Isislasten ja heidän äitiensä ihmisarvo

Kiitos arkkipiispa Leolle kannanotosta isislasten puolesta. Samaa toivoisi myös lut,piispoilta. Minä lisäisin  tähän vielä näiden lasten äitien ihmisarvon. Sekin on loukkaamaton. Poliitikot pelaavat peliään  ihmishengillä ja se ei sovi pelinappulaksi. Emme  saa spekuloida  heidän vaarallisuudellakaan, vaan meiltä kaikilta kysytään nyt arvopohjaa ihmisoikeuksien puolesta.

Maailman levottomuuksien keskellä esim pakolaisten  palauttaminen kotimaihinsa tapettavaksi ei sovi ollenkaan sivistysvaltion toimiin! Sekin on ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa. Päättäjämme pelaavat julmasti  ihmishengillä. Kirkon näkökulmasta tämä tällainen peli on täysin tuomittavaa. Lankeaako tästä vastuu  viimekädessä meille suomalaisille, jotka sallimme poliittiset toimet?

21 kommenttia

 • Kalevi Kauppinen sanoo:

  Tässä ei ole kysymys ihmisarvosta, koska kaikki ihmiset ovat saman arvoisia, olivatpa he hyviä tai pahoja. Tässä joudutaan miettimään niitä riskejä, joita isis toimintaan osallistuneet voisivat olla kotimaassaan. Jos vaikka tapahtuisi niin, että kotiin palattuaan heidän joukossaan olisi vaikka yksi itsemurha räjäyttäjä suuressa ihmisjoukossa, niin ketä siitä syytettäisi, ei muita kuin päätöksen tekijöitä.

  Isin on aivopessyt kaikki sinne menneet, myös sen varalta, kun he joskus palaavat kotimaihinsa, siitä ei ole epäilystäkään. Tämän takia olisi syytä perustaa kansainvälinen tuomioistuin, joka tutkisi jokaisen kohdalla erikseen tapaukset. Tällaisen tuomioistuimen perustaminen on ollut jo vireillä.

  Lapset ilmeisesti eivät ole riski, joiden palauttamista voitaisiin harkita, mutta siinäkin on omat ongelmansa.

  Avustaa näitä ihmisiä kyllä pitäisi, mutta ei ainakaan vielä palautettaisi, ennen kuin heidän tekemiset ovat tutkitut muualla kuin Suomessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Eiköhän päättäjät tee konaisuuden kannalta parhaat johtopäätökset tässäkin asiassa. Tuskin he meidä neuvojamme kaipaavat. Emmehän tiedä asiasta mitään en enempää, kuin meille uutisissa on kerrottu. Heillä sensijaan on varmasti paljon sellaista tietoa, jota me emme saa koskaan kuulla. Jos tietäisimme saman, mitä päättjämme, niin voisi olla, että tulisimme aivan toisiin ajatuksiin. Oikeastihan emme tiedä yhtään mitään siitä mistä kaikesta tässä on kyse.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kalevi Kauppinen sanoo:

   “Eiköhän päättäjät tee kokonaisuuden kannalta parhaat johtopäätökset tässäkin asiassa. Tuskin he meidän neuvojamme kaipaavat.”

   Ei tässä olla neuvoja antamassa, vaan ilmaisemassa oma mielipide kyseisessä asiassa. Asia ei ole niin yksiselitteinen, koska niissä päättäjissä on monta eri mieltä olevia, kun näin on, niin keskustelu aiheesta on paikallaan. Suuren yleisön keskustelu antaa myös päättäjille tietoa siitä, mitä kansa ajattelee. Demokratia tapahtuu parhaiden silloin, kun päättäjät tietävät, mitä kansa on mieltä kustakin asiasta.

   Senhän jokainen tietää, että kun lähtee isisin toimintaan mukaan, silloin ei kukaan lähde rauhaa rakentamaan, vaan tarkoitus on tukea terroritekoja.

   Poliisi on seurannut hyvin tiiviisti isisiä tukevaa toimintaa ja on estänyt monta väkivallan tekoa koko Euroopassa ja myöskin Suomessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Kalevi: “Senhän jokainen tietää, että kun lähtee isisin toimintaan mukaan, silloin ei kukaan lähde rauhaa rakentamaan, vaan tarkoitus on tukea terroritekoja. ”

   Tästä ollaan Kalevin kanssa taas vaihteeksi samaa mieltä.

   Sinisilmäisyys on sairaus, jonka oire on naiivius.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Siinäpä se. Vaikeaan kysymykseen Ilpo tarttui ja me myös. Terrori tulee latinan pelkoa ilmaisevasta sanasta ja Terroristin tavoite on aikaansaada pelkoa. Niinpä nyt pelkäämme seurauksia siitä mahdollisuudesta, että tietyt omat kansalaisemme saattavat yhä olla terroristijärjestön ideologian lumoissa. Jolloin oma yhteiskuntamme olisi suuressa vaarassa. Joten nyt on kysyttävä sitäkin, minkä arvon annamme rauhalle ja turvallisuudelle. Voihan olla, ettei mitään vaaraa ole ja palaajat ovat jo ajan sitten luopuneet tuosta ideologiasta, mutta mistä sen voisimme tietää. Keskustelu on varmasti paikallaan, mutta suorien johtopäätösten vetäminen vaikeaa. Joten päättäjämme tarvitsevat paljon esirukousta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Pekka: “Joten päättäjämme tarvitsevat paljon esirukousta.”

   Onkos se sitä, kun mennään tiettyyn paikkaan puhumaan henkiolennolle, joka on yhtä aikaa kaikkialla ja tietää etukäteen tasan tarkkaan mitä tullaan puhumaan?

   Eikö terveen järjen tarve olisi paljon tärkeämpi asia?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Nyt olet Kimmo käsittänyt rukouksen aivan väärin. Tuon ajatuksesi mukaisena ei rukouksessa olisikaan mitään järkeä. siinä olet oikeassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ilpo Nurmenniemi

  Eläkeukkona päivästä toiseen, siinä on paras hetki tässä ja nyt.