Haluatko silittää leijonaa?

Muuan nainen kertoi eräässä tilaisuudessa, että kun hän saapuu taivaaseen, hän haluaa ensin tavata Jeesuksen, sitten omat vanhempansa, ja sitten hän menee silittämään leijonaa. Vieressäni istuva ystäväni kuiskasi: ”Mutta minäpä haluan oman leijonan.”

Profeetta Joonan kirjassa kerrotaan, kuinka Jumala lähetti Joonan julistamaan niniveläisille: ”Vielä 40 päivää ja Ninive hävitetään.” Niniveläiset ottivat saarnan vakavasti ja tekivät parannuksen. Kaupunkia ei tuhottu. Tästäpä Joona suuttui, koska hänen ennustuksensa ei toteutunut. Jumala muistutti häntä, että Ninivessä oli enemmän kuin 120 000 ihmistä ja lisäksi paljon eläimiä. Jumala sääli niitä molempia, sillä hän rakastaa kaikkea luomaansa.

Kymmenen käskyn laissakin näkyy Jumalan huolenpito eläimistä. Lepopäiväkäskyyn kuului, että myös kotieläinten piti saada levätä silloin. Ja Sananlaskujen kirjassa todetaan: ”Kunnon ihminen muistaa karjansa tarpeet, jumalaton ei sääliä tunne.” Jumala tahtoo, että kohtelemme eläimiä niiden tarpeiden mukaisesti. Myös kertomus Nooan arkista kertoo, että eläimetkin pelastettiin.

Kerran sain postikortin, jossa leijona ja karitsa makaavat rinnakkain. Lienee trikkikuva, ajattelin. Tosin koskettavassa ja lähes uskomattoman tuntuisessa kirjassa ”Riistanvartijan perhe” kerrotaan Leo-leijonasta, joka kasvoi ihmisen hoivissa eikä koskaan oppinut tappamaan.

Raamatussa Jeesusta verrataan sekä karitsaan että leijonaan. Israelissa oli vuosisatojen ajan uhrattu karitsoita syntien sovitukseksi. Ne olivat esikuvia Jeesuksesta, Jumalan Karitsasta, joka uhrattiin maailman syntien tähden. Sen jälkeen eläinuhrit kävivät tarpeettomiksi, ja kun Jerusalemin temppeli 70 jKr tuhottiin, uhraaminen kävi mahdottomaksi.

Jeesusta kutsutaan myös Juudan leijonaksi. Leijonaa pidetään eläinten kuninkaana. Kun Jumalan valtakunta toteutuu, Jeesus on sen kuningas. Silloin toteutuu rauhan aika, jolloin kaikki on hyvin. Silloin postikortin kuvaama näkymäkin on mahdollinen, ei enää pelkkä trikkikuva.

Raamatun mukaan koko luomakunta odottaa huokaillen sitä päivää, jolloin maa vapautetaan kirouksen kahleista ja kaikki kärsimys päättyy. ”Silloin susi kulkee karitsan kanssa, ja pantteri laskeutuu levolle vohlan viereen, vasikka ja leijonanpentu syövät yhdessä… Kukaan ei tee pahaa, ei tuota turmiota… sillä maa on täynnä Herran tuntemusta.” (Jes. 11)

Eläin- ja luonnonsuojelu ovat tarpeellisia, mutta tulokset jäävät aina vajaiksi. Vasta Jumalan valtakunnan lopullinen toteutuminen asettaa kaiken kohdalleen. Silloin voimme iloita kaikista Jumalan luomisteoista ilman pelkoa. Saamme silittää leijonaa, jopa aivan omaa.

46 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Niin. Leijonaoli yksi teleios eli täydelisyys symbooli, sitä kunpidettiin täydellisimpänä eläimistä.Kavikunna täydllisyyttä symboloi ruusu ja kivikunnan kuutiokivi ja täydellistä ihmistä symboloi kuningas ja kuutio. Kaikki nämä epiteetit oli omistettu myös Jeesukselle,joka oli teleios ihmisen typos. Merkitävää että heprean Leijona Aryeh saa lukuarvon 216, sillä kuutiosa on 2160 astetta kulomia ja Jeesus oli ristillä literalisti otettuna 21600 sekuntia ja ristin kulmien asteluku on myös 2160 astetta. Ja ns. tähtivuden kuukausi oli 2160 vuotta,jonka jälkeen esim. Aurinko-Leijona luopui kruunustaan kun saavuttiin seuraavan tähtimerkin aikaan eli kevätpäiväntasauspiste siirtyi. Astronomisesti oli myös sangenmielenkiintoista, että kun sideerinen ja synodinen kuuprecessio synkronoitiin, tarvittiin tähän ‘sovitukseen’ juurikin lukua 2160 … (Kun Jeesus sanoo olevansa alpha ja Omega hän sanoo itseasiasa olevansa Härrkä ja suuri ympyrä (O mega) Tämän sanonnan lukuarvo on 1332 eli 2×666 (666=Sorat=aurinkovoima). Luku 1332 (siis alphan ja omegan yhteinen lukuarvo) on sikäli hauska, että se on 20 osa ns. kuuprecessiota eli 26640 vuotta.)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Pieni korjaus, muistin hieman väärin 2160 luvun toimimisen prekessiosovitajana. Oikeasti se menee näin: Jeesus on ristillä 6 tuntia, jossa on 36o minuuttia, jossa on 216oo sekuntia, minkä sekuntiluvun muunnelmat 216 ja 216o vastaavat edelleen kuuluisan pedon luvun kuutosen kuutiota ja 12 kulmaisen ristin kulmien astelukua luvun 2160 ollessa vielä niiden kuukausien määrä, joka jää tarkan ja pyöristetyn prekession väliin. (2592o – 2574o = 18o vuotta = 2160 kk.).

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Luuletko todella Jeesuksen olleen ristillä sekunnilleen kuusi tuntia?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Pentti: ” Luuletko todella Jeesuksen olleen ristillä sekunnilleen kuusi tuntia?”

   Kysyuitkö tosissasi? En tietenkään !!! Annan uudelleen olennaisen osan viestistäni, missä on sanonta ‘literaalisti otettuna!

   “Merkitävää että heprean Leijona Aryeh saa lukuarvon 216, sillä kuutiosa on 2160 astetta kulmia ja Jeesus oli ristillä l i t e r a a l i s t i otettuna 21600 sekuntia ja ristin kulmien asteluku on myös 2160 astetta. Kysmys on siis kirjoitetun sana kirnaimelista merkityksistä,jotka täsä ovat merkitäviä, Voisin kysyä sinulta,että luuletko noiden astronomisten numeraalien kertomuksissa tangeeravan vain sattumalta ajan astronomiaan ja kalentereihin etenkin kun tiedämme, että Jeesuksen aikana oli eri ryhmien välillä isot kanteririidat,mitkä heijastuvat evankeliumeihinkin, sillä Johaneksella on selvästi eri kalenteri kuin kolmella muulla. Heprealaislla oli joonKippur eri suuri sovituspäivä,jolloin mm. kalentereita tahdistetiin luonnolliseen vuosikiertoon. Jeesuksen pään takana usein kuvatun ympyrän ristin kärjet eivät sattumalta osu juuri vuosikierron seisaus- ja tasaus-päiviin…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Kiitos Anita kauniista blogistasi. Enpä osaa sanoa haluaisinko juuri leijonan omakseni. Miksi ei, mutta kaikki eläimethän ovat omalla tavallaan aivan ihmeellisiä luotuja. Minua kauhistuttaa ja surettaa, etteivät kaikki ihmiset sitä ymmärrä.

  Jes. 11 on ihana. Sitten ikuisuudessa kaikki tämä raatelu loppuu ja palataan paratiisin harmoniaan, jonka ihminen pilasi.

  Kuten sinä, minäkin tiedustelisin kaimaltani, että mikä hänen suhteensa on kristinuskoon. Joskus on aika hämmentäviä kommentteja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Täällä ei tarvitse selvittää “suhdettaan” kristinuskoon, eikä muuhunkaan. Yleensä suhteet ovat ihmisen oma asia. Muut kärsikööt.

  Kaikki eivät halua silittää leijonaa nyt, eikä hamassa tulevaisuudessa. Aika köyhä tulevaisuus hamassa,,,, no, tulevaisuudessa sateenkaaren tuolla puolen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Anita Ojala: “On asioita, jotka on otettava vastaan Jumalan ilmoituksena. Asioita saa pohtia, mutta joissain kysymyksissä väistämättä raja tulee vastaan, eikä ihmisymmärrys riitä. En ymmärrä ruumiin kuolleista herättämistäkään, mutta Jeesuksen kuolleista nouseminen on minulle fakta, jonka uskominen ei ole edes vaikeaa.”

  Jos tarkastelemme tätä ajatusta historian valossa, paljon olisi jäänyt selvittämättä, mikäli kaikki sellainen, josta on ajateltu että raja tulee vastaan eikä ihmisymmärrys riitä, olisi jätetty pessimistisesti ihmisymmärryksen tuolle puolen. Miksi ajatella, että jossain olisi raja jota ei voi ylittää? Ja mikä vielä tärkeämpää, miksi ajatella, että se raja on määriteltävissä johonkin tiettyyn pisteeseen?

  Anita Ojala: “Uskon, että näin tapahtuu myös kaikille kuolleille, vaikka se ei inhimillisellä logiikalla olekaan selitettävissä. Näihin asioihin verrattuna leijonan salaatin puputtaminen on pikku asia.”

  Niin. Sitähän se usko on. Uskoa sellaiseen, jota ei voida todentaa. Toisin sanoen luuloa, joka perustuu ulkoa saneltuihin uskomuksiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Ei kukaan ole minulle sanellut mitään. Itse olen uskonvakaumukseen päätynyt sillä perusteella, minkä koen vastaavan omaa kokemustani elämästä. Se on ainakin itselläni pitkän ajan pohdiskelun tulos. Aikoinaan uskon tielle lähdin kirjoja lukien. Vasta n puolen vuoden kuluttua lähdin etsimään muiden uskovien seuraa, kun vakaumukseni oli jo silloin syntynyt. Olen arvioinut myös muita elämänkatsomusvaihtoehtoja, enkä ole mitään vakuuttavampaa löytänyt. Jos kristinusko ei ole totta, ei ole mikään muukaan.

   Tämä luvataan aikanaan myös todentaa näkyvälläkin tavalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Kristinusko on valmis pakettiratkaisu, jonka olet ottanut itsellesi saneltuna totuutena.

   Anita Ojala: “Jos kristinusko ei ole totta, ei ole mikään muukaan.”

   Juuri tämä on yksi vahingollisimmista ajattelumalleista mitä ihmisellä voi olla. Että jos juuri se oma juttu ei ole totuus, ei ole mikään muukaan. Se on vapaaehtoista sokeutta joka johtaa täydellä varmuudella pimeyteen, mitä todellisuuteen ja faktoihin tulee. Koska kenelläkään ei ole perimmäistä totuutta, ja se on ehkä ainoa totuus joka asiasta voidaan todeta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Anterolle vielä.

   Ymmärrän asenteesi, koska olet mahdollisesti pitkänkin ajan ollut sanelujen kohteena. Siinä tulee varovaiseksi ja varaukselliseksi. Tästä syystä ajattelet, että kaikilla uskovilla on samanlainen tausta.

   Minulla oli sikäli hyvin, että kukaan ei ollut kiinnostunut “nappaamaan” minua verkkoonsa. Kotini ei ollut uskova, minulla ei ollut uskovia ystäviä, kukaan ei todistanut minulle uskostaan, en ollut käynyt hengellisissä tilaisuuksissa…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   En tiedä, miten ymmärsit ilmaisuni:”Jos kristinusko ei … jne”. Ehkä se oli huono ilmaisu. Tarkoitin sitä, että koen kristinuskon elämänselityksenä ylivertaiseksi kaikkiin muihin tiedossa oleviin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  En ole huomannut “sättimistä”. Minulla on uudempaa tietoa “ihmisestä”.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Aarnio sanoo:

   Sättimättä voinee todeta, että tuot joskus hyvin vahvasti ja hieman ylimielisesti omat mielipiteesi esiin toista aliarvioiden. Ei se mitään. Ehkä kerrot mitä tuo uudempi tieto “ihmisestä” tarkoittaa vai eikö sellaista saa kysyä, kun mitään ei tarvitse ilmoituksesi mukaan selittää?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Seppälä sanoo:

   Ajatteleeko täällä joku että muuallakin kuin pyhällä vuorella leijona syö ruohoa? Miksi näin sanotaan: “Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa” Jos eläimet eivät syö toisiaan niin mistä kalat saa ruokansa joita saadaan runsaasti Hes. 47:9,10?

   7. Lehmä ja karhu käyvät laitumella, niiden vasikat ja pennut yhdessä makaavat, ja jalopeura syö rehua kuin raavas. 8. Imeväinen leikittelee kyykäärmeen kololla, ja vieroitettu kurottaa kätensä myrkkyliskon luolaan. 9. Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niinkuin vedet peittävät meren.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Seppälä sanoo:

   Maa ei muutu kokonaan hedelmäpuita ym. kasvavaksi paratiisiksi. Sama ilmasto jatkuu 1. Moos. 8:22 “Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylväminen eikä leikkaaminen, ei vilu eikä helle, ei kesä eikä talvi, ei päivä eikä yö”

   Jääkarhu ei elä lumella ja jäällä joten eläimet syövät toisuaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   En tosiaan tiedä, mitä on se “uusi tieto” ihmisestä, joka hyväksyy sättivän keskustelutavan. Sellaisesta “tiedosta” en edes ole kiinnostunut, se ei tule yhteiskuntaa eikä ihmisten välistä ymmärtämystä rakentamaan.

   Olen miettinyt, josko lähtisi blogistina sille linjalle, että poistaa kaikki kommentit, jotka ovat pelkkää sättimistä ilman perusteluja. Kaikkialla korostetaan, kuinka vihapuhe pitäisi saada kitketyksi, mutta aina sitä vaan tälläkin sivustalla ilmenee.

   Vihapuhe on piikittelyä, besserwisser-asennetta, ylimielisyyttä. Mielestäni sellainen on asiatonta kommentointia, jonka saa jo nyt luvallakin poistaa. Parempi tietysti olisi, että kommentoijat itse luopuisivat ala-arvoisesta tyylistä.

   Eri mieltä saa olla, mutta on pystyttävä asialliseen keskusteluun ja omien näkemysten perusteluun. Jos ei pysty, olisi parempi jättää lukematta ja kommentoimatta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Leijonansilittelijöiden kannattaa poistaa kissansilittelijöiden mielipiteet, niistähän tulee paha mieli.

  Ihmis- ja eläintieto on huimasti kehittynyt sitten paimentolaisten kertomusten. Silloin naisella ei ollut sielua.

  Ja sarkasmiahan kaikki eivät ymmärrä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Netin määritelmän mukaan “Sarkasmi on purevaa ivaa tai purevan ivallinen ilmaus. Se on sanallista ironiaa, joka on tarkoituksellista, peittelemätöntä ja yleensä loukkaavaksi tarkoitettua. Sarkasmilla ilmaistaan kielteistä ja arvostelevaa asennetta tiettyjä henkilöitä tai tapahtumia kohtaan.”

   Sarkasmi on siis vihapuhetta. Voihan siitä tulla joillekin hyvä mieli, mutta uusimman tiedon mukaan sellaista ei suositella.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Sarkasmi ei ole vihapuhetta. Raamattu on täynnä sarkasmia ja ironiaa. Sarkasmi on tyylilaji, jossa arvostellaan purevasti ilmiöitä tai “totuuksia”. Jos ei ymmärrä, niin ei ymmärrä.

  Myös vitsiksi tarkoitetut puheet saattavat loukata. Kyse on vastaanottajan kyvystä kestää vastakkaisia mielipiteitä. Olisi taas valtakunnansyyttäjällä tekemistä.

  Olen huomannut, että ns. “uskovaisilla” ei ole tilannetajun armolahjaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Ihmettelenkin, miten viitsit meidän tilannetajuttomien ja ymmärtämättömien uskovaisten blogeja lueskella ja kommentoida. Mutta se hyvä puoli siitä on, että kun on paljon kommentteja, yhä uudet lukijat kiinnostuvat lukemaan blogia. Kiitos siitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Anita Ojala
  Anita Ojala

  Olen eläkkeellä oleva luokanopettaja, free lancer -kuvittaja, -kirjailija ja -toimittaja. Minulta on julkaistu 4 kirjaa: mm. Valopilkkuja: viriketekstejä lasten ja nuorten hartaushetkiin (soveltuu myös aikuisten hartauskirjaksi).