Homoparin adoptio-oikeus ja lapsen etu

Yksi keskeinen argumentti avioliittolain muuttamista vastaan on adoptio-oikeus. Lain muutoksen vastustamista perustellaan lapsen edulla, eli sillä että adoptoitavan lapsen tulee saada isä ja äiti. Joten tarkastellaanpa argumenttia hieman tarkemmin eli kysytään, mitä todellisia vaikutuksia lain muutoksella olisi lasten edun kannalta.

Adoptoitavia suomalaisia vauvoja ei juuri ole. Eipä taida olla montaa, jos yhtään, maata, josta annetaan lapsia adoptoitavaksi homo-/lesbopareille. Tästä seuraa, että sellaisia adoptioita, jossa homo- tai lesbopari saa ventovieraan vauvan ei käytännössä tulisi vaikka laki sen sallisikin.

Sitten on se tilanne, jossa lapsi menettää vanhempansa ja esimerkiksi täti, setä tai eno voisi adoptoida hänet. Orvoksi jäänyt saisi kodin hänelle ennestään tutun ja läheisen ihmisen luona. Vanhempien menettämisen traumaa ei lisättäisi. Näissä tilanteissa nykyinen laki estää adoption, jos täti, setä tai eno elää rekisteröidyssä parisuhteessa, mutta ei, jos täti, setä tai eno on juridisesti sinkku.

Homo- ja lesboparin adoptio-oikeudessa on kysymys lapsen edusta, mutta aivan eri tavalla kuin keskustelussa on annettu ymmärtää. Adoption salliminen mahdollistaisi lapsen kannalta parhaan ratkaisun niissä muutamissa tilanteissa, jotka tulisivat elävässä elämässä eteen.

Tässä tapauksessa lain todellisten vaikutusten ymmärtäminen vaati poikkeuksellista paneutumista asiaa. Tietämättömyys ei ole synti. Mutta silmien tietoinen ummistaminen todellisuudelta ja väärän informaation toitottaminen ovat.

51 kommenttia

  • Mika Turunen sanoo:

    Heikki Leppä: “Adoptoitavia suomalaisia vauvoja ei juuri ole.”

    Tarkoittaako tämä sitä, että nyt ei puhuta yleisesti lapsista? Pelastakaa Lapset ry:n sivujen mukaan Suomessa adoptoidaan kyseisen liikkeen kautta vuosittain noin 30 lasta. Tarkoittaako “ei juuri ole” sitä, että mainittu määrä lapsia ei herätä mitään kipu- tai muuta kynnystä? Vai tarkoittaako se sitä, että aihe sivuutetaan vain kevyesti olkia kohauttamalla ja vaietaan adoptioista? Tästä seuraa käytännössä se, että argumentti on seitin ohuella jäällä. Johtopäätös on kylmäävä. Suomessa on adoptoitavia lapsia ja heitä ei tulisi käyttää politikoinnin välineenä.

    http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/lastensuojelutyo/adoptiot/kotimaiset-adoptiot/

    Ilmoita asiaton kommentti