Herätysliikkeiden kesäjuhlien kävijämäärät

Onko kukaan koskaan kuullut uskonnollisesta juhlasta, jonka järjestäjät ilmoittavat kävijämäärän reippaasti alakanttiin? Herätysliikkeiden kesäjuhlien järjestäjätahot ovat sopineet keskenään, miten kesäjuhlien kävijämäärät lasketaan. Kaava on seuraava: perjantain suurin tilaisuus + sunnuntain suurin tilaisuus + puolitoista kertaa lauantain suurin tilaisuus.

 

Jälleen pakko kritisoida vanhoillislestadiolaisia. SRK ei taaskaan piittaa yhteisistä päätöksistä. Mikäli SRK laskisi edellä mainitulla sovitulla tavalla suviseurojen kävijämäärän, todellinen luku olisi 266 000! Jokin aika sitten päättyneiden suviseurojen kävijämääräksi SRK ilmoitti  hiukan vajaat 90 000 eli suurimman kerralla paikalla olleiden kävijämäärän.

 

Körttejä ei vaatimattomuus rasita. Itsepintainen myytti elää, että Herättäjäjuhlilla olisi aina suurinpiirtein 30 000 - 35 000 kävijää. Jopa Herättäjäjuhlien pääsihteeri Simo Korkalainen myönsi, että tänä kesänä kävijämäärä oli noin 20 000. Jos körtit noudattaisivat SRK:n laskentatapaa taitaisi kävijämäärä painua reippaasti alle 10 000:n.

 

Tosia-asia lienee, ettei SRK:n tarvitse liioitella. Suviseurat ovat Suomen mittakaavassa käsittämättömän iso tapahtuma.

 

18 kommenttia

 • Hannu Kuosmanen sanoo:

  Jokavuotinen kestoaihe on hengellisten kesäjuhlien osanottajamäärät. Yhteinen laskentakaava on varmasti hyvä lähtökohta, vaikka juhlat eivät oikein ole yhteismitallisia – esimerkiksi Suviseuroihin suurin osa vieraista tulee varmasti koko ajaksi, sitä vastoin päiväkävijöitä on varmasti enemmän Herättäjäjuhlilla ja Evankeliumijuhlassa.

  Jotain arviota yhtä aikaa koolla olevien ihmisten määrästä voisi antaa se, että Suviseuroihin Poriin seuraväki tuli noin 17 000:lla ajoneuvolla. Siinä on siis mukana niin henkilöautot, matkailuautot kuin tilausbussit. Lestadiolaisten perhekoon tietäen voisi varmasti sanoa, että jokaisessa autossa oli keskimäärin vähintäänkin viisi henkeä. Jo siitä tulee 85 000 henkeä, joten järjestäjien ilmoittama 87 000 yksittäistä kävijää on ihan realistinen.

  Toisaalta jos katsotaan tässäkin lestadiolaisten perhekokoa, niin suurin osa on lapsia: kääntäen voisi automäärän suhteutettuna arvioida, että Suviseuroissa oli noin 20 000 perhekuntaa. Joka tapauksessa voi sanoa, että Suviseurat on maan suurin matkailuautojen ja -vaunujen kokoontumisajo. Olen samaa mieltä Kari-Matin kanssa siitä, että körttiläiset liioittelevat Herättäjäjuhlien kävijämäärää. Jos tarkastellaan viikonvaihteen suurinta yleisömäärää, niin 10 000 yksittäistä kävijää yhdessä tilaisuudessa voi olla aika lähellä.

  Tämä näkyi ainakin viime vuonna Vantaan Myyrmäessä, jossa stadionin katsomossa ja juhlakentällä oli yhteensä 14 000 istumapaikkaa. Yhdessäkään tilaisuudessa eivät nämä paikat olleet läheskään kaikki käytössä – siis yhtä aikaa.

  Evankeliumijuhla ilmoitti tänä vuonna, että juhlakansaa oli yli 20 000. Laskentakaavalla yhteen laskien varmaankin näin oli, mutta laskentaa helpottaa se, että Helsingin jäähalliin mahtuu enimmillään noin 10 000 katsojaa – siis silloin kun katsomot ja keskikenttä ovat käytössä. Vaikka en paikalla ollut, vähän veikkaan, että piippuhyllyllä ja seisomakatsomossa oli aika väljää.

  Ihan vertailun vuoksi: joka sunnuntai kaikissa Suomen kirkoissa osallistuu jumalanpalvelukseen yhteensä keskimäärin 65 690 henkeä. Siihenkään suhteutettuna eivät hengelliset kesäjuhlat mikään kovin suuri kansanliike ole – vain reilu pari prosenttia kirkon jäsenmäärästä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Mainittakoon, että Reisjärven ja Ranuan opistoseurat keräävät kumpikin helposti noin 20 000 kävijää ja lasketatapa lienee sama kuin suviseuroissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Mikä tässä on tärkeää? Onko Jumalan sanan kuuloon tuleminen joku kilpailu? Että minun seuroissani kävi enemmän ihmisiä kuin sinun? Onko suorastaan kysymys siitä, että minun Jumalaani äänestävät useammat kuin sinun Jumalaasi? Voi poikapoloiset, jos teillä ei muuta miettimistä Jumalan valtakunnan työsaralla ole, niin en ihmettele, jos tavalliset kadunmiehet vähän vierastavat herätysliikkeitä. Toivottavasti olen väärässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Olet.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Kari-Matti: Kerro siis minulle, miksi tämä jokavuotinen lähes pääuutisaiheeksi kohoava juttu, näistä käviämääristä? Eikö voitaisi ennemminkin kertoa, että tapahtumien pääpuhujat olivat herrat / rouvat x ja y, ja että he puheissaan toivat esille asiat z ja q?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kuosmanen sanoo:

   Vanhana uutistoimittajana voin sanoa, että kyllä kävijämäärät kiinnostavat kaikissa yleisötapahtumissa. On sitten kysymys urheilukisoista, mielenosoituksista, poliittisista kokoontumisista tai herätysliikkeiden kesäjuhlista.

   Eivät ne pääasia ole, mutta kyllä niillä mitataan eri aatesuuntien kannatusta ja näkyvyyttä. Ja kirkollisesti uutinen on myös se, että kirkollisten kesäjuhlien kävijämäärät kertovat siitä, että ne ovat lähinnä pienen sisäpiirin tapahtumia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Hannu: Sen verran penkkiurheilija olen, että ymmärrän tuo kävijöiden laskemisen kisatapahtumissa (joissa se yksinkertaisella laskukoneella on aika helppoakin).

   Tavallaan ymmärrän tuon mielenosoituksiin osallistujien määrän mittaamisen. Siinähän mitataan koko poliittisen järjestelmän uskottavuutta.

   Mulle on ihan sama, jos herätysliikkeet laskevat kesätapahtumiinsa osallistuneiden henkilöiden määrän tai eivät. Välillä vain näissä tapahtumaan x ja y osallistuneitten henkilöiden vertailuissa tulee mieleen, onko tämä nyt kristinuskon kannalta olennaista tai tärkeätä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Kävijämäärien laskeminen on tärkeää informaatiota jo pelkästään järjestäjille itselleen. Siitä olen Hannun kanssa erimieltä, että minusta kirkollisia kesäjuhlia ei oikein enää voi pitää pienen sisäpiirin tapahtumina. Suviseuroissa käy tavaton määrä sellaisia ensikertalaisia, joita ei vl-liikkeen tapahtumissa eikä sen kummemmin kirkonpenkeissä juuri muutoin näe. Sen sijaan esimerkiksi Kirkkopäivät on pikkuruisen kirkko-eliitin ja sitä hymistelevän vähän laajemman kirkollisen sisäpiirin ylläpitämä teennäinen tapahtuma jos mikä..

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ville Hassinen sanoo:

  Simo Korkalainen on herättäjäjuhlien pääsihteeri, yhdistyksen toiminnanjohtaja on Simo Juntunen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauli Toivonen sanoo:

  Läsnäolijamäärät kiinnostavat suurta yleisöä, kuten tässäkin keskustelussa on asiantuntijavoimin jo todettu. Mutta myös Raamatusta löytyy numerotietoja Jeesuksen Kristuksen toimintaa korostamassa. Kun Jeesus ruokki muutamalla kalalla ja leivällä ihmisjoukon, Matteus raportoi tilaisuudesta: ”Syömässä oli neljätuhatta miestä ja lisäksi naisia ja lapsia”(Mat15:38). Ja edellisessä evankeliumin luvussakin kerrotaan vastaavanlaisesta tapahtumasta, jossa ”syömässä oli noin viisituhatta miestä ja lisäksi naisia ja lapsia”Mat14:21).

  Myös kristillisen seurakunnan syntytilaisuudesta Raamattu raportoi numerotiedoin:”Ne, jotka ottivat hänen sanomansa vastaan, kastettiin, ja uskovien joukkoon tuli sinä päivänä lisää noin kolmetuhatta henkeä”(Apt2:41).

  Jehovan todistajat noudattavat kokoontumisissaan erittäin tarkkaa laskutapaa läsnäolijoista. Kokoontumisalue on jaettu etukäteen alueisiin. Samanaikaisesti suuri joukko tehtävän saaneita lähtee liikkeelle ja laskee oman alueensa väkimäärän. Mielestäni ainoa tapa saada todella oikeita lukemia.

  Koska meidän kokoontumisissamme on ympäri maailman sama ohjelma, on erittäin mielenkiintoista ja rohkaisevaa ihan tällaisena rivimiehenäkin saada tietoja siitä, miten raamatullinen sanomamme kerää väkeä kaikilla mantereilla reilusti yli 200 maassa.

  Tänä vuonna oli tietysti oma mielenkiintonsa sillä tiedolla paljonko venäläisiä Helsingissä oli koolla. Suunnilleen sama määrä kuin Jeesuksen ruokkimisihmeessä(reilut 4000) oli tullut Suomeen kokoustamaan naapurimaasta, jossa meikäläinenkin luokiteltaisiin ekstrimistiksi ja samaan kategoriaan ISIS-lähimmäisteni kanssa. Myöhemmin kenties saadaan myös tietoa siitä, miten moni Venäjän 175000 todistajasta käväisi ulkomailla suurella joukolla kokoontumassa.

  Luultavasti myös kirkon herätysliikkeiden numerotiedoilla on uutisvälineiden ohella myös paikalla olleille merkitystä – varsinkin jos niillä on todellisuuspohja tukenaan. Tuntemani vanhoillislestadiolaiset ainakin kertovat mielellään, että Suviseuroilla oli paljon porukkaa. Ja sitä tuntuu heilläkin riittävän vuodesta toiseen kaikenlaisista kirjoitteluista huolimatta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Kilpailu kävijämääristä ei ole ehkä rakentavin lähestymistapa kesäjuhliin. Sen sijaan vertailu tapahtumien kesken ja saman tapahtumien eri vuosien välillä kertoo jotain eri liikkeiden elinvoimasta. Kari-Matti on oikeassa Suviseurojen vahvuudesta, samoin liikkeen jatkuvuudesta päätellen lasten määrästä. Myös lehdistöä tapahtuma kiinnostaa. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa oli seuroista usean sivun reportaasi.

  Kesätapahtumien joukosta jää usein mainitsematta Esikoislestadiolaisten juhannusseurat Lahdessa. Eskiiskestadiolaist ry. ilmoitti, että kerralla oli paikalla enimmillään 4000 kuulijaa. Torstaista maanantaihin aikana em. laskentakaavalla laskien väkeä oli ehkä 15 000. Samaan aikaan oli koolla uuden, kirkolle uskollisen Esikoiset ry:n seurat Joutjärven kirkossa, missä kerralla oli paikalla 800 henkeä ja messussa Ristinkirkossa noin 1000 henkeä. Laskentakaavalla laskien seuraväkeä yhteensä ehkä 3000. Tosin laskentakaavalle laskien samat ihmiset laketaan useaan kertaan, samoin kuin muillakin juhlilla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Puolittain nykyisin oululaisena seurasin Kalevan uutisointia suviseuroista. Toimittaja haastatteli tavanomaiset ex-vanhoillislestadiolaiset tavanomaisine kitkerine lausuntoineen, mutta ehdotonta plussaa oli se, että lehden juttuun oli haastateltu myös lestadiolaisuuden parhainta asiantuntijaa Suomessa ja laajemminkin prof. Jouko Talosta. Erityisen huvittavaa sen sijaan oli kyseisen nuorehkon naistoimittajan ärtynyt kolumni , jossa suviseuroja kritisoitiin siitä, ettei kasvisruokavaihtoehtoja ollut tarjolla..

  Ylipäänsä lehdet huomioivat mukavasti Suviseurat. Sen sijaan valtiollisen Ylen reilun puolen miljardin euron budjetista ei resursseja tainnut tällä kertaa riittää kuin ainoastaan samaan aikaan järjestettyyn Pride-tapahtumaan..

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouko Halttunen sanoo:

  Kävijämäärällä on merkitystä vain juhlien järjestästäjille. Sen pohjalta voivat suunnitella liikennejärjestelyt, juhlatilat, ruokailut, ym. myös seuraavissa juhlissa.

  Ilmoita asiaton kommentti