Evankeliumia kaikille

Mutta mitä muuta evankeliumi lupaa kuin sen, että Kristus on meille annettu, että hän sälyttää päällensä syntimme ja on meidän ylipappimme, välimiehemme ja puoltajamme Isän edessä, että siis ainoastaan Kristuksen ja Kristuksen teon kautta synti on anteeksiannettu, Jumala lepytetty, omatunto tulee vapaaksi ja saa lohdutuksen?

Martti Luther, Kirkkopostilla l, s. 181, Sley, 1941.

Usko siis on mitä hellittämättömintä tähyämistä: se ei katso mihinkään muuhun kuin Kristukseen, synnin ja kuoleman voittajaan ja vanhurskauden, autuuden ja iankaikkisen elämän antajaan. Sen vuoksi Paavali kirjeissään melkein joka lauseessa esittää ja tähdentää Jeesusta Kristusta. Hän esittää hänet sanalla, häntä kun ei voida esittää muulla kuin sanalla, eikä muulla tavalla omistaa kuin (sanaa) uskoen.

Martti Luther, En minä kuole - vaan elän, s. 289, Arkki-kirja ja Aurinko Kustannus, 2016. WA (Lutherin teosten kriittinen Weimarer Ausgabe-laitos) 40 I, 545.

Laitan tänne aika usein Luther-sitaatteja, vaikka tiedän hänen olevan kiistelty henkilö. Minusta nämäkin kaksi lainausta ovat hoitavia, lohduttavia, rohkaisevia, virkistäviä, voimaannuttavia ja rakentavia. Myös uskoa synnyttäviä, vahvistavia, kasvattavia, lisääviä ja uutta hengellistä elämää vaikuttavia.

13 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Kiitos Mika sitaateista. Niillä rohkakiset meitä ja me tarvitaan sitä aina.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Minä näin lentävän keskitaivaalla erään toisen enkelin, jolla oli iankaikkinen evankeliumi julistettavana maan päällä asuvaisille, kaikille kansanheimoille ja sukukunnille ja kielille ja kansoille. Ja hän sanoi suurella äänellä: “Peljätkää Jumalaa ja antakaa hänelle kunnia, sillä hänen tuomionsa hetki on tullut, ja kumartakaa häntä, joka on tehnyt taivaan ja maan ja meren ja vetten lähteet.” (Ilm. 14:6-7)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Kiitos, Mika, Lutherin kirjoituksia tunnetaan nykyisin huonosti. Monet arvostelevat Lutheria tuntematta juurikaan hänen teologisia pohdintoja ja kirjoituksiaan. Luther on paljon merkittävämpi, kuin nykyisin niin laajalti levinneet amerikkalaiset hengelliset kirjat, jotka julistavat paljolti lakia ja vaatimuksia, vaikka armosta puhuvatkin…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Lutherin sanat eivät ole evankeliumia, eikä Jumala ole lähettänyt välimiestä Jeesuksen jälkeen jolla olisi “omat” iankaikkisen elämän sanat.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Tässä tulee myös kaikille hyvä elämänohje:

  Oppikaa tekemään hyvää; harrastakaa oikeutta, ojentakaa väkivaltaista, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa. Jes. 1:17

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  This is a very good rule of life to everyone:

  Learn to do good; Seek justice, Rebuke the oppressor; Defend the fatherless, Plead for the widow. Isaiah 1:17 NKJV. Learn to do well; seek judgment, relieve the oppressed, judge the fatherless, plead for the widow. Isaiah 1:17 KJV

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Professori Jouko Talonen sanoi minulle kerran, että olen evankelinen, elän kuin pietisti. Olenko siis evankelinen pietisti? Muuten Facebookin tekoälyn mukaan jokin aika sitten olisin ollut sopiva henkilö Valkoisen Talon hauskanpidon päälliköksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Ei ole näet mahdollista, että me täällä maailmassa eläessämme, vaikka olemmekin saaneet armon ja Pyhän Hengen, voisimme syntisen, turmeltuneen lihamme ja veremme tähden olla kokonaan vailla syntiä ja vajavaisuuksia. Liha ja veri eivät lakkaa, ennen kuin haudassa, pahoin himoin ja haluin kiihoittumasta Jumalan käskyjä vastaan, eivät edes pyhissä, vaikka nämä saatuansa armon pidättyvätkin synnistä, sitä varoen, ja vastustavat syntihimoja, niinkuin parannus vaatiikin. Juuri sen tähden he päivittäin ovat anteeksiantamuksen tarpeessa; päivittäin he myöskin vielä itsessään, jäljelläolevien vajavaisuuksien ja heikkouksien tähden, harjoittavat parannusta, tunnustaen, että heidän elämänsä ja tekonsa vielä ovat syntisiä ja ansaitsevat Jumalan vihan, ellei tätä heille Kristuksen tähden anteeksiannettaisi ja peitettäisi.

  Martti Luther, Kirkkopostilla II, s. 366, Sley, 1942.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Jossakin Lontoon keskustasta itään, keskellä kurjuutta ja suunnatonta hätää, Mä kuulin jonkun sanovan: “Ei puutu multa mitään. On mulla Jeesus, häntä tahdon kiittää, on mulla Jeesus ja hän mulle riittää.” Kuolevan sanat kuulin, toistamaan jäin tätä: “On mulla Jeesus hän mulle riittää, on mulla Jeesus, ei puutu multa mitään.”

  Nimetön. Viimeinen sitaatti eräästä Norman Vincent Pealen (1898-1993) kirjasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Huomenna on ensimmäinen adventti ja laulamme: “Hoosianna Daavidin Poika.” Jeesus on maailman Vapahtaja, siksi me kaikki saamme olla vapaita! Jeesus: “Jos te pysytte minun sanassani, niin te totisesti olette minun opetuslapsiani; ja te tulette tuntemaan totuuden, ja totuus on tekevä teidät vapaiksi. Jos siis Poika tekee teidät vapaiksi, niin te tulette todellisesti vapaiksi.” Joh. 8:31, 32, 36. Hoosianna=Herra auta/pelasta. Adventus=(Kristuksen) saapuminen/tuleminen.

  Jesus: If ye continue in my word, then are ye my disciples indeed; And ye shall know the truth, and the truth shall make you free. If the Son therefore shall make you free, ye shall be free indeed. John 8:31, 32, 36.

  Ilmoita asiaton kommentti