"Herra, mitä minun pitää tehdä, jotta saisin iankaikkisen elämän?"

Arkkipiispa Leo esitti totesi otsikon kysymyksen esitettävän yhä harvemmin. Lue koko OCA:n (Orthodox Church in America) kirkolliskokouksessa St Louisissa 26.7.2018 pidetty puhe.

Kaksi  lainausta:

'Kuten pyhä Johannes Krysostomos kauan ennen heitä, myös arkkipiispamme Paavali ja teidän isä Alexander Schmemann julistivat uudelleen ja uudelleen jumalallisen liturgian merkitystä. He auttoivat meitä ymmärtämään, että se ei enää ole katsottava esitys, vaan elävä, elintärkeä ja innoittava kokemus, joka johtaa eukaristian kautta ”illattomaan päivään”, Jumalan valtakuntaan.'

"Maailma janoaa totuuden kokemusta; ja kirkon tehtävänä on kutsua maailma takaisin todellisuuteen, elämään Jumalan valtakunnassa."

 

7 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  “Herra, mitä minun pitää tehdä, jotta saisin iankaikkisen elämän?”

  Lyht vastaus: Usko Herraan Jeesukseen niin sinä pelastut.

  Usko Jeesukseen syntiesi sovittajana ja iankaikkisen elämän antajana.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   Matt 19.

   16 Eräs mies tuli kysymään Jeesukselta: “Opettaja, mitä hyvää minun pitää tehdä, jotta saisin iankaikkisen elämän?” 17 Jeesus vastasi hänelle: “Miksi sinä minulta hyvästä kyselet? On vain yksi, joka on hyvä. Jos haluat päästä sisälle elämään, noudata käskyjä.” 18 “Mitä käskyjä?” mies kysyi. “Näitä”, vastasi Jeesus, “älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta, älä todista valheellisesti, 19 kunnioita isääsi ja äitiäsi, ja rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” 20 “Kaikkia niitä olen noudattanut”, sanoi nuorukainen, “mitä vielä puuttuu?” 21 Jeesus sanoi hänelle: “Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua.” 22 Mutta kun nuorukainen kuuli nämä sanat, hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  38 Niin Pietari sanoi heille: “Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.”(Ap.t.2)

  Pietari tiesi vastauksen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Arkkipiispan puheeseen voi yhtyä täysin. Ortodoksinen kirkko tekee evankelioimistyötä toisella tavalla kuin esim monet protestantit. Montako kertaa olet tavannut kadulla traktaatteja jakavan ortodoksin? Tosin millään suomen luterilaisellakaan seurakunnalla ei ole strategiassa katuevankeliointia, mutta monissa vapaissasuunnissa se kuuluu ohjelmaan. Tässä on siis on kuitenkin huomattava ero. Ristisaattoja voisi kyllä pitää evankelioimis tapahtumina, jossa synnytetään tuota nuorukaisen kysymystä, mistä saisi elämän.

  Mutta sitten miten luterilaiset ja ortodoksit vastaavat tähän kysymykseen onkin mielenkiintoista. Oikeastaan ortodoksit vastaavat samalla tavalla kuin helluntailaiset. Luterilaiset täysin toisin kuin ortodoksit ja helluntailaiset. Luterilaisilla tahto on sidottu, muilla se on vapaa. Luterilaiset eivät voi valita Jumalaa vaan Jumala valitsee heidät. Älköön nyt kukaan tästä suuttuko jos asia kuiten on näin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Hämäläinen, käsittääkseni Luther puhui valinnasta autuuteen kun taas Calvin puhui myös valinnasta, määräyksestä kadotukseen. Koko systeemi lähti liikkeelle Augustinuksesta jota ordotoksit pitävät pyhänä, tosin he eivät hyväksy hänen valintaoppiaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Nämä ovat jänniä kysymyksiä. Itse jätän paljon liikkumavaraa ja vältän tiukasti lukkoon lyötyjä uskomuksia. Olen lapsena kastettu ihan perinteiseen tapaan. Sitten nuorena miehenä olin elämän kriisissä eri syistä, myös ihan selkeässä synnin tunnossa.

   Olin opiskelurahoja tienaamassa sairaalassa. Kahvitunnilla olin yksin kirjastossa, ja luin äiti Basilea Schlinkin traktaatin, jossa luki vain: “Ota Jeesus vastaan nyt”. Panin silmät kiinni ja otin Jeesuksen vastaan. Tästä hetkestä alkaen minulla on aina ollut rauha sielussa ja olen voinut palvella Jumalaa yli kolmekymmentä vuotta.

   Jotain siis tapahtui. Itse ajattelen, että se oli uudestisyntyminen. Mutta voin hyväksyä senkin, että se oli uskon uudistuminen tai vaikapa kasteen armon voimaan tuleminen tms. Oli miten oli, tämä oli ajoitusta myöten aivan suvereeni Jumalan pelastusteko, jossa itse en tehnyt mitään suostuin uskoon. Sitä ennen Raamattu oli minulta suljettu kirja, nyt sen sanoma aukesi ja puhuttelee yhä tuoreella tavalla.

   Hengellinen todellisuus minusta aina jää sellaiseksi, että on vaikea sanoa kategorisesti mitään. Onneksi saamme kuitenkin tutkia asioita.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jari Haukka
  Jari Haukka

  Rivijäsen Kristuksen armeijassa.