Hoivakotibisnes vanhusten hyväksikäyttöä

Hoiva-ala ei voi olla firmojen voitontavoittelun keino!Jos firma pihistää hoitohenkilökunnasta, vanhusten vaipoista, ruuasta yms. tehdäkseen liikevoittoja, ollaan jo rikollisessa toiminnassa. Ovatko kansanedustajat ja ministerit olleet sinisilmäisinä rikoksen mahdollistajina? Yhteiskunnan valvontavastuu on ainakin jäänyt tekemättä. Oikeuskanslerin olisi syytä tutkia myös valtion päättäjien osallisuutta hoitokotien hätään!

Tämä osakkeenomistajien rahastus vanhusten kustannuksella pitää saada loppumaan! Tässä touhussahan myös yhteiskuntamme vähät sosiaalivarat juoksutetaan ulkomaille saavuttamattomiin bisneksen tekijöiden pankkitileille. Se vaikeuttaa entisestään yhteiskunnan vanhusten hoivapalveluja.

Miksi profeetat vaikenevat? Kirkon diakoniakaan ei näytä puoltavan vanhusten oikeutta hyvään hoitoon.
Nyt ei hyssyttely auta! Tarvitaan päämäärätietoista barrikaaleille nousemista. Virsikirajan 1939 virsi 440 on todellakin ajankohtainen. "Jo vääryys vallan saapi...." Otapa se virsi analysoivaksesi!

Tämä virsi voisi kaikua nyt kirkoissamme! Jokaisesta seurakunnasta löytynee tämä virsikirja.

7 kommenttia

 • Tarja Aarnio sanoo:

  Hyvä blogi! Paitsi päättäjien ja valvontaviranomaisten osuutta tässä kamaluudessa, ihmettelen myös miten vaisusti kirkkomme papisto on tähän uutiseen reagoinut.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Ilpo: “Hoiva-ala ei voi olla firmojen voitontavoittelun keino!”

  Tottakai se on. Miten muuten yritys voisi tuottaa voittooa jos sen toimiala on hoiva-ala? Laivanrakennusalalla toimiva yritys tuottaa voittoa rakentamalla laivoja ja hoiva-alalla toimiva yritys tuottaa voittoa hoitamalla mm. vanhoja ihmisiä.

  Mikään yritys ei voi toimia ilman voittoa. Millä investoinnit hoidettaisiin tai mistä saataisiin pääomia ellei kukaan sijoittaisi varoja yritystoimintaan? Eikä kukaan sijoita varojaan yhtään mihinkään, ellei saa sijoituksilleen riittäväksi katsomaansa tuottoa. Se on markkinataloutta.

  Tässä koko sopassahan on kysymys vain siitä, että myrskyn silmään joutuneet yritykset eivät ole noudattaneet lakia, ovat käyttäneet epäpätevää työvoimaa ja/tai eivät ole noudattaneet palvelujen ostajien kanssa solmittuja sopimuksia.

  Tottakai on selvää, että yritykset, niiden omistajat ja korkein johto on pantava vastaamaan väärinkäytöksistä vaikkapa rikostuomioistuimissa, jos rikoksia on tapahtunut, mutta osa vastuusta kuuluu myös palvelujen ostajille liian tiukalle vedetyistä budjeteista ja sopimusten toteutumisen huonosta valvonnasta. Politiikan kentällä lainsäätäjien on tietysti myös huolehdittava lainsäädännön korjaamisesta, mikäli siihen on tarvetta.

  Ilpo: “Nyt ei hyssyttely auta! Tarvitaan päämäärätietoista barrikaaleille nousemista. Virsikirajan 1939 virsi 440 on todellakin ajankohtainen. “Jo vääryys vallan saapi….”

  Juu, hyssyttely seis ja kovat aseet – virsikirjat – esiin! Minua pelottaa jo ihan hirveesti po. yritysten omistajien puolesta kun kansa virsiä veisaamaalla nousee barrikaadeille korjaamaan hoiva-alan kierot temput.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Miksi kaiken pitää tuottaa voittoa? Eikö silloin ole toimittu oikeudenmukaisesti ja taloudellisesti, kun kaikkien maksujen jälkeen viivan alle jää nolla tai lähelle sitä. Silloin asiakas on maksanut oikean summan, johtaja ja duunari saanut oikeamukaisen palkan. Silloin myös olisi luonnonvaroja käytetty oikein eikä muutettu savuksi ja kaatopaikkajätteeksi luonnon uusiutumattomia varoja.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Lahtinen: “Miksi kaiken pitää tuottaa voittoa? Eikö silloin ole toimittu oikeudenmukaisesti ja taloudellisesti, kun kaikkien maksujen jälkeen viivan alle jää nolla tai lähelle sitä.”

   Mikä on yksityiselle sijoituspääomalle oikeudenmukainen tuotto?

   Kukaan yksityinen rahoittaja ei sijoita senttiäkään ilman riittäväksi katsomaansa tuottoa ja kansalta kannettavat veroeurot eivät ilman yksityisen sektorin panostusta vain yksinkertaisesti piisaa. Mistä ne rahat ilman sijoitusyritysten yksityistä rahaa otettaisiin? Seuraavalla hallituskaudella pelkästään Suomen sopeutustarve on parin miljardin luokkaa.

   Vaalikiimassaan hekumoivilta politikoilta saa monenmoisia populistisia ehdotuksia, mutta tuntuvista veronkorotuksista – ainoasta toimivasta keinosta – kukaan ei puhu mitään, koska se olisi poliittinen itsemurha. Vasemmistoliiton Li Andesson ainoastaan uskalsi sanoa totuuden, niin kuin asia on: Poliitikko joka lupaa vähillä veroilla parmpia palveluja on pelkästään epärehellinen äänestäjilleen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   kimmo wallentin :”Kukaan yksityinen rahoittaja ei sijoita senttiäkään ilman riittäväksi katsomaansa tuottoa ja kansalta kannettavat veroeurot eivät ilman yksityisen sektorin panostusta vain yksinkertaisesti piisaa.”

   Kyseinen kehitys alkoi “keittiövallankumouksesta”, kun meidät “hiekkalaatikoilla istuvat kotikanat” haluttiin vapauttaa pienistä lapsistamme ja perheistämme tuottavampaan työhön yhteiskunnan “valvotuille” liukuhihnoille. Esim. silloin käytössä ollut kolmiperhepäivähoito romutettiin ja lapsista tehtiin taloudellisia hyödykkeitä heitä “oikeaoppisesti” kasvattaville palkansaajille.

   Veloitukseton vapaaehtoistyö , jota joskus sanottiin lahjatyöksi, leimattiin pelkäksi “kapitalistien riiston välineeksi”. 90-luvun lamassa, joka ajoi mm. asuinseutumme nuoria itsemurhiin, paras panostus, jonka perheemme saattoi tehdä pulassa olevien hyväksi, oli lahjatyö, jota olimme lapsesta saakka oppineet tekemään, että “me kaikki pärjäisimme”, mikä oli myös oman yritykseni liikeidea.

   Tässä terveiset 90-luvun lamassa ahdinkoon ajetuilta nuorilta, joita srk:n vapaaehtoistyöntekijänä veloituksetta haastattelin:

   “- Rahan ei pitäisi olla elämässä tärkeintä, mutta siitä on tehty sellainen. Nuoret itse asiassa kärsivät siitä, että raha näyttää ratkaisevan kaiken. Nuoret luottavat liikaa siihen, että toimenpiteet mitä heille tehdään, ovat heidän parhaakseen. Kaikessa vaikuttaa kuitenkin raha.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Pieni lisäys vielä. 90-luvulta jäi mieleen mm. kokemus siitä, miten verovaroilla elävän puoluejärjestelmän valvonta toimii.

   Kun leivoin kotonamme pullaa jopa kolme kertaa päivässä, että sitä olisi riittänyt kaikille kodissamme viihtynbeille lapsille, naapurissa kunnallinen perhepäivähoitaja sattui leipomaan pullaa lasten kanssa, kun ”neuvolatäti” tuli etukäteen ilmoittamatta valvontakäynnille. Muutaman päivän kuluttua kunnallinen perhepäivähoitaja sai postissa varoituksen, jonka mukaan leipominen ei ole sallittua – ja yksi perheemme leivonnasta innostuneista lapsista oli jo aiemmin ollut sitä mieltä, että hän haluaisi mennä pihalle huutamaan, että ”kaikki maailman lapset, tulkaa meille syömään tuoretta pullaa.”

   Mutta niinkuin kimmo w. on monta kertaa todennut, “sivistys sivistyy” ja nyt kyseinen “sivistys” haluaa korjata myös suomen kielen käsitejärjestelmän itselleen mieluisampaan muotoon:

   https://tane.fi/artikkeli/-/asset_publisher/miehia-ja-naisihmisia-suomen-kielen-seksismi-ja-sen-purkaminen-kirjan-julkistustilaisuus

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   …ei ku piti olla, ettå 80-luvulla jäi mieleen…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ilpo Nurmenniemi
  Ilpo Nurmenniemi

  Haapajärvellä on lapsuuden maisemani. Valmistuin nuorisonohjaajaksi v 1972 Sisälähetysopistosta. Vuodesta 1970 alkaen opiskelin myös Helsingin konservatoriossa. Sain kanttorin pätevyyden myöhemmin. Työurani merkittävät vuodet tein poikatyötä Kanta-Espoon seurakunnassa. Vuonna 1981 muutin perheineni Ylivieskaan, jossa olin kanttorinvirassa vuoteen 2004 asti. Sen jälkeen olin "vapaana taiteilijana" muutamassa lähiseurakunnassa.