Avoin Kirje Turtiaiselle!

Leimakirves heilui kun nakkelit syytteitä muutamain pappein niskaan. Ettes häppeis!

Anarkismin taustalla lienevät sanat an arche eli ilman hallitsijaa. Yksi hallitsija kirkolla tietysti on: Kristus. Muista ei niin väliä.

Jos kirkko ei osaa toimia, on ihan ymmärrettävää, että valveutuneet papit haluavat toimia. Heillä on oikeus mielipiteeseensä.

"Vetoatte kunnon skismaatikkojen tavoin lakiin, Tunnustuskirjoihin, Lutheriin, omaantuntoon, Raamattuun – jopa Pyhän Hengen ilmoitukseen ja Jumalan tahtoon. Tai siis tarkemmin sanoen omaan tulkintaanne kaikesta tästä."

Skismaatikkohan se oli lutterikin. Haluaisin myös huomauttaa, että on olemassa vain tulkinta. Kun avaat Raamatun, olet jo tulkinnut. Onko Sinun tulkintasi oikeampi kuin minun??

"Eikö todellakaan mikään lamppu syty teissä? Kuvitteletteko, että mikään seurakunta ottaisi teidät töihin, jos heti kättelyssä ilmoittaisitte, ettette aio noudattaa yhteisiä pelisääntöjä? Tai jos olette jo seurakunnan palveluksessa, ettei esimiehenne puuttuisi tällaiseen solistiseen toimintaan – varsinkin, jos hän haluaa itse noudattaa kirkon järjestystä ja yhteisiä pelisääntöjä?"

Minä en ainakaan ottaisi töihin Turtiaista, joka heiluttelee leimakirveitä.

"Te olette mielestänne "oikeassa", kun lapsellisessa uhmakkuudessanne piiloudutte tässä vaiheessa sellaisen lain taakse, joka ei ole vielä edes voimassa. "

Minusta on lapsellista uhmakkuutta haukkua muita. Kahtoppa peiliin!

"Minulla on teille nyt tässä vihkimisinnossanne vain yksi apostolinen neuvo: "Muista siis, mistä olet langennut, käänny ja palaa tekemään ensi ajan tekoja" (Ilm 2:5)."

Käänny Sinä. Pyydä anteeksi rumia sanojasi. Kadu ja tee parannus. Usko evankeliumi. Ota ihte kätteen laupius ja armahtavuus. Keskustele. Älä huutele.

Ai niin: en ite vihkisi. En vaikka siinä kirkko on mun mielestä tällä hetkellä vääräsä. Mutta mielelläni toimittaisin avioliiton siunaamisen. Siunataanhan nykki niitä, joista toinen ei kuulu kirkkoon.

65 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Miksiköhän Seppo, kirkossa on niin vaikea tajuta noin yksinkertaista asiaa ja muuttaa vähän suuntaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Toivonen sanoo:

  Todella huono blogi, oltakoon avioliitosta mitä mieltä tahansa. Mitään ei edes yritetä perustella. Syytetään Turtiaista huutelusta, vaikka blogin tarkoin valikoiduissa sitaateissakin on enemmän asiaa kuin blogistilla konsanaan.

  Voisit, Alaranta, lukaista oman blogisi ja ihan yrittää analysoida onko se huutelua vai asiaa.

  Turtiainenhan perusteli omassa blogissaan mitä seikkaperäisimmin kantansa asiaan, käyttäen useita eri argumentteja. Tämä Alarannan ad hominem -ilmaan sylkäisyn nostaminen Päivän blogiksi on taas yksi surkuhupaisan asenteellinen veto Kotimaa24:sen propagandisteilta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Risto Voipio 15.09.2016 15:25

  Pasanen: “Voiko siis esim tieliikenne laista sanoa saman eli sekin on täyttä tulkintaa?”

  Erinomainen esimerkki väärinymmärtämisestä! Kyllä jokainen tuomioistuimen tuomari soveltaessaan liikenneonnettomuusoikeudenkäynnissä tieliikennelakia tapahtuneeseen onnettomuuteen samalla tulkitsee tuota lakia. Ja usein myös muita lakeja samalla kertaa. Samoin tekevät syyttäjä ja puolustusasianajaja.

  Siis onko tuo nyt esimerkki “väärinymmärtämisestä”, hei haloo eikö liikennelaki ole selkeä ja yksiselitteinen, ainakin sen on tarkoitus olla, siis kun liikennemerkki näyttää suurimmaksi SALLITUKSI ajonopeudeksi 80km/h niin mitä TULKINNAN varaa tässä on?

  Voipio puhuu täysin eriasiasta eli kuinka onnettomuuksien selvittelyissä ratkotaan syyllisyys, siis kun otetaan evankeliumin Sana ja sen tuomitseva Sana niin silloin selviää kuka tai mikä tulee tuomitsemaan JOKAISEN ihmisen:

  47 Ja jos joku kuulee minun sanani eikä niitä noudata, niin häntä en minä tuomitse; sillä en minä ole tullut maailmaa tuomitsemaan, vaan pelastamaan maailman. 48 Joka katsoo minut ylen eikä ota vastaan minun sanojani, hänellä on tuomitsijansa: se sana, jonka minä olen puhunut, se on tuomitseva hänet viimeisenä päivänä.(Joh.12)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Toisaalta on hyvä, että tämä blogi on nostettu päivän blogiksi. Näin me kaikki huomaamme, miten ei tule toimia ketään nimeltä mainittua henkilöä kohtaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Kirkon sisälle on perustettu uusi liike, Feministinen kirkko-liike. Sen perustajista ei vain ole missään tietoa. Jäin ihmettelemään, että mikä tämä feministinen kirkko-liike on. En löytänyt muuta tietoa kuin “Feministinen kirkko on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisällä toimiva tasa-arvo- ja sukupuolikysymyksiin keskittyvä liike.” Ei yhtään tietoa siitä, ketkä liikkeen ovat perustaneet jne. Oletan, että kyseessä on samat henkilöt, jotka kuuluvat Tulkaa kaikkí-liikkeeseen ja Yhteys-liikkeeseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ville Kuusjärvi sanoo:

  “”Eikö todellakaan mikään lamppu syty teissä? Kuvitteletteko, että mikään seurakunta ottaisi teidät töihin, jos heti kättelyssä ilmoittaisitte, ettette aio noudattaa yhteisiä pelisääntöjä? Tai jos olette jo seurakunnan palveluksessa, ettei esimiehenne puuttuisi tällaiseen solistiseen toimintaan – varsinkin, jos hän haluaa itse noudattaa kirkon järjestystä ja yhteisiä pelisääntöjä?”

  Minä en ainakaan ottaisi töihin Turtiaista, joka heiluttelee leimakirveitä.”

  Voisiko joku selventää vielä millä perusteella voidaan väittää Turtiaisen heiluttelevan leimakirvestä? Yritysmaailmassa on täysin normaalia vaatia työntekijöitä noudattamaan työpaikan sääntöjä. Jos joku alkaa sooloilemaan niin siitä tulee vähintäänkin sanomista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Ville Kuusjärven kanssa ihmettelen samaa asiaa. Jos yritysmaailmassa ilmoitat työnantajalle, että minä muutens en sitä ja sitä ohjetta noudata, osoitetaan ovea varsin nopeasti. Eivätkös nämä papit, jotka aikovat toimia vasten sääntöjä ihan vain omien tuntemustensa mukaan, ole aika huono esimerkki kansalaisille?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Tuo taitaa riippua työnantajasta ja ohjeesta. Joku voi olla kiitollinen, kun vanhentuneen ohjeen haitallisuus tuodaan esiin ja siitä päästään eroon.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Minusta yhtä ihmeellista kuin tämä “kapinapappien” toiminta, on se, että täälläkin löytyy kommentoijia, joiden mielestä heidän uhonsa on aivan oikein. Yhteisistä säännöistä kiinnipitäviä sen sijaan pilkataan. Ei enää eroteta oikeaa ja väärää, lainkuuliaisuus on hämärtynyt käsite.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Ps. piti olla edellä “kuuliaisuus kirkkolaille ja pappisvalalle on hämärtynyt käsite” eikä “lainkuuliaisuus on hämärtynyt käsite”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Tarja: “Eivätkös nämä papit, jotka aikovat toimia vasten sääntöjä ihan vain omien tuntemustensa mukaan, ole aika huono esimerkki kansalaisille?”

   Mistäs sinä tiedät, että he aikovat toimia vain omien tuntemustensa mukaan? Jospa itse se Jumala on puhunut heille ja käskenyt toimia niin kuin aikovat toimia. Silloinhan he noudattavat omantuntonsa ääntä, eivätkä ihmisten säätämän kirkkolain tai sääntöjen vaatimuksia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Salme: “Ei enää eroteta oikeaa ja väärää, lainkuuliaisuus on hämärtynyt käsite.”

   Tässä tapauksessa en puhuisi lainkuuliaisuuden hämärtymisestä mitään kun jotkut työnantajan säännöt sivuutetaan nimen omaan LAINkuuliaisuudesta kiinni pitäen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kimmo, sinä siteerasit kommenttia, jonka minä olin jo korjannut toiseen muotoon. Se osoittaa, että tarkoituksesi on vain naljailla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  No voi olla niinkin. Mutta ohjeita noudatetaan, kunnes toisin työnantaja päättää.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Mahtaako työkulttuuri todella olla noin vanhanaikaista monellakaan työpaikalla? Ainakin väitetään, että tavoitteellisuus ja luovuus ovat ajaneet virheitä pelkäävän tottelevaisuuden ohi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Tavoitteellisuus ja luovuus yhdessä sovittujen ja kirjattujen sääntöjen puitteissa on tietysti toivottavaa ja rakentavaa kaikissa työpaikoissa. Mutta omat tulkinnat ja käytännöt sovituista ohjeista poiketen luovat kaaosta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Yhdessä sovittuja ohjeita voidaan yhdessä muuttaakin, jos on aihetta. Kaikkia ohjeita pitää tulkita, koska mikään ohjekirja ei voi kattaa kaikkia eteen tulevia tilanteita. Ohjeiden yksioikoinen noudattaminen voi sekin johtaa kaaokseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Martti sanoi. “Ohjeiden yksioikoinen noudattaminen voi sekin johtaa kaaokseen.”

   Minkälaiseen kaaokseen johtaa kirkossa se, että siellä noudatetaan kirkkojärjestyksen mukaisia käytöntöjä?

   Vaikuttaa, että myös kommentoijilla alkavat mennä puurot ja vellit sekaisin, kun oletetaan, että voimassa olevien käytäntöjen noudattaminen voi johtaa kaaokseen ja niiden rikkominen estää kaaoksen syntymisen. ??

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Jos sääntöjä seurataan niiden itsensä vuoksi, voidaan puhua lain kirjaimesta, joka kuolettaa. Jos sääntöjen tarkoitus oivalletaan ja niitä seurataan tilanteen mukaan tarkoitusta seuraten joustavasti, voidaan puhua lain elävästä hengestä. Jos vänha sääntö ei enää uudessa tilanteessa täytä tarkoitustaan, sitä voi muuttaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   “Jos vänha sääntö ei enää uudessa tilanteessa täytä tarkoitustaan, sitä voi muuttaa.” Martti

   Kaiken tuon muuttamisen tulee tapahtua laillisesti säädetyssä järjestyksessä. Nythän ollaan tilanteessa, jossa moni pappi on uhonnut ottavansa “lain” omiin käsiinsä ja toimivansa omien näkemystensä mukaan vastoin kirkon ohjeita. Sellainen toiminta johtaa kaaokseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Ei johda, ole huoleti.

   Kaaoksen pelko voi johtaa ylimitoitettuun järjesyksenpitoon ja se tarkoittaa yleensä julmuutta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Minä puhun yhteiskunnassa yleensä tapahtuvista “oman käden oikeuksista” ja sen seurauksena syntyvästä kaaoksesta, anarkiasta.

   Voi olla että kirkossa oman käden oikeus ei johda mihinkään toimenpiteisiin.

   Edelleenkin ihmettelen sitä, että täällä kannatetaan ja puolustellaan käytäntöjä, jotka ovat käytössä olevien ohjeiden vastaisia ja kannustetaan heitä, jotka aikovat toimia sovittujen ohjeiden vastaisesti. Ymmärrän jos teinit toimivat noin, mutta että jo elämää nähneet vanhemmat ihmisetkin puolustavat toimimaan ohjeiden vastaisesti, niin se on mielestäni hälyttävä merkki yhteiskunnassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Minä puhun yhteiskunnassa yleensä tapahtuvista ‘oman käden oikeuksista’ ja sen seurauksena syntyvästä kaaoksesta, anarkiasta.” On syytä erottaa toisistaan ‘oman käden oikeus’ ja jäykän ohjeen kohdalla joustaminen. Edellinen on yleensä itsekästä ja lähimmäisistä piittaamatonta. Jälkimmäinen taas on useimmiten juuri toisen ihmisen tilannetta kohentavaa. Kannattaa muistaa se, miten Herramme suhtautui aikansa sapattisäännöksiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Martti,

   vertaatko sinä juutalaisia sapattisäädöksiä kristilliseen avioliittoon vihkimiseen?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit