Eino

A-studiosa näytettiin eilen pätkä Einosta. Eino tapettiin näläkään ja jannoon. Haluaisin kuulla eutanasian vastustajilta, miksi se on oikein? Miksi palliatiivinen sedaatio on parempi kun eutanasia? Minä en käsitä. Lopputulos on aivan sama.

Näännyttämistä tapahtuu kaikkialla ja koko ajan. Minusta se on raakaa ja väärin. Ite vastaavasa tilanteesa haluaisin ehottomasti ennemmin aktiivista apua.

Ja kyllä. Olen allekirjoittanut varmaankin ensimmäisen kerran elämässäni kansalaisaloitteen. Jälleen kerran toiveeni on, että järki voittaa. Vaikkakin eppäilen sitä kyllä.

56 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Sekä Maailman että Suomen Lääkäriliitot vastustavat eutanasiaa. Euroopassa eutanasia on sallittu ainoastaa Benelux-maissa (Alankomaat, Belgia ja Luxenburg).

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Salme: “Euroopassa eutanasia on sallittu ainoastaa Benelux-maissa (Alankomaat, Belgia ja Luxenburg).”

   Passiivinen eutanasia sallittiin Ruotsissa huhtikuussa 2010. Ensimmäinen passiivinen eutanasia suoritettiin saman vuoden toukokuussa. Passiivinen eutanasia on sallittu myös Sveitsissä.

   Eutanasiasta ei ole Suomessa (vielä) olemassa lainsäädäntöä, vaan eutanasiaan sovelletaan mm. rikoslain ja potilaslain yleisiä sääntöjä.

   Itsemurhan avustaminen tai edistäminen ei ole rangaistavaa Suomessakaan; siihen ei sovellu mikään rikoslain pykälä. Tämä johtuu siitä, että avustusteon jälkeenkin potilas voi vielä itse päättää omasta hengestään. Esimerkiksi tappavaa lääkettä sisältävän lääkepurkin antava avustaja ei tapa potilasta, koska tämä avustusteko ei vielä sinänsä riitä aiheuttamaan kuolemaa.

   Eutanasiasta keskusteltaessa kannattaa eritellä, onko kyse aktiivisesta pyynnöstä tappamisesta, vaiko epäsuoremmasta kuoleman jouduttamisesta. Aktiivinen eutanasia on vielä toistaiseksi Suomen lain mukaan rangaistavaa. Sen sijaan Suomessakaan ei ole rangaistavaa hoidon päättäminen potilaan vakaasta pyynnöstä, eikä liioin itsemurhan avustaminen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Meneillään olevassa keskustelussa on kyse aktiivisesta eutanasiasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Lea Maria Haapalainen sanoo:

  Tässä taas muistutus eutanasian laillistamisen tuomista ongelmista:

  http://yle.fi/uutiset/3-8883377

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Suosittelen,että luette Lea Marian linkittämän jutun. Kammottavaa luettavaa. Kyse ei enää ole siitä, että tappava piikki annettaisiin lähellä kuolemaa oleville kuolemansairaille vaan osassa on selvästi kyse mielenterveysongelmien vuoksi tai muuten elämään kyllästymisestä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Lea Maria Haapalainen sanoo:

   Räikein esimerkki ehkä tämä, että vakuutusyhtiö kieltäytyy korvaamasta syöpähoitoa, kannustaa sen sijaan eutanasiaan..

   “Vuonna 2008 Oregonissa Barbara Wagner ja Randy Stroup saivat hyytävän kirjeen: vakuutusyhtiö kieltäytyi maksamasta hoidoista Barbaran keuhkosyöpään ja Randyn eturauhassyöpään – mutta tarjoutui maksamaan avustetun itsemurhan.

   “Se oli kammottavaa. Kirjeessä käytännössä sanottiin, että jos haluat ottaa lääkkeet, autamme sinua ja katsomme, kun kuolet. Mutta emme anna sinulle lääkettä, jotta eläisit”, Wagner totesi ABCNews.comille.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Eutanasia tarkoittaa käsitteenä ihmisen itse, omasta vakaasta tahdostaan elämästä luopumista. Ellei se tapahdu ihmisen omasta, vai omasta, ei kenenkään muun tahdosta – olipa sitten kysymyksessä vakuutusyhtiö tai mikä tai kuka muu tahansa – se on murha, surma tai tappo. Ei eutanasiaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Hyvin näyttää etenevän kansalaisaloite eutanasian puolesta. Nyt on kasassa jo 34 328 kannatusta ja keräysaikaa on 7.5.2017 asti. Enää puuttuu 15 672, eli suurinpiirtein 100 kannatusta/päivä. Eiköhän tuo 50 000 kannatusta saada täyteen helpostikin..

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Tottakai se tulee ja sillä hoidetaan monelle lopullinen ratkaisu. Nyt jo on paikkapaikoin herätty siihen ettei, vanhustenhoitoon riitä henkilökuntaa. Niinpä tällä sekin ongelma tulee kätevästi kuntoon.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Pekka: “Tottakai se tulee ja sillä hoidetaan monelle lopullinen ratkaisu. Nyt jo on paikkapaikoin herätty siihen ettei, vanhustenhoitoon riitä henkilökuntaa. Niinpä tällä sekin ongelma tulee kätevästi kuntoon.”

   Monella eutanasian vastustajalla näyttää olevan käsityskyvyn kanssa melkomoisia ongelmia.

   Ensinnäkin on todettava, että eutanasiassa on kysymys siitä, että kärsivä potilas luopuu OMASTA elämästään, OMASTA vakaasta tahdostaan. Ellei se tapahdu potilaan OMASTA vakaasta tahdosta, kysymyksessä on tappo, surma tai murha – ei eutanasiasta.

   Kenenkään elämän päättämisestä ei kukaan toinen ihminen voi tehdä – lainmukaista – päätöstä ainakaan Suomessa, eikä muissakaan sivistysmaissa, ei vanhustenhoidon resurssien vähyyteen, eikä mihinkään muuhunkaan syyhyn vedoten.

   Eutanasiaan sovelletaan Suomessa rikoslain ja potilaslain yleisiä sääntöjä, koska eutanasiasta ei ole lainsäädäntöä.

   Näin ollen itsemurhan avustaminen tai edistäminen ei ole rangaistavaa Suomessa toisin kuin esim. Britanniassa. Suomessa siihen ei sovellu mikään rikoslain pykälä. Tämä johtuu siitä, että avustusteon jälkeenkin potilas voi vielä itse päättää omasta hengestään. Esimerkiksi tappavaa lääkettä sisältävän lääkepurkin antava avustaja ei tapa potilasta, koska tämä avustusteko ei vielä sinänsä riitä aiheuttamaan kuolemaa.

   Koska itsemurhan avustaminen ei ole rangaistavaa ja potilas, joka pystyy itse ottamaan hänen saatavilleen pannun tappavan myrkyn tai pistämään sen injektiona ja näin lopettamaan kärsimyksensä, eikö olisi reilua sellaisia potilaita kohtaan, jotka haluavat, mutta eivät pysty itse fyysisesti tekoa tekemään, että joku avustaisi heitä sen tekemisessä pistämällä esim. injektion?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit