Ei vapaapäiviä turvamiehelle

Uutisotsikoihin nousi jälleen yli 30 vuotta sitten tapahtunut pääministeri Olof Palmen murha, joka nyt katsotaan lopullisesti selvitetyksi. Tuolloin hän halusi mennä elokuviin ilman turvamiestä. Hänet ammuttiin.

Tärkeillä henkilöillä, kuten kuninkaallisilla ja poliittisilla vaikuttajilla, usein heidän perheenjäsenilläänkin, on henkilökohtainen turvamies, joka seuraa heitä kaikkialle. Ilman sellaista he eivät yleensä liiku julkisilla paikoilla.

Jeesuksen ystävät olivat tunteneet olonsa turvalliseksi hänen seurassaan. Vaikka Jeesuksella olikin kiihkeitä vastustajia, hän oli heihin nähden ylivertainen. Kun hänen kotikaupunkinsa väki yritti syöstä hänet jyrkänteeltä, hän käveli rauhallisesti pois, eivätkä he pystyneet koskemaan häneen. Kivittääkin hänet yritettiin, mutta silloinkin hän poistui heidän ulottuviltaan.

Mutta aikanaan vihamiehet saivat yliotteen. Eivät he saaneet sitä omalla voimallaan, se annettiin heille. ”Nyt on pimeydellä valta”, sanoi Jeesus. Ystävät piiloutuivat peloissaan lukittujen ovien taakse, kun heidän päämiehensä surmattiin.

Turvattomuus kuitenkin hälveni, kun Jeesus kolmen päivän kuluttua ilmestyi jälleen heidän luokseen ja sittemmin 40 päivän aikana useaan otteeseen. Mutta sitten olikin lopullinen ero edessä: Jeesus palasi sinne, mistä oli tullutkin, Isänsä luo.

”Teille on parempi, että menen pois”, hän sanoi. Sitä oli vaikea ymmärtää. Mutta Jeesus selitti: ”Minä lähetän teille toisen Puolustajan, Totuuden Hengen. Hän pysyy luonanne ikuisesti ja on teissä oleva.”

Vaikka emme ole prinssejä emmekä pääministereitä, Jumalalle olemme niin tärkeitä, että jokaiselle Poikansa ystävälle hän antaa henkilökohtaisia turvamiehiä. Kristityt uskovat, että jokaisella on oma suojelusenkeli. Sellaisista ei itse asiassa Uudessa testamentissa varsinaisesti ole mainintaa, ainoastaan lapsista sanotaan, että heidän enkelinsä näkevät joka hetki Taivaallisen Isän kasvot. Mutta psalmissa 91 sanotaan, että Jumala antaa enkeleilleen käskyn varjella, missä ikinä kuljemmekin.

Jeesus on puolustajamme Isän edessä, mutta hän lupasi omilleen Pyhän Hengen toiseksi Puolustajaksi, ikään kuin henkilökohtaiseksi Turvamieheksi näillä maallisilla matkoilla. Hän huolehtii siitä, että pääsemme turvallisesti perille Taivaan kotiin. Siksi Turvamies tarvitsee myös aseen. Jeesus sanoikin: "Hengen miekka on Jumalan Sana." Meidän tehtävämme on huolehtia siitä, että tämä ase on Turvamiehen ulottuvilla, käsissämme tai sydämessämme.

Pyhä Henki puolustaa Jeesukseen uskovia pahuuden voimia vastaan. Hän antaa oikeita sanoja, kun joudumme vainon tai syytösten kohteeksi. Hän neuvoo ja opastaa. Kristityn olisi tarpeen oppia tarkkaamaan hänen johdatustaan ja neuvojaan. Kokemuksesta voin kyllä sanoa, että se ei ole ihan helppoa. Itsepäisyys ja oman sisimpäni kohina vaientaa liian usein hänen hiljaisen äänensä, ja siksi tulee tehdyksi, puhutuksi ja kirjoitetuksi sellaistakin, mistä hän varoittaa. Kuvittelen selviytyväni ihan omin päinkin ilman turvamiestä, ja niinpä tuon tuosta löydän itseni nokka savessa.

Pyhä Henki on Turvamies vailla vertaa. Hänelle ei kannata antaa vapaapäiviä.

15 kommenttia

 • Tarja Parkkila sanoo:

  Anita

  “Jeesus on puolustajamme Isän edessä, mutta hän lupasi omilleen Pyhän Hengen toiseksi Puolustajaksi, ”

  ” Pyhä Henki puolustaa Jeesukseen uskovia pahuuden voimia vastaan. ”

  Täällä on useaan kertaan sanottu, että Jeesus oli juutalainen ja seuraajat olivat juutalaisia. Eikö hän silloin luvannut sen puolustajan juutalaisille, heitähän täällä on vainottu, surmattu ja paneteltu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Hän lupasi sen niille, jotka uskovat häneen, olivat sitten juutalaisia tai pakanoita. Molempia myös vainotaan. Kristittyjä vainotaan ja surmataan nykyään enemmän kuin menneinä vuosisatoina yhteensä, toteaa Open Doors -jäjestö. Tosin menneiltä vuosisadoilta kaikkien vainottujen lukumäärää tuskin varmuudella tiedetään.

   Jos juutalaiset huolisivat tämän Turvamiehen, hän puolustaisi heitäkin. Ja onhan messiaanisia jutalaisia kasvava joukko.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Tarja. Olen saanut sen käsityksen, että puolustat aina juutalaisia. Hyvä niin. Minäkin arvostan heitä ja tarpeen tullen puolustan. Mutta älä unohda, että hekin vainosivat kristittyjä alkuaikoina: kivittivät Paavalia, ruoskittivat hänet useasti ja heillä oli useita salahankkeita Paavalin surmaamiseksi, alkaen jo Damaskosta heti sen jälkeen, kun Saulus oli kääntynyt Jeeuksen seuraajaksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauli Toivonen sanoo:

  Tärkeästä aiheesta hieno blogi, jonka raamatullisuudesta olen pitkälti samaa mieltä.

  Joku voi pohtia nyt sitä, miksi tuo Jumalan turvamies ei suojele kaikkia kristittyjä kaikissa tilanteissa. Apostolit kuolivat toinen toisensa jälkeen vastustajien kynsissä, ja varhaiskristittyjä poltettiin soihtuina pian Jeesuksen antamien lupausten jälkeen .

  Onko turvamiehellä Jumalan kanssa jokin toimintaa rajoittava työsopimus?

  Muinaiset heprealaiset joutuivat aikanaan Babyloniaan, jossa he todella tarvitsivat turvamiehiä ylhäältä. Kolme nuorukaista pakotettiin palvonnanomaisesti kumartamaan kultaista patsasta: ”Mutta jos ette kumarra, teidät heti heitetään tuliseen uuniin. Ja mikä jumala voisi teidät pelastaa minun käsistäni?”(Dan3:15)

  Vastaus noilta Jumalalle uskollisilta kertoo jotakin heidän turvamiehensä toiminnasta: ”Jumala, jota me palvelemme, pystyy pelastamaan meidät tulisesta uunista, ja hän voi pelastaa meidät myös sinun käsistäsi, kuningas. Ja vaikka niin ei kävisikään, kuningas, saat olla varma siitä, että sinun jumaliasi me emme palvele ja sitä kultaista patsasta, jonka olet pystyttänyt, me emme kumarra.”(17,18)

  Kun kuningas toteutti rangaistuksen, yhden kumartamatta jättämisen seurauksena(!), nähtiin turvamies liekkien keskellä: ” Ja neljäs näyttää aivan jumalolennolta.”(25) Tilanne päättyi hyvin ja tuotti kunniaa Jumalalle.

  Olisikohan meidän otettava oppia noista rohkeista kristillisyyttä paljon aiemmin eläneistä: ” Ja vaikka niin ei kävisikään”? Mitä sinä ajattelet Anita, ja te muut: missä tilanteissa turvamies on kaikkein aktiivisimmin rinnallamme meitä puolustamassa, millaiset työehdot turvamiehellä näyttäisi Raamatun perusteella olevan?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Jaa-a. Nostit esiin hyvän kysymyksen. Turvamiehellä olisi kyllä kaikki edellytykset suojella kristittyjä vaikka kaikkiakin pahuden voimia vastaan, mutta Jeesuksen sanojen mukaan “ei ole palvelija Herraansa suurempi. Jos he ovat vainonneet minua, he vainoavat teitäkin”.

   Kaikkihan me kuolemme kerran, jotkut vainoissa, jotkut “luonnollisen” kuoleman. Ei Turvamies säästä siltä ketään. Mikä on kullekin elämän pituudeksi määrätty, siihen ei ihmisellä ole vastausta. Toki ihminen voi vaikuttaa itsekin kuolemaansa, jouduttaen sitä. Mutta ei meillä ole valtaa pidentää sitä yli Jumalan määräämän ajan.

   Voisi ehkä ajatella, että jos olemme tiivissä yhteistyössä Turvamiehen kanssa, emme joudu “turhiin” vaaroihin. Mutta kukapa sellaiseen pystyisi?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   ”Toki ihminen voi vaikuttaa itsekin kuolemaansa, jouduttaen sitä. Mutta ei meillä ole valtaa pidentää sitä yli Jumalan määräämän ajan.”

   Noita joudutuskeinoja meillä riittää. Mutta ajatteletko , että turvamiehen työaika on jotenkin sidoksissa ”Jumalan määräämään aikaan”? Eli kun meille määrätty aika on täynnä, varjelijamme lopettaa työnsä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Jeesus lupasi lähettää toisen Puolustajan ja sanoi, että hän on kanssanne ikuisesti. Koska uskon kolmiyhteiseen Jumalaan, uskon, että Henki on pelastuvien kanssa ikuisesti kuten Isä ja Poikakin. Mutta ei hänen sitten enää tarvitse Puolustajan eikä varjelijan tehtävää suorittaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Anita

  ” Mutta koska myönnät, että Jeesus ja apostolit olivat juutalaisia, miksi sitten usein sätit heitä, etkä puolusta? ”

  Minä en myöntänyt mitään, vaan kerroin, että täällä on sanottu.

  Oliko se sitten totta, koska Markus on roomalainen nimi, Luukas oli kreikkalainen, Tuomas oli syyrialainen, Paavali oli turkkilainen, ja Rooman kansalainen, eivät ne kaikki olleet juutalaisia. Filippus on myös kreikkalainen nimi ja Klopas. Johannes voi olla kuka tahansa. Ja niin sanotuista kirkkoisistä, kirjoittajista, ei kukaan ollut juutalainen.

  Ja miksi sitten en puolusta heitä, no siksi, koska he ovat kuolleet kauan sitten, ja olivat paremminkin syyttäjiä, kuin puolustajia. Juutalaiset ovat ihan oikeasti eläviä ja olemassa olevia. Eikö meidän kuuluisi välittää elävistä, eikä kuolleista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Poistin tuon kysymyksen, koska ajattelin, etten halua jatkaa aiheesta. Mutta koska olit sen lukenut, vastaan vielä. Jeesus oli juutalainen, sekä äidin että isän puolelta Daavidin sukua. Jos olet Raamattua lukenut, niin sieltä selviää, että Paavali oli Benjaminin heimoa ja viimeisen päälle juutalaisen koulutuksen saanut, vaikka asuikin Tarsoksessa. Juutalaisiahan asui pitkin Välimeren ympäristöä. Ei siis mikään turkkilainen.

   Luukas oli todennäköisesti kreikkalainen, mutta hänhän liittyi opetuslasten joukkoon Paavalin alettua julistaa pakanoille. Johannes oli Jaakobin veli, Sebedeuksen poikia ja juutalaisia, olihan Johannes Kastajakin juutalainen, Aaronin sukua. Kaikki, jotka Jeesus valitsi, olivat juutalaisia. Heitä oli 12 siksi, että juutalaisia heimoja oli 12. Ei siihen joukkoon olisi pakanoita edustajiksi huolittu.

   Filippos oli myös juutalainen ja tunsi VTn kirjoitukset, joten osasi selittää ne etiopialaiselle hoviherralle. Markus ja Kleopas eivät kuuluneet 12n joukoon, mutta mitä ilmeisemmin Kleopas oli juutalainen, koska hänkin tunsi kirjoitukset, mikä ilmenee siitä, että Jeesus Emmauksen tiellä selitti hänelle, mitä Messiaasta oli kirjoituksissa sanottu. Markuksen toinen nimi oli Johannes, eli oli myös juutalainen. MOT

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Anita

  Aina kuulee jotain uutta, Jeesuksen isä- jumala on Daavidin sukua ? Kumpi oli ensin ?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Tarja. Sinun kannattaisi tutkia Raamattua, niin asiat selviäisivät sieltä. Jeesuksen todellinen isä oli luonnollisesti Jumala, koska hän sikisi Pyhästä Hengestä.

   Mutta kaipa tiedät, että Jeesuksella oli myös maallinen kasvatusisä, Joosef. Hän oli Jeesuksen isä juutalaisen yhteiskunnallisen lain edessä. Luukas kirjoittaa: “Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. (Luuk. 2:4)

   Näin Jeesus oli sekä fyysisesti äitinsä kautta että laillisesti isänsä kautta Daavidin Poika, jollaiseksi häntä kutsuttiinkin. Daavidin Poika oli myös messiasnimitys.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Itse asiassa aika monilla juutalaisilla Rooman valtakunnassa oli kaksi nimeä: “kansainvälinen” ja “kansallinen”. Jeesus antoi osalle opetuslapsistaan uudet nimet. Pietari oli alun perin Simon, Joonan poika, ja hänestä käytetään Uudessa testamentissa nimiä “Keefas” ja “Petros” josta meidän tuntemamme Pietari. Kumpikin merkitsee samaa: kalliota. Tällaisista kysymyksistä ei kannata vääntää näissä kommenttiketjuissa, varsinkin kun tiedot löytää mistä tahansa Raamatun sanakirjasta tai tietosanakirjasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Aivan, Marko. Emme varsinaisesti vääntäneet. Mutta katsoin asialliseksi vastata Tarjalle, koska hänen väitteensä olivat niin ilmeisen virheellisiä.

   Netti antaa myös tietoa. Sieltäkin voisi katsoa. Mutta monesti näitä kommetteja heitellään ihan lonkalta, tarkistamatta tietoja. En itsekään aina tule jokaista asiaa tarkistaneeksi. Mutta aina täällä riittää korjaajia.

   Kyllä täällä blogien yhteydessä on usein vääntöä aivan aiheen vierestä, niin menköön tämäkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  En tiedä oliko Aleksis Kivellä pyhä henki, vai epäpyhä henki, mutta sieltä sikisi kuitenkin seitseman poikaa, ilman, että hän olisi koskenut heidän äitiinsä fyysisesti. Sellaisia ne ovat hengen tuotteet.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Paavali sanoo: “Vaikka teillä olisi kuinka monta kasvattajaa Kristuksessa, on teillä kuitenkin vain yksi Isä, minä teidät olen synnyttänyt evankeliumin kautta. “

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Anita Ojala
  Anita Ojala

  Olen eläkkeellä oleva luokanopettaja, free lancer -kuvittaja, -kirjailija ja -toimittaja. Minulta on julkaistu 4 kirjaa: mm. Valopilkkuja: viriketekstejä lasten ja nuorten hartaushetkiin (soveltuu myös aikuisten hartauskirjaksi).