Alakasko piisp/kaksi

Pian taas on vaaliaika. Kalle eppäilee, että vaalivankkureita on metsän siimes täynnä. Kiireisimmät ovat jo vuosia havitelleet piispan hiippaa. Se on nähty ja huomattu. Minusta pitäisi valita viisas ja fiksu kuten vaikka:

Jaana Hallamaa

tai

Pauliina Kainulainen

Ei haittaisi jos olisi nainen. Itseasiassa hyvä jos olisi. Mieluiten ilman rikosrekisteriä. Ei liian nuorta kun ehtii mennä virtsaa aivolohkojen väliin.

Toisaaltahan sillä nyt ei tietystikään suurta merkitystä ole kuka siellä kapitulin komeroissa istuu. Ennen vanahaan piispalla saattoi olla valtaa ja arvovaltaa. Kovin ovat vähissä nykyään molemmat.

5 kommenttia

 • Leo Tihinen sanoo:

  En kyllä ole tietoinen, että mihin hiippakuntaa piispaa nyt valitaan. Valintakriteerit ovat minulla suunnileen samat kuin Johanneksella. Ei haitta vaikka tuleva piispa on nainen tai vaikka mies, kunhan on suoraselkäinen ja kunnon kansalainen.

  Olisi myös mukava jos piispa olisi “sivistynyt”, ei siis mikään fundamentalisti. Minä en tykkää fundamentalisteista, sillä olin nuorena itse fundamentalisti.

  On sillä merkitystä kuka siellä kapitulin komerossa istuu. Historiasta löytyy ainakin joku hyvä tai huono esimerkki. Arvovaltaa oli ennen piispoilla ja papeilla ja tämä ei ollut yksistään hyvä asia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Leo: “En kyllä ole tietoinen, että mihin hiippakuntaa piispaa nyt valitaan.”

   Turun arkkihiippakuntaan valitaan ensi vuonna, kun Kalliala jää eläkkeelle.

   Leo: “Arvovaltaa oli ennen piispoilla ja papeilla ja tämä ei ollut yksistään hyvä asia.”

   Onneksi ei ole enää.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Kiitos Kimmo tiedosta.

  Johannes Alaranta tietääkseni vaikuttaa siellä Turunpuolessa. Hän tuntee hiippakunnan. On pappi ja teologiantohtori ja ikää noin 40 vuotta. Hänen kannattaa siis vakavasti miettiä tuota Kallialalta vapautuvaa piispanvirkaa.

  Harmittaa taas. Piispan valintatapa kirkossa on niin epädemokraattinen, ettei tavallinen kirkollisveronmaksaja voi suoraan piispanvalintaan osallistua. Mitä asiaa tuo vanha tapa palvelee?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tässä kirjoituksessa on sekä asiaa että huumoria. Kiitos niistä! :)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eläkepommimn torjumiseksi kannattaisi valita 40-45 vuotiaita piispoja, niin heitä ei kertyisi emeritus armeijaan niin paljon. Ja luonto kiittää!!!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit