Islamin jättänyt pyhittäjä Daniel 18.11.

Pyhä uusmarttyyri Anastasios 18.11.

Anastasios oli kotoisin Kreikan Epireiroksesta. Kun hän tovereinen pelasti Maria-nimisen neidon albanialaisten sotilaiden väkivallalta häntä vastaan alettiin esittää syytöksiä. Hänen väitettiin haluavan kääntyä islamiin. Luvattiinpa musliminainen vaimoksikin. Lopulta häntä koetettiin saada kieltämään uskonsa kidutuksilla. Hän ei luopunut uskostaan vaan sanoi: "Olen ortodoksinen kristitty ja ortodoksina minä kuolen, kidutittepa minua miten paljon tahansa. Uskon Kristuksen voimaan". Turkkilaiset mestasivat Anastasioksen 18.11. 1750.

 

Pyhittäjä Daniel 18.11.

Paikallisen passan poika Musa oli ihmetellyt Anastasioksen uskoa, ja hänen opastuksellaan opetellut rukoilemaan ja tekemään ristinmerkin tämän vankeuden aikana. Anastasio oli kuitenkin kieltänyt Musaa kertomasta isälleen kääntymisestään, koska pelkäsi tämän kostavan alueen kristityille.  Musan isä kuitenkin huomasi poikansa muuttuneen, hän rukoili paljon eivätkä huvitukset enää kiinnostaneet. Kerran yöllä Musa vieraili luostarissa, jossa oli Anastasioksen hauta. Siellä Musa pyysi pelästynyttä igumenia kastamaan itsensä, mutta tämä kieltäytyi peläten passa-isän kostoa ja sanoi "Jumala järjestää tien niin kuin tahtoo".  Lopulta Musa matkusti Venetsiaan jossa ortodoksiset kauppiaat opettivat hänelle kreikkaa ja ortodoksista uskoa ja hänet kastettiin ja sai nimekseen Demetrios. Hän tahtoi tilaisuutta kuolla Kristuksen puolesta matkustaessaan Konstantinopolissa ja Peloponnesoksella, mutta hänet suostuteltiin luopumaan ajatuksesta koska pelättiin muslimien kristittyihin suuntaamaa kostoa. Hänet oli aiemmin vihitty munkiksi nimellä Daniel ja hän kilvoitteli munkkina Korfulla ja nukkui pois siellä Herran rauhassa.

Lähteet

Munkki Serafim (toim.): Synaksarion – marraskuu. 2004.

 

https://oca.org/saints/lives/2015/11/18/205396-new-martyr-anastasius-of-epirus

3 kommenttia

 • Jari Haukka sanoo:

  Mukava huomata että on ainakin yksi lukija.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  On täällä toinenkin, kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! 🙂 Eihän näitä kertomuksia tällainen tavallinen luterilainen oikein missään muuten kohtaakaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jari Haukka
  Jari Haukka

  Rivijäsen Kristuksen armeijassa.