Avioliitokäsitys ja kuihtuva kansa


Suomalaiset ovat hitaasti loppumassa maailmasta. Tältä näyttää tilastokeskuksen lukujen valossa. Vuonna 2015 suomalaisia syntyi vähemmän (n. 55 500) kuin kertaakaan sitten nälkävuoden 1868.

"Entä sitten?" sattaa joku kysyä. "Ei koske minua". Tilanne on samankaltainen kuin siinä Carl Barksin Ankka-sarjiksessa, jossa Roope iloitsee rahasäiliönsä pysyvästä lukkiutumisesta. Rahathan ovat turvassa rosvoilta. Samassa Roope tulee ajatelleeksi markkaa, jonka tarvitsee kahvikuppinsa maksuksi, mutta ei saa rahaa ulos säiliöstään.

- - -

Suomi harmaantuu nopeasti. Lasten ja työikäisten  osuus laskee. Vuonna 2060 suomalaisista vain 14% on alle 15-vuotiaita, jokin aika sitten vielä neljännes.  "Entä sitten?" Tulevaisuudessa yhä harvempi pitää pyörät pyörimässä, hankkii vientituloja tai hoitaa vanhuksia. Sillä on dramaattinen vaikutus yhteiseen elämään. Hyvinvointiyhteiskunta on jäänyt kauas taakse. Eläkeikä on noussut yli 70 vuoden, jos eläkkeitä ylipäänsä maksetaan.

- - -

Mistä alhainen syntyvyys johtuu? Selitys on aiempaa vaativampi työelämä, johon lapsiperheen arkea on vaikea sovittaa. Toisaalta Suomessa perhe- ja hoitovapaat sekä päivähoitomahdollisuudet ovat paremmat kuin monissa muissa Euroopan maissa.

- - -

Itse näen erääksi syyksi yksilöllisen elämänasenteen, johon lapsiperheen arki ei sovi.  Aiheesta puhui Hesarin kirjoitus "30 ja hukassa" (15.9.). Sen mukaan 30-kymppiset vastaajat jakautuivat kahteen ryhmään: niihin, jotka halusivat perheen ja vakituisen työn, että niihin, jotka "etsivät tapaa elää erilaista, omannäköistä elämää", kuten eräs vastaaja kiertäessään maailmaa ja joogatessaan Intiassa. Tähän yksilölliseen elämään eivät lapset oikein mahdu.

- - -

Monille perheettömyys tai lapsettomuus eivät ole oma valinta, vaan tuskallinen asia, johon elämä on johtanut. Joidenkin kohdalla se taas on ollut tietoinen valinta, kun yksilölliset arvot ovat painaneet vaa'assa perhettä enemmän.

Herätysliiketaustaisissa perheissä syntyvyysluvut ovat tavallisesti muuta väestöä korkeammat, mitä saatetaan kauhistella - ehkä aiheestakin, jos äiti on tahtomattaan joutunut liian koville. Toisaalta nämä perheet saattavat kannatella hedelmällisyyslukua edes nykytasolla, joka on 1,71 (Euroopassa 1,6).

Kristilliset arvot ja perinteinen avioliittokäsitys miehen ja naisen välisenä lienee keskimäärin vallalla perheissä, joissa lapsia on 4 tai enemmän: lapset ovat Jumalan lahja.

Kirkolla ja sen avioliitto-opetuksella voi olla arvaamattoman suuri merkitys yhteiskunnan kestävyydelle ja huoltosuhteelle aivan tavallisenkin lapsiperheen ratkaisuissa. Opetus avioliitosta Jumalan asettamana elämänjärjestyksenä puolisoiden keskinäisen tuen sekä lapsista huolehtimisen toteutumiseksi pitää yhteiskuntaa yllä silloinkin, kun velalla maksettua sosiaaliturvaa ei enää ole. Käsitys kuulostanee vanhanaikaiselta, mutta saattaakin olla tulevaisuutta.

- - -

Jatkan samalla linjalla. Abortit ovat Suomessa tabu, mutta totean kuitenkin, että 1970-luvun alusta lähtien sosiaalisin perustein abortoiduista olisi voinut kasvaa noin puoli miljoonaa suomalaista.

Nyt vastaava määrä maahanmuuttajia tarvitaan korvaamaan liian alhaista syntyvyyttä sekä turvaamaan kohtuullista huoltosuhdetta. Kyllä tämän suuruisella  maahanmuutollakin on sosiaaliset vaikutuksensa. Yksilötasolla tehdyillä ratkaisuilla syntyvyysasioissa on tässä kuten monessa muussakin kysymyksessä yhteisölliset seurauksensa. 

Edellisillä perusteilla katson, että kristillisellä avioliittokäsityksellä on perustava merkitys yhteiskunnan toimivuudelle ja uusiutumiselle. Parhaillaan käytävä keskustelu samaa sukupuolta olevien avioliitosta jättää sen sijaan sivuun edellisen näkökulman, joka on elintärkeä yhteiselle elämälle.


.

56 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Kukapa 70 luvulla olisi uskonut miten yleistä abortin käyttö on nyt. Samasta tappamisestahan siinäkin on kyse. Mitä eroa on seniilin vanhuksen tai syntymättömän lapsen tappamisessa. Kummankaan ihmisarvoa ei tunnisteta. Todennäköisesti kirkon vaikutusvalta on tulevalla 60 luvulla jo todella pieni. joten kirkko ei silloin enää ole asiaan vaikuttamassa. Mikä kehitystä voisi estää. Hoitajia ei riittävästi enää silloin ole. Vaikka olisikin, niin hoitajien palkkaamiseen ei enää riitä varoja. Eutanasia tulee ratkaisemaan vanhustenhoidon ongelmat. Ennustaminen ei ole kovin vaikeaa, kun näkee tarpeeksi kauas menneisyyteen. Asioilla on taipumus noudattaa samoja kaavoja iät ja ajat.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Olen alkanut viime aikoina kiinnittää huomiota erikoiseen seikkaan. Menemmepä minne tahansa, niin siellä on paljon vanhoja ihmisiä. Kävimme tänään Lahdessa satamassa kalamrkkinoilla ja kas kummaa, vaikutti, että melkein kaikki olivat eläkeiässä, väkeä oli paljon. Kävimme katsomassa elokuvan Florence (Meryl Streep) ja suurin osa katsojista oli vanhoja ihmisiä (ulkomuodosta päätellen). Kun menemme päivällä kauppaan, kas kummaa, taaskin suuri osa asiakkaista on vanhoja. Kaduilla on yhä enemmän vanhuksia. Suomalaisten ikärakenne on tosiaan painumassa vanhuuden puoleen. Vanhahan tässä on jo itsekin 🙂 vaikka ei siltä tunnu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Salme, olen tehnyt saman havainnon vanhusten aktiivisuudesta tapahtumissa. Ehkä nuoriso on kotona netin ääressä tai katsomassa videoita, nuorisokonserteissa tai anniskeluliikkeissä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Salme, jos olit päiväsaikaan arkipäivänä kaupassa, markkinoilla tai elokuvissa saattaapi olla niinkin, että työikäiset (ainakin suurin osa) ovatr töissä ja nuoret koulussa tai muuten opintojensa parissa. Eipä tuo kokemuksesi kerro juurikaan mitään eläkeikäisten ihmisten todellisesta määrästä.

   Totta tietenkin on se, että suuret ikäluokat ovat tulleet eläkeikään ja liikkuvat julkisissa tapahtumissa ja kaikenmaailman pippaloissa paljon aktiivisemmin kuin heitä edeltäneet sukupolvet. Kaikenlainen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta myös ikäihmisille on myös luonnollisesti lisääntynyt kysynnän myötä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kimmo,

   riippuu täysin siitä, missä kaupassa käy päiväsaikaan. Jos menee vaikkapa Jumboon tai Itikseen, niin siellä kyllä velloo nuoria ja työikäisiä vaikka kuinka paljon. Osa on varmaan työttömiä jne. Mutta vauvoja ja pieniä lapsia näkee lähinnä maahanmuuttajien mukana, jopa useampia yhden äidin helmoissa. Kantaväestön vauvoista on pulaa. Näin olen havainnoinut.

   Totuus on kuitenkin, että Suomen väestärakenne on pahasti vinoutunut ja ikäihmisten osuus kasvaa koko ajan, kunnes alkaa vähetä kun me kuolemme pois.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Tuore tutkimus onnellisuudesta: Masennuksesta kärsitään alle nelikymppisenä. onnellisimpia ollaan yli 90 vuotiaina.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Kysymys lienee myös kiitollisuudesta. Kovia aikoja kokeneet osaavat olla kiitollisia siitä, mitä ovat saaneet – ellei muusta, niin elämästä Luojalleen, elämän antajalle. Nuoremmat saattavat nähdä ensin kaiken sen, mistä ovat jääneet paitsi – kun ovat yleensä tottuneet saamaan helpolla kaiken.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Pekka Särkiö :”Opetus avioliitosta Jumalan asettamana elämänjärjestyksenä puolisoiden keskinäisen tuen sekä lapsista huolehtimisen toteutumiseksi pitää yhteiskuntaa yllä silloinkin, kun velalla maksettua sosiaaliturvaa ei enää ole. Käsitys kuulostanee vanhanaikaiselta, mutta saattaakin olla tulevaisuutta.”

  Yksilöllisen elämänasenteen menestyksen ovat saanet aikaan erityisesti sosialidemokraattiset poliittiset ratkaisut. Avioeroja tutkineen ruotsalaisen Glenn Sandströmin mukaan avioerot liittyvät hyvinvointivaltioon, jonka sosiaaliturva kytkettiin yksilöön eikä perheeseen. Sandströmin mukaan kehitys vähensi riippuvuutta perheestä ja siirsi perheen, suvun ja muiden luonnollisten yhteisöjen tehtäviä valtiolle.

  Elin Suomessa kotiäitinä läpi yhteisöllisyyden kuihduttamismurroksen, jolloin lehtien lööpeissä vaadittiin vähentämään ”hiekkalaatikoilla istuvien kotikanojen määrää” ja perheen ulkopuolella työtä tekevälle myönnetty ”kotikanavähennys” poistettiin. Naiset siirrettiin yhteiskunnan liukuhihnoille pois hiekkalaatikoilta, alle kouluikäiset lapset jätettiin vaikka avaimet kaulassa yksin kotiin ja seksi vapautettiin. Kotiäidit leimattiin ”vaarallisiksi” pienten lastensa kasvattajiksi ja ”irtolaisiksi tai muiksi loisiksi”.

  Vasemmisto sai sen mitä halusi: hyvinvointivaltion, jossa miltei puolet avioliitoista päättyy avioeroon ja jossa syrjäydytään ja jossa sosiaalimenot ja -ongelmat hipovat pilviä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Kiitos Tuula. Sandströmin tutkimuksen tulos vastaa omaa ajatustani. Perheeseen perustuva yhteisöllisyys ja lähiyhteisön tuki ja hoiva ovat murentuneet samalla kun nämä tehtävät on siirretty yhteiskunnalle. Perheen merkitys hoivan antajana korostuu nyt ja tulevaisuudessa uudelleen kun yhteisten resurssien väheneminen siihen pakottaa. Kysymykseni on, onko ydinperhekulttuuria riittävästi jäljellä kun sitä taas tarvitaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Avioliittoja miehen ja naisen välillä solmittiin viime vuonna Suomessa noin 24 700. Ensimmäinen avioliitto päättyy eroon noin 39% todennäköisyydellä, ei siis ole totta, että “puolet päättyy eroon”. Suomessa avioliittojen suosio on hivenen noussut kun se keskimäärin on heikentynyt Euroopassa. Ruotsissa vihittiin edellisenä vuonna kirkollisesti muistaakseni 60 samaa sukupuolta olevaa paria. Suomalaista keskustelua sivusta seuraava saattaa saada kuvan, ettei muita pareja juuri vihitäkään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Seija on siis vieraillut vanhusten hoitolaitoksissa. Tämä selvä. Väitteesi ei silti pidä paikkaansa. Eihän tällaisia asioita silmämääräisesti tutkita. Menet laitokseen jossa on työvuorossa somali ja suomalainen. Tästä “päättelet” että puolet hoitajista ei ole syntypetöiwiä suomalaisia. En ymmärrä miten mahdolliset käyntini laitoksissa asiaan kuuluvat.

  Noin tosiaan sanottiin chileläisten ja vietnamilaisten kohdalla ja se meni väärin. Käsittääkseni heitä ei edes varsinaisesti kotoutettu. Kaikkien ryhmien kohdalla se ei kuitenkaan toimi. Kauanko pitää vielä odottaa? Toiset 25 vuotta?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Teemaan liittyy kirjailija Salla Nazarenkon haastattelu (ESS 17.9.). Hän kyseenalaistaa “agraarikulttuurin peruja olevan, ydinperheeseen pohjaavan elämismallin, jossa kaikkien on oltava yksiavioisia. – Onko sellainen perusteltavissa nykyaikana, kun moni elää yksin? Onko seksi oikeasti antoisaa vain osana parisuhdetta?”. Perheeseen ja yksiavioisuuteen sitoutuminen ei ole itsestään selvää, kun yksinkin pärjää – ainakin vielä yhteiskunnan turvaverkkojen varassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Seijan kertoma oli minulle uutta. Olen luullut että käytetään ns muumimukia tai keinohedelmöitystä. Kun lisäännytäänkin yhdynnässä, on tilanne miehen kannalta vaarallinen. Hänet voidaan vahvistaa isäksi ja vaatia elatusta. Kolmestaan on saatettu sopia että lesbopari toinen osapuoli adoptoi lapsen. Jos näin ei tapahdukaan, mies on ongelmissa.

  Heteromiehen kannalta toimenpide on tietysti miellyttävä. Lesbonaisen kannalta ehkä ei. Hän voi yhdynnän aikana muistella kuningatar Viktorian ohjetta: pane silmät kiinni ja ajattele isänmaata.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juhan: “Hän voi yhdynnän aikana muistella kuningatar Viktorian ohjetta: pane silmät kiinni ja ajattele isänmaata.”

   Hänhän voi aina kävellä keinohedelmöittäjätädin luo saamaan spruittauksen miespuolisen ystävän spermaa (homoseksuaaleiilakin on yleensä paljon heterokavereita, eikä siinä tarvita edes heteroseksuaalista miestä).

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Okei myönnän että paljolti ei tarkoita enemmistöä. Seijan väite ei silti pidä paikkaansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Mistä alhainen syntyvyys johtuu? Kysyy blogi.

  Taustalla ei lienee mikään yksittäinen asia, vaan ongelma on koko länsimaisen jälkikristillisen ajan ilmentymä ja seuraus ihmisen erkaantumisesta Luojan vaikutusvallasta. (Maallistuminen) Suomi, kuten kuten koko Kristikunta (läntinen yhtenäiskulttuuri) ovat jo kansakuntina laajasti luopumuksen tilassa ja ihmiset ovat ilman Paimenta omien ajatustensa vallassa, mitä tulee moraalikäsitykseen ja oikeuden tuntoon. Laajasti ajatellaan jo, ettei mitään Jumalaa ole ja jokainen on vain oman onnensa seppä. Yhteiskunnan päättäjät ovat myös jo niin rahaorjentuneita, etteivät näe enää mitään ongelmaa ajaa suurpääoman etuja kansalaisten etujen edellä. Yhteisöllinen moraali on jo niin rappiolla, ettei vapaaehtoisia saa enää edes rahalla liikkeelle. Monet lähtevät politiikkaakin mukaan vain luodakseen itselleen uraa ja taloudellista vaurautta. Sama kehitys tuntuu leikkaavan läpi koko yhteiskunta rakenteen. Valtion vaikutuksen alas ajaminen ja yksityistäminen ovat tästä kehityksestä vain jäävuorenhuippu.

  Kirkko on myös ajautunut samaan maallistumiseen ja taloudelliseen puristukseen ja miettii parhaillaan vakavasti pystyykö se enää kantamaan Kristuksen iestä harteillaan, koska maailman paineet ovat niin suuret. Kirkko pohtii demokraattisen kehityksen lisäämistä sisäisessä päätöksenteossa samaan aikaan, kun kansanlaisyhteiskunnan demokratia vetelee viimeisiä henkäyksiä eturyhmien ja lobbareiden ristipaineissa. Kirkko on nykyisellään pian tuomiolla ja porttoa revitään alas alttarilta luopuneiden kansojen voimalla. (Joh.Ilm.17:15-16)

  Palaaminen Golgatalle ja takaisin Kristukseen ja ylösnousemuksen aamuun, olisi Kirkolle ja yksittäiselle ihmiselle ja kansakunnille palaamista myös perhekeskeiseen ajatteluun, jossa vanhempi palvelee nuorempaa ja lapsien lisääntyminen pihapiireihin voimistuisi, kun kasvattaminen Kristilliseen ihmiskäsitykseen ja maailmankuvaan saisi renessanssin. (Ei tule nykyisellään tapahtumaan ) Mutta kuten sanottua maailmanhenki voimistuu kaiken aikaa ja kirkon mukautuminen siihen tulee jatkumaan kunnes se menettää lopulta voimansa ja se revitään palasiksi. Luopumus lisääntyy ja vain jäännös Kirkosta jää loppuun asti. (Jotka odottavat Herran tulemusta.)

  Maahanmuuttajien lisääntymisestä pitää sanoa sen verran, että jokainen Suomessa syntynyt lapsi on Suomalainen ja rakentaa tulevaisuuden yhteiskuntaa omista lähtökohdistaan käsin ja Suomalainen yhteiskunta voi olla tulevaisuudessa arvoiltaan ja väriltään paljon moninaisempi kuin nykyään arvataankaan.

  Kristillisen perinnön siirtäminen eteenpäin yhteiskunnassa loppuu samassa suhteessa Kristittyjen määrään. Nykyinen sekulaari demokraattinen järjestelmä voi pysyä voimassa vain Kristillisessä viitekehyksessä, vaikka moni ei sitä epäileekin. Kansanvalta ja demokratia kuolee käsikädessä Kristillisen arvomaailman kanssa ja tilalle nousee eturyhmien demokratia, kuten nyt on jo paljolti käynyt.

  USA on väestön kehityksen suhteen hyvä esimerkki myös tulevaisuuden Euroopassa. Musta väestönosa ylitti viime vuonna ensimmäistä kertaa valkoisen väestönosan määrällisesti. Onko lisääntyminen ainoa merkityksellinen seikka? Ei. USA:ssa mustaväestö on myös kaikkein uskonnollisinta. Miten tilanne kehittyy Euroopassa? Islamin ja Kristinuskon jännite on jälleen kasvamassa. Tyhjeneekö Afrikn väestö Eurooppaan? Johtaako se jälleen uskonsotiin, kuten aikaisemmin? Islam ei nimittäin tahdo sietää rinnallaan uskonnottomia, eikä varsinkaan Kristittyjä. (Islam ei sekularisoidu kovin helposti, koska siihen on sisäisesti kasvatettu luopumisen kielto, kuoleman ja rangaistuksen uhalla)

  “Mutta mitä tulee meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen ja meidän kokoontumiseemme hänen tykönsä, niin me pyydämme teitä, veljet, ettette anna minkään hengen ettekä sanan ettekä minkään muka meidän lähettämämme kirjeen heti järkyttää itseänne, niin että menetätte mielenne maltin, ettekä anna niiden itseänne peljästyttää, ikäänkuin Herran päivä jo olisi käsissä.

  Älkää antako kenenkään vietellä itseänne millään tavalla. Sillä se päivä ei tule, ennenkuin luopumus ensin tapahtuu ja laittomuuden ihminen ilmestyy, kadotuksen lapsi, tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä jumalaksi tai jumaloitavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala. Ettekö muista, että minä, kun vielä olin teidän tykönänne, sanoin tämän teille? Ja nyt te tiedätte, mikä pidättää, niin että hän vasta ajallansa ilmestyy. Sillä laittomuuden salaisuus on jo vaikuttamassa; jahka vain tulee tieltä poistetuksi se, joka nyt vielä pidättää, niin silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa ilmestyksellä, tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua.

  Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen, että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen. 2.Tess. 2:1-12

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Ismo, yleinen maallistuminen on varmaankin yksi syy syntyvyyden alenemiseen, kuten myös elintason nousu. Oma kysymyksensä on, liittyvätkö elintason nousu ja maallistuminen yhteen? Ehkä siinä mielessä, että maallisen hyvän karttuminen saa monet unohtamaan Hänet, joka yksin on Hyvä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Näinpä juuri. Kun ajattelee nykyistä Suomea ja lähinnä nuorisoa, niin tavoitteet ovat korkealla, koulutuksen ja elintason suhteen, eikä siinä ole mitään pahaa, mutta focus on monesti kääntynyt lähes sokeasti omaan elämään ja sen etujen tavoittelemiseen. Maallistuminen on kytköksissä siihen henkeen mikä yhteiskunnassa valitsee, jossa Jumalan olemassa ololle ei juurikaan anneta tilaa.

  Surullisinta on nähdä, kuinka valtiovallan edustajat eivät näe kristillisyydelle ja sen arvomaailmalla juurikaan enää mitään tarvetta.

  Yhteiskunta tukee nykyään hartiavoimin maallistumista ja työntää uskontoa marginaaliin, pois julkisesta keskustelusta ja sen myötä pois ihmisten arjesta. Tämä kaikki yhdessä vaikuttaa lopulta siihen, että itsekeskeisyys ja egoismi saa tilaa, joka ei halua palvella enää yhteiskuntaa, eikä sitoudu niihin perinteisiin ja arvoihin, joita Kristillinen Kirkko on aina pitänyt voimassa yhteiskunnassa. Näihin kuuluu myös lasten kasvattaminen näihin arvoihin. Luopumus johtaa automaattisesti Kristinuskon vastustamiseen, vaikka sitä ei avoimesti aina myönnetä.

  “Joka ei ole minun kanssani, se on minua vastaan; ja joka ei minun kanssani kokoa, se hajottaa.” Matt.12:30

  Ilmoita asiaton kommentti