

   https://www.youtube.com/watch?v=hXSzIpw48Yk

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauno Seppänen sanoo:

   Minusta virsi 440 olisi aivan hyvin saanut olla nykyisessä virsikirjassa.

   Yllätyin, kun luin arvostamani virsirunoilija Niilo Rauhalan kokemuksesta Jo vääryys vallan saapi- virrestä, että se on hänestä luotaantyöntävä. Teksti on Rauhalan mielestä myös syyttävä. Virsi osoittelee Rauhalan mukaan toisia vääryydestä, mutta ei kerro laulajien omista synneistä mitään. Paha ulkoistetaan oman ryhmän ulkopuolelle.

   Virttä voidaan käyttää aseena myös poliittisella kentällä. Yksi ryhmä voi singota syytöksiä toista ryhmää vastaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  “STT: Syyttäjän mukaan piispa Teemu Laajasalon firmasta lähti virheellistä tietoa verottajalle useana vuonna”

  Jo vääryys vallan saapi…

  Ilpo: “Tätä virttä tapailee moni ja se tulee esille siellä, missä veisaajat kokoontuvat!”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Kiitos Ilpo Nurmenniemi. En minäkään ymmärrä, miksi tämä virsi on jätetty pois. Se on taas niin ajankohtainen.

  “2. Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan.On valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan. Ei kuulla kurjan ääntä ja köyhää sorretaan ja lainkin rikkaat vääntää,vääryyttä puoltamaan.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  “ Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan.On valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan. Ei kuulla kurjan ääntä ja köyhää sorretaan ja lainkin rikkaat vääntää,vääryyttä puoltamaan.”

  Moraalinen närkästys tuntuu nyt saavan vallan ainakin tässä blogissa ja sen kommentoinnissa. Se – moraalinen närkästys – on sikäli palkitsevaa puuhaa, että siitä tulee hyvä olo ilman, että itse tarvitsee tehdä mitään. Pelkkä marmatus ja kauhistelu riittää.

  Epäkohtien syy ja korjausvelvollisuus on aina jollain muulla kuin epäkohtien ruikuttajalla ja ainaisella valittajalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ilpo Nurmenniemi
  Ilpo Nurmenniemi

  Haapajärvellä on lapsuuden maisemani. Valmistuin nuorisonohjaajaksi v 1972 Sisälähetysopistosta. Vuodesta 1970 alkaen opiskelin myös Helsingin konservatoriossa. Sain kanttorin pätevyyden myöhemmin. Työurani merkittävät vuodet tein poikatyötä Kanta-Espoon seurakunnassa. Vuonna 1981 muutin perheineni Ylivieskaan, jossa olin kanttorinvirassa vuoteen 2004 asti. Sen jälkeen olin "vapaana taiteilijana" muutamassa lähiseurakunnassa.