Joululauluja Libanonin vuorilla

Joukko suomalaisia ja irlantilaisia sotilaita oli koolla UNIFIL -pataljoonan kanttiinissa. Irlantilaisten pappi isä Bernard kutsui minut siunaamaan joulukynttilän ja sytyttämään sen.

Uusi rotaatio on ollut nyt toimialueella pari viikkoa Etelä-Libanonin vuorilla valvomassa herkkää rauhaa. Israel on muutaman kilometrin päässä. Suomalaisten pappi tekee yhteistyötä katolisen virkaveljensä kanssa, kuten tänään katolilaisten joululaulutilaisuudessa.

Kynttiläseremonian jälkeen seuraamme suoran videoyhteyden kautta skreeniltä joululaulutilaisuutta Dublinin sotilaskirkosta. Täyden kirkon lisäksi tilaisuudessa ovat mukana meidän tavoin eri varuskuntien sotilaat Irlannissa ja kriisinhallintatehtävissä merten takana.

Sotilassoittokunta ja kuoro sekä solistit esittävät tuttuja joululauluja. Puolustusministeri Alan Shatter lähettää terveisiä tukikohtamme sotilaille, jotka viettävät pian joulua kaukana läheisistään. Johtava sotilaspappi, monsignore Eoin Thynne rukoilee Lähi-Idän ihmisten puolesta sodan keskellä. Muistamme rukouksessa yli miljoonaa Syyrian pakolaista Libanonissa. Samoin muistamme Betlehemin asukkaita. Yöt vuorilla ovat kylmiä. Majoituskontissa ei ole montakaan lämpöastetta. Ryömin makuupussiin. Pian lämpöpumppu hurahtaa käyntiin. Suomalaiset sotilaat, sähkömiehet, ovat saaneet sähkönjakelun kuntoon. Mielessä soi laulu kylmän yön kodittomista kulkijoista: "Jouluyö, juhlayö. Päättynyt, kaikk' on työ. Kaks' vain valveill' on puolisoa. Lapsen herttaisen nukkuessa, seimikätkyessä." Ohjelmassa on vielä tulevina päivinä messun vietto ja kauneimmat joululaulut suomalaisten kanssa.

 

 

 

3 kommenttia

 • Merja Ruuska sanoo:

  Kiitos tästä blogista, Pekka Särkiö. Kuvasit niin kivasti, että tuli sellainen olo kuin itsekin olisi ollut siellä. (hymyhymiö)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Merja, kiitos kommentista. Täällä näkee suomalaisten miesten ja naisten ammattitaidon rauhanturvaajina. Eri alojen asiantuntijat saavat kokonaisuuden toimimaan. He voivat omalla toiminnallaan lisätä alueen vakautta ja rauhaa. Tänään olimme Blue Linen tuntumassa, Libanonin ja Israelin rajan vierellä suomalaisen joukkueen tukikohdassa, jossa vietimme ehtoollista. Samaan aikaan ulkona satoi lunta ja tuuli ankarasti. Parissa päivässä lämpö on laskenut 25:tä nollaan. Enimmillään viime yönä tuli lunta jopa 30 cm

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Minunkin mielestäni herkästi kuvailtu tapahtuma Libanonissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Särkiö
  Pekka Särkiö

  Kenttäpiispa ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.