Elämänsanoja. Valda livsord.

"Minun sieluni janoo Jumalaa, elävää Jumalaa. Milloin saan minä tulla Jumalan kasvojen eteen?" (Ps. 42:3) "Min själ törstar efter Gud, efter den levande Guden. När skall jag få träda fram inför ditt ansikte?" (Ps. 42:3)

Tämä on Koran lasten opetus kaikille kiusatuille Herran uskovaisille. Detta är Koras söners längtan och bön och en lärdom för alla sanna kristna.

Sillä kaikkien, jotka rakastavat Jeesusta Kristusta, täytyy täällä myös kärsiä murhetta ja joskus vainoakin Herransa seuraamisessa - uskon koetukseksi ja lihan kuolettamiseksi. Ty alla som har Jesus Kristus kär måste även ibland känna bedrövelse och uppleva förföljelse under sin vandring med Frälsaren. Till trons prövning och köttets dödande låter Gud sådant ske.

Mutta raskain on se sisällinen risti, kun Herra meiltä salaa armokasvonsa ja antaa meidän kärsiä hengellistä kuivuutta. Särskilt svårt är det inre lidandet, då Herren gömmer undan sitt nödefulla ansikte och låter oss drabbas av andlig torka.

Sillä eivät ulkonaiset vaivat eivätkä vainotkaan silloin vaikeilta tunnu kun Herra on lähellä. Ty yttre svårigheter eller förföljelser är inte så kännbara, då Herren är nära.

Mutta kun hän salaa itsensä kiusauksen aikoina, silloin on sieluparka aivan peloissaan ja heikko kestämään tämän maailman myrskyjä ja tahtoo pian uupua niihin. Men om han under frestelser och prövningar gömmer sitt ansikte, då är den arma själen rädd och svag att stå emot världens stormar och vill snart ge upp.

Sillä uskovan sielun voima ja kerskaus on ainoastaan Herrassa, ja ilman häntä ei sielulla ole mitään muuta edessään kuin heikkoutta ja kuolemaa joka puolella. Ty den troende själen har all sin kraft och berömmelse i Herren allena. Utan honom har hon endast svaghet och död på alla sidor.

42. psalmista näemmekin tämän selvästi. Se alkaa näin: "Niinkuin peura halajaa vesipurolle, niin minun sieluni halajaa sinua, Jumala. Minun sieluni janoo Jumalaa; elävää Jumalaa. Milloin saan minä tulla Jumalan kasvojen eteen?" I den 42. psalmens inledning ser vi också detta klart: "Såsom hjorten trängtar till vattenbäckar, så trängtar min själ efter dig, o Gud. Min själ törstar efter Gud, efter den levande Guden. När skall jag få komma och träda fram inför ditt ansikte?"

Joka ei koskaan ole autuuden sanasta uskossa katsellut Kristuksen armokasvoja, hän ei ikävöikään niitä. Den som aldrig i tron har sett något av Kristi nådefulla ansikte i evangeliet, längtar naturligtvis inte heller därefter.

Mutta mitä suuremmassa määrässä olet maistanut Herran armoa ja rakkautta, sitä kovempi on kaipuusi, kun hän hetkiseksi salaa sinulta kasvonsa. Men ju mer du smakat av Guds nåd och kärlek, ju svårare upplevs saknaden, när han någongång gömmer sitt ansikte för dig.

Niinkuin peura halajaa vesiojille, niin ikävöi silloin sielusi elävän Jumalan luokse, joka Jeesuksessa Kristuksessa on sinulle tutuksi tullut, ja niin ikävöit sinä vieläkin saada nähdä hänen armokasvojaan sekä haluat pian pääseväsi vapaaksi koko synnin ruumiista, saadaksesi iankaikkisessa elämässä lakkaamatta katsella häntä kasvoista kasvoihin. Såsom hjorten trängtar till friskt vatten, så längtar din själ då efter den levande Guden som du har lärt känna i Jesus Kristus. Du längtar att snart åter få se hans nådefulla ansikte, längtar att snart bli fri från hela syndakroppen för att i det eviga livet få se Frälsaren ansikte mot ansikte utan avbrott.

Mutta mitä teet? Men vad är att göra? Sinun täytyy kuitenkin vielä vähän aikaa viipyä täällä vieraalla maalla ja oppia luottamaan Herran armolupauksiin, myöskin kiusauksen ja kuoleman synkässä laaksossa. Du måste dock ännu en liten tid dröja här i främlingslandet och lära dig förtrösta på Herrens nådelöften, även i prövningens och dödens mörka dal.

Sillä tätä ristin tietä on Jeesuksemme vaeltanut Isänsä kunniaan meidän edellämme ja meidän autuudeksemme, ja samaa ristin tietä on meidänkin hänen jäljessään ja hänen voittoonsa luottaen vaeltaminen; ristin kautta iloon! Vår Frälsare har själv före oss vandrat denna korsets väg till härligheten hos sin Fader. Han gick den för vår salighet skull. I förtröstan på Hans seger måste även vi vandra samma väg: Genom lidande till seger.

Niin älä siis tuskaannu Herran johdatukseen äläkä väsy, vaikka hän joskus kovasti kohteleekin sinua; sillä sulasta armosta ja rakkaudesta hän sen tekee, ja sitä suurempana on riemusi ja autuutesi vielä kerran ilmestyvä! Så tröttna då inte med Herrens ledning och ge inte upp, fastän han ibland ter sig hård och obarmhärtig! Av idel nåd och kärlek gör han vad han gör. Desto större skall också din fröjd och salighet bli, när den sedan uppenbaras i härlighet!

Niin tahdon tyytyen mä kilvoitella
ja toivoin pääsinpäivää vartoella;
Nyt tulkoon risti - se on hetken vaan,
mä kerran siitä iäks päästä saan.

Då är jag nöjd, då vill jag gärna strida;
Mig väntar fröjd invid min Jesu sida.
Kom gärna kors, du blir ej alltid mitt!
En liten tid - och sen är jag dig kvitt.

Elämänsanoja, kodin hartauskirja, Fredrik Gabriel Hedbergin (1811-1893) kirjoituksista koottuja päivittäisiä tutkisteluja, suomentanut K. J. Korpitie, pastori, s. 46, Helsingissä 1960, SLEY. Valda livsord för morgon och kväll, sidorna 56-57. Denna bok består av 62 särskilt utvalda stycken ur Fredrik Gabriel Hedbergs (1811-1893) livsord som undertecknad, Lars Nylund, har haft i uppdrag att språkligt revidera. Evangeliföreningens förlag, Vasa, 1997.

29 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Hyvä blogi, kiitos Mika!

  Jumalan kämmenellä on hyvä olla, vaikka täällä maailmassa meillä olisi ahdistus.

  Jos maailma teitä vihaa, niin tietäkää, että se on vihannut minua ennen kuin teitä. Jos te maailmasta olisitte, niin maailma omaansa rakastaisi; mutta koska te ette ole maailmasta, vaan minä olen teidät maailmasta valinnut, sentähden maailma teitä vihaa. Muistakaa se sana, jonka minä teille sanoin: ‘Ei ole palvelija herraansa suurempi’. Jos he ovat minua vainonneet, niin he teitäkin vainoavat; jos he ovat ottaneet vaarin minun sanastani, niin he ottavat vaarin teidänkin sanastanne. Mutta kaiken tämän he tekevät teille minun nimeni tähden, koska he eivät tunne häntä, joka on minut lähettänyt. Jos minä en olisi tullut ja puhunut heille, ei heillä olisi syntiä; mutta nyt heillä ei ole, millä syntiänsä puolustaisivat. Joka vihaa minua, se vihaa myös minun Isääni. Jos minä en olisi tehnyt heidän keskuudessaan niitä tekoja, joita ei kukaan muu ole tehnyt, ei heillä olisi syntiä; mutta nyt he ovat nähneet ja ovat vihanneet sekä minua että minun Isääni. Mutta se sana oli käyvä toteen, joka on kirjoitettuna heidän laissaan: ‘He ovat vihanneet minua syyttä’. (Joh. 15: 18-25 / FB38)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Te unohdatte kokonaan kansan, juutalaisen kansan, joka on kärsinyt syyttä vainoja, kidutuksia ja karkotuksia meidän keskuudessa. Heitä on vihattu syyttä, tai siitä syystä, että he eivät ole luopuneet omastaan, eivätkä kääntyneet kristinuskoon.

  Eihän Jeesusta kukaan ole vihannut, häntä on palvottu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Taisin jo aikoinaan kysyä sinulta, Tarja, suoraan Uudessa Suomessa, että oletko itse juutalainen? Sitä samaa kysyn taas sinulta. Silloin aikoinaan et muistaakseni vastannut mitään tähän kysymykseen.

   Muuten kyllä Uuden Testamentin mukaan monet Jeesuksen ajan fariseukset ja kirjanoppineet vihasivat Jeesusta ja ainakin vastustivat häntä avoimesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Rantanen: “Taisin jo aikoinaan kysyä sinulta, Tarja, suoraan Uudessa Suomessa, että oletko itse juutalainen? Sitä samaa kysyn taas sinulta. Silloin aikoinaan et muistaakseni vastannut mitään tähän kysymykseen.”

   Mikä ihmeen velvollisuus kellään on kertoa kellekään omasta syntyperästään, uskomuksistaan, terveydestään, sairauksistaan tai mistään muustakaan täydellisesti yksityisyyten liittyvistä asioista, ellei itse sitä halua? Osoittaa melkomoista röyhkeyttä ja sivistymättömyyttä edes moisia asioita udella. Saatikka, että asiaa tivaa vielä useampaan kertaan ja ihmettelee, ettei ole vastausta saanut.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Kimmo Wallentin, kyllä kai sinultakin on ainakin joskus kysytty, että oletko Vapaa-ajattelija. Etkö ole silloin vastannut myöntävästi? Kyllä minultakin saa kysyä, olenko kristitty, ja toivottavasti minulla on rohkeutta vastata aina myöntävästi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Kimmo W:”Osoittaa melkomoista röyhkeyttä ja sivistymättömyyttä edes moisia asioita udella. Saatikka, että asiaa tivaa vielä useampaan kertaan ja ihmettelee, ettei ole vastausta saanut.”

   -Itse olen sitä mieltä, että kysyä saa, mutta toisen ei ole pakko vastata.

   Röyhkeyttä ja sivistymättömyyttä sen sijaan on kuuluttaa kaikille toisen keskustelijan (oletettua) siviilisäätyä, tai kirkkoon kuulumista/kuulumattomuutta. Vai mitä olet mieltä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Rantanen: “Kimmo Wallentin, kyllä kai sinultakin on ainakin joskus kysytty, että oletko Vapaa-ajattelija. Etkö ole silloin vastannut myöntävästi?”

   Minulla ei ole ollut tapana määritellä tai lokeroida itseäni. Jätän sen muiden – jotka katsovat olevansa siihen pätevämpiä kuin minä – tehtäväksi, vaikka nuo määritelmät menevätkin kerta toisensa jälkeen totaalisesti pieleen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Mika Rantanen

  Olen tavallinen suomalainen, kastettu, rippikoulun käynyt. Sukututkimustakin on tehty, ei valitettavasti löytynyt yhtään juutalaista sukulaista.

  ” Fariseukset ja kirjanoppineet vihasivat Jeesusta. ”

  Uuden testamentin mukaan Jeesus vihasi fariseuksia ja kirjanoppineita, kaikin mahdollisin sanakääntein ja haukkumasanoin. He eivät kuitenkaan haukkuneet takaisin. Kerran toki sanoivat; ‘sinussa on riivaaja’, joka oli ihan aiheellinen huomio ja reagoiminen Jeesuksen käytökseen.

  Toisaalta, voidaan kysyä, että oliko fariseuksia edes vaikuttamassa enää Jeesuksen aikana. Heidän sanotaan vaikuttaneen makkabilaisajalla, ja se oli paljon aikaisemmin. Jotain 165- 37 eaa . erään tiedon mukaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Mika Rantaen

  Tunnen erittäin hyvin.

  Mutta tunnetko sinä sen, mitä on tapahtunut sen seurauksena?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Olisitko sinä esim. halunnut fariseusten ja kirjanoppineiden tapaan kivittää kuoliaaksi aviorikoksesta kiinniotetun naisen? He muuten tässäkin tilanteessa halusivat kiusata Jeesusta ja asettaa hänet hankalaan asemaan. Jeesushan osoitti heidänkin olevan syntisiä ja armahti tämänkin naisen. Lue Johanneksen evankeliumin kahdeksannen luvun alku.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Mika Rantanen

  En ota kantaa mainitsemaasi tarinaan, muuten kuin…. jos se oli laillisesti rikos, asia olisi pitänyt viedä oikeuteen.

  Jos ei ollut, se on vaimon ja hänen aviomiehensä välinen asia, ei minkään lynkkausporukan, tai ulkopuolisen vapahtajan.

  ” Älä makaa lähimmäisesi vaimon kanssa, ettet siten saastuttaisi itseäsi. ” Tällaisen ohjeen olen lukenut, tässä vastuu asetetaan miehelle.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Koeta sitten noudattaa, jos pystyt, koko Mooseksen lakia. Erään lähteen mukaan siellä on 613 eri lakia. 365 kieltoa ja 248 käskyä. Wikipedia: Kymmenen Käskyä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Rantanen: “Koeta sitten noudattaa, jos pystyt, koko Mooseksen lakia.”

   Miksi ihmeessä? En ymmärrä miksi Suomessa pitäisi noudattaa jotain Mooseksen lakia. Minun tietääkseni Suomessa asuvalle, olevalle ja elävälle riittää, että Suomessa noudattaa Suomen lakia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Mika Rantanen

  Minä noudatan Suomen lakia. Pyrin myös poistamaan antisemitismia, vaikka se kristittyjä niin suuresti kiukuttaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Täällä ei tarvitse vastata sellaisiin kysymyksiin, jotka koskevat syntyperää, uskontoa tai muuta kenellekään ulkopuoliselle kuulumatonta asiaa. Eikä pidä kysyäkään. Asioista pitää voida keskustella menemättä henkilökohtaisuuksiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Samuel Kettunen sanoo:

  Erinomaista tekstiä. Heti huomasi, että nyt on henkevää julistusta, vaikkei kirjoittajasta vielä osannut yhdistää. Hedbergin kirjoitukset ovat monelle merkinneet paljon, hän oli tunnustuksellisen luterilaisuuden merkittävä taistelija ajallaan ja puhuu väkevästi kuoltuaankin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Korah

  ” Korah, vanhoissa Raamatun käännöksissä Koorah tai Kora, on kahden Vanhan testamentin henkilön nimi. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa Korah oli Esaun ja Oholibaman poika (1 Moos. 36:5), joka taisteli Israelia vastaan ja sai Jumalan vihan päälleen (Mal. 1:3). Toisessa Mooseksen kirjassa Korah oli Jisharin poika (2. Moos. 6:21), joka kapinoi Moosesta vastaan. Näiden ansiosta nimestä Korah on tullut konnamaisten hahmojen nimi. Psalmeista yksitoista on koorahilaisten sukujen virsiä.”

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Korah

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Jos Koran lapset ovat kirjoittaneet tällaisia psalmeja, se todistaa heidän uskostaan Herraan, Jumala Sebaotiin (Hoosea 12:6, “Hän on Herra Sebaot, hän on kunnian kuningas”. Psalmi 24:10), vaikka itse Kora oli mikä oli. “Uskokaa Herraan, Jumalaanne, niin olette hyvässä turvassa”. 2. Aikakirja 20:20

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Mika

  Niinpä, ehkä ne kirjoittivat sitten myöhemmin Koraanin. Ja taistelu jatkuu. Koraani tähdentää uskon merkitystä.

  Intohimo päästä jumalan kasvojen eteen on niin suuri, että pitää, jopa räjäyttää itsensä ja sivullisia siinä samalla.

  Ilmoita asiaton kommentti