H

ppppppppppp

.

110 kommenttia

 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Eiköhän nämä Kristuksen vähimmät veljet sittenkin ole juutalaiset?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Miksi ‘vähimmät veljet’ pitäisi rajata niin tai näin? “Herra, milloin me näimme sinut nälkäisenä ja ruokimme sinua, tai janoisena ja annoimme sinulle juoda? Ja milloin me näimme sinut outona ja otimme sinut huoneeseemme, tai alastonna ja vaatetimme sinut? Ja milloin me näimme sinun sairastavan tai olevan vankeudessa ja tulimme sinun tykösi?” Vähimmät veljet – tai sisaret yhtä hyvin – ovat niitä, jotka tarvitsevat apua tai tukea.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Martti Pentti: “Miksi ‘vähimmät veljet’ pitäisi rajata niin tai näin?”

   Juuri näin. Mitään rajauksia ei ihmisviisaus pysty tekemään ja koska rajauksia ei voi tehdä, niin ei voi tietää, ketkä ovat vähimpiä.

   Raamattu selittää aina itseään, joten ei tarvita ulkopuolista tietoa tai arvailua. Jeesus kertoo vähimmistä:

   Mat.12:46-50 “Hänen vielä puhuessaan kansalle, katso, hänen äitinsä ja veljensä seisoivat ulkona, tahtoen häntä puhutella. Niin joku sanoi hänelle: “Katso, sinun äitisi ja veljesi seisovat ulkona ja tahtovat sinua puhutella.” Mutta hän vastasi ja sanoi sille, joka sen hänelle ilmoitti: “Kuka on minun äitini, ja ketkä ovat minun veljeni?” Ja hän ojensi kätensä opetuslastensa puoleen ja sanoi: “Katso, minun äitini ja veljeni! Sillä jokainen, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini.”

   Ensimmäinen huomio jakeista on se, että Jeesus tekee eron biologisiin veljiinsä ja äitiinsä. Toinen tärkeä kohta on sana jokainen, joka sulkee sisäänsä ihmiset kaikista kielistä ja kansoista ja uskonnoista ja ateisteista. Ei vuohien ja lampaidenkaan kohdalla kiinnitetä huomiota muuhun kuin tekoihin. Siksi on tärkeää ymmärtää, mitä oikeamielistämisoppi tarkoittaa. Kristityt on saatu tuijottamaan epäoleelliseen vanhurskauttamisoppiin, joka ohjaa vuohien aitaukseen, toisin uskovien tai uskomattomien ulos sulkemiseen.

   Sitten varsinainen pähkinä. Kuka tekee Jumalan tahdon? Sitä me emme voi tietää, ei kaikkein suurimman eikä kaikkein pienimmän ihmisen kohdalla. Itse katson parhaaksi nähdä Kristus outona kaikissa ihmisissä riippumatta uskonnosta ymv. Näen Kristuksen sorretuissa ja halveksituissa, etenkin homoissa ja transihmisissä ja köyhissä, mutta myös ateisteissa ja muslimeissa.

   Miksi ateisti voi olla Kristuksen vähin veli? Koska sovitus on Jumalan yksipuolinen teko, kuten myös armo, ja kun Jumala on kerran ihmiskunnan sovittanut Pojassaan, niin sillä, mitä ihminen itsessään uskoo, ei ole tässä asiassa merkitystä.

   Ei Paavalin tahtoa ja suostumusta kysytty eikä hän tehnyt uskonratkaisua eikä ottanut Jeesusta vastaan karismaattisen uskonopin mukaisesta. Hänet oli valittu, arvottu, ennen maailman perustamista. Tee suosiolla, mitä pitää tehdä, mutta teet kuitenkin. Ei auttanut profeetta Jeremian valitus ja syntymänsä kiroaminen. Kun hänet oli valittu, niin työn vei Jumala maaliin. Jos ateisti on valittu, niin työ on syntymästä asti Jumalan.

   Entä mihin jakeeseen viittaa valinnan yhteydessä arpomiselle, joka sulkee ulos ihmisen oman tahtomisen ja uskonratkaisut, ts. egoistisen minä keskeisyyden Jumala keskeisyydeksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Toteat Tapio Jeesuksen veljeyden edellytyksenä olevan, että ”tekee minun taivaallisen Isäni tahdon”. Näinhän se Jeesus opettaa ja muuallakin Raamatussa asia näin menee.

   Sinä kuitenkin ”näet Kristuksen sorretuissa ja halveksituissa, etenkin homoissa ja transihmisissä ja köyhissä, mutta myös ateisteissa ja muslimeissa.” Tarkoitatko, että juuri he kuuluvat Jeesuksen veljiin, kenties niihin vähäisimpiin? Ja siitä syystä, että heitä sorretaan? Mutta missä mielessä he ”tekee minun taivaallisen Isäni tahdon”? Eikös se ole raamatullinen kriteeri Jeesuksen sanojen mukaan?

   Emme kukaan tee Jumalan tahtoa absoluuttisen täydellisesti, olet siinä ihan oikeassa. Mutta seuraako tästä se, että nyt Jumala onkin asettanut mittapuun siten, että mitä enemmän elämänsä aikana joutuu päähän potkituksi sitä enemmän on Jeesuksen veli? Eihän se niin voi olla, Tapio hyvä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. “Miksi ‘vähimmät veljet’ pitäisi rajata niin tai näin?” Koko Raamatun todistus on, että Jumala erityisesti on sorretun, heikon, riistetyn, lesken ja orvon ystävä? Tietysti siis on Jumalan tahdon mukaista auttaa laupiaan samarialaisen tavoin. Sitten kuitenkin itse Jeesuskin oli juutalainen, ja Raamatun todistuksen mukaan juutalaisilla on erityinen osa pelastushistoriassa. Joka toisen maailman sodan ajan Saksassa tahtoi ola näiden vähimpien veljien ystävä saattoi joutua maksamaan hyvyydestään hengellään.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Hämäläinen: “Joka toisen maailman sodan ajan Saksassa tahtoi ola näiden (juutalaisten) vähimpien veljien ystävä saattoi joutua maksamaan hyvyydestään hengellään.”

   Hyvä huomio, joka koskee myös natsi-Saksan homovainoja.

   “Israel on paljastanut perjantaina natsien vainoamille homoille ja lesboille omistetun muistomerkin Tel Avivissa. Kaupungin homoyhteisön jäseniä kerääntyi tilaisuuteen katsomaan kivimonumenttia, jonka taiteellisena innoituksena on ollut vaaleanpunainen kolmio – keskitysleirien homojen vankitunnus.”

   https://yle.fi/uutiset/3-7025723

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Maailman eri puolilla on varmaan nytkin olosuhteita, joissa väärien ihmisten auttaminen voi johtaa hengenvaaraan. Silti rohkeita auttajiakin on.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Tuomaala. “Hyvä huomio, joka koskee myös natsi-Saksan homovainoja”. No myös kommunisteja vainottiin, ja muitakin ei-toivottuja ryhmiä. Juutalaisten kohdalla kuitenkin oli kyse johdonmukaisesta suunnitelmasta tuhota koko kansanryhmä. Tässä kriteeri on oleellisesti erilainen kuin jonkun vainoaminen poliittisen tai seksuaalisen suuntautumisen johdosta. Tämä henkihän on natseista “siirtynyt” islamisteihin, jotka jatkavat samaa agendaa juutalaisten kohdalla.Iranissa tehdään suunnitelmia koko Israelin tuhoamiseksi samassa hengessä, nyt siis ydinasein. Tässä siis tahdotaan tappaa kaikki juutalaiset, sekä homot, että heterot siksi, että he ovat juutalaisia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Miksi siirrät Jeesuksen puheen apua ja tukea tarvitsevan ihmisen kohtaamisesta maailmanpolitiikkaan ja valtapyrkimyksiin, Antti Hämäläinen? Onko lähimmäisenrakkaus niin vaikea asia sinulle, että se kaipaa tällaista etäännyttämistä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti.”Miksi siirrät Jeesuksen puheen apua ja tukea tarvitsevan ihmisen kohtaamisesta maailmanpolitiikkaan ja valtapyrkimyksiin, Antti Hämäläinen?”. Suurin osa minun parhaista ystävistä on köyhiä ihmisiä. Tässä ei ole ongelmaa. Kuitenkin uskon, että Jeesuksn vähimmät veljet joista vaikkapa Matt 25 puhuu ennenkaikkea juutalaiset. Kaikkien köyhien je heikkojen kohtelu voi olla tuomion kriteeri, mutta ennenkaikkea juutalaisen kohtelu. Tämä johtuu siitä, että he ovat erityisellä tavalla valittua kansaa mitä taas esimerkiksi me suomaliset emme ole, Suomen seurakuntaa lukuunottamatta.Uudestisyntyneinä uskovina mekin olemme valittua kansaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Eikö erityinen valinta jo sinänsä nosta juutalaiset pois ‘vähimpien veljien’ joukosta? Tuhlaajapoika voisi toimia jonkinlaisena ‘vähimmän veljen’ mallina. Hänhän sanoi: “En ole enää sen arvoinen, että minua kutsutaan pojaksesi.” Tuhlaajapoika katsoi siis joutuneensa ‘erityisen valinnan’ ulkopuolelle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti.”Tuhlaajapoika katsoi siis joutuneensa ‘erityisen valinnan’ ulkopuolelle”. Kun kyse on Jumalan valinnasta, Hän on uskollinen ja pitää lupauksensa juutalaisille. Mitä tuhlaajapoikaan tulee, tämähän vaan kuvaa hänen tuntemuksiaan ja sen hetkistä häpeän tunnetta. Pitää muistaa, että itse asiassa hänen veljellään oli asiat minusta vielä huonommin. Hänhän oli täysin lain alla ja kykenemätön vastaanottamaan Isänsä siunauksia vaikka ne olivat hänelle koko ajan tarjolla. Tällaisia tuomion alla eläviä suorittajia meillä on Suomen seurakunnissa aivan liikaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Tuli mieleen toinen Jeesuksen vertaus, jossa on kaksi veljestä. “Eräällä miehellä oli kaksi poikaa. Hän meni toisen luo ja sanoi: ‘Poikani, mene tänään viinitarhaan työhön.’ ‘En minä halua’, poika vastasi. Sitten hän kuitenkin tuli toisiin ajatuksiin ja meni. Isä meni toisen pojan luo ja sanoi tälle saman. Poika vastasi: ‘Menen kyllä, isä’, mutta ei mennytkään. Kumpi näistä kahdesta teki, mitä hänen isänsä tahtoi?”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Kyseessä olivat essealaiset köyhyyslupauksen tehneet ekavuosikurssilaiset joita sanottiin ‘pieniksi’ ja ‘väjäisiksi’ veljiksi. Siksi Sauluskin muutti nimensä Paulukseksi ja eli ‘pieneksi’ ja sanoi myös sitten olevansa ‘vähäisin’.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Tapio Tuomaala toeteat:””Sitten varsinainen pähkinä. Kuka tekee Jumalan tahdon? Sitä me emme voi tietää,””

  Mikä on Jumalan tahto ilmaistuna evankeliumissa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Kari Paukkunen: “Ehkä Tapio kuitenkin suostuu vastaamaan? Eli kysyn uudestaan: Mitä Kristuksen puhe Lootin päivistä tarkoitti?”

  Tosi kiva, että muistutat Lootin päivistä. Siitä avautuu toinen reitti, joka todistaa egoistisen kristillisyyden pelastusopin suureksi valheeksi. Kun Jeesus ja apostolit viittaavat pelastukseen, pelastuksen päivään, niin he käyttävät esikuvina Nooan ja Lootin perhekuntaa. Jumala pelastaa perhekunnat, sillä miksi hän pelastuksessa erottaisi sen, minkä on iestänyt yhdeksi lihaksi?

  Apsostolit vahvistivat perhekunnan pelastusopin.

  “hän on puhuva sinulle sanoja, joiden kautta sinä pelastut, ja koko sinun perhekuntasi.”

  “Niin he sanoivat: “Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi.”

  Perhekunta on käännös kreikan taloa tarkoittavasta sanasta. “Koko talosi pelastuu”, lapset ja isovanhemmat ja palvelijat ja orjat, kuten portto Raahabin esikuvassa. Korneliuksen talo pelastui, mutta jos tarkkoja ollaan, niin siinä vaiheessa pelastui pahasta maailmanajasta, josta kutsuttiin ulos vapauteen.

  Talon pelastusopista on poikkeus, johon apostoli viittaa:

  “Mutta jos se, joka ei usko, eroaa, niin erotkoon; veli ja sisar eivät ole semmoisissa tapauksissa orjuutetut; sillä rauhaan on Jumala teidät kutsunut. Sillä mistä tiedät, vaimo, voitko pelastaa miehesi? Tai mistä tiedät, mies, voitko pelastaa vaimosi.”

  Ts. jos vaimo tai mies lähtee talosta, niin hän ei kuulu perhekuntaan eikä siten pelastus koske talosta poistunutta. Iankaikkisuuden kannalta tällä ei ole suurta merkitystä, koska myös pois lähtenyt tullaan tekemään eläväksi Kristuksessa. Kukin vuorollaan, kuten apostoli kertoo.

  Ei Jeesus kieltänyt fariseuksilta ja kirjanoppineilta taivaaseen pääsyä, vaan kertoo oleellista marssijärjestyksestä. Portot menevät ensin. Porttoja halveksittiin, vaikka siihen aikaan monella naisella ei ollut muuta mahdollisuutta hankkia elantoaan kuin myymällä ruumistaan, mikä koskee kaikkea prostituutiota, rahasta mies miehen ja nainen naisen kanssa. Edelleen sama juttu, johon liittyy orjuutta ja väkivaltaista alistamista rikollisten parittajien toimesta.

  Jos halutaan nähdä Jeesuksen viesti sanomana sisäpiiri kristillisyydelle, kuten myös Jehovan todistajien kirjanoppineille ja lain kiivailijoille, niin ennen heitä taivasten valtakuntaan menevät sorretut homot ja transihmiset ja ruumistaan myymään alistetut.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Tapio Tuomaala, kiitos vastauksista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Tapio Tuomaala puhut perhekunnan pelastuksesta, otat siihen Lootin perhekunnan esimerkkinä, eikö lootin vaimo muuttunut suolapatsaaksi kun kääntyi katsomaan taakseen?

   1. Moos. 19:26 Ja Lootin vaimo, joka tuli hänen jäljessään, katsoi taaksensa, ja niin hän muuttui suolapatsaaksi.

   Siis pelastuiko koko perhekunta?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  • On
  • Ti
  • P
  • Ki
  • O
  • H
  • P

  Katso kaikki

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  • L
  • S
  • P
  • Ki
  • G
  • Roomalaiskirje
  • U

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit

  • P
  • Ki
  • S
  • L
  • Ki
  • H
  • Van