Jumalan valtakunta

Käsitteenä Jumalan valtakunta on meille sekava ja väärinymmärretty. Onko se ihmisten keskuudessa sydänten yhteisö, jonka kaikki uudestisyntyneet muodostavat? "Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa..." se löytyy maan päältä, vaikka sen etsiminen vaatii vaivannäköä.

Avaintenvallan  käyttäjinä voi olla vain sellaiset, joiden synnit on jo aikaisemmin julistettu anteeksi. Tällaista valtaa ei saada yliopistossa tai kirkolliskokouksessa. Se on Pyhän Hengen voimavaikutusta uskovalta toiselle. "Successio  apostolica" on tärkeä pappisvihkimyksessä, mutta mielestäni se käsitteenä kuvaa hyvin myös uskoville annettua avainten valtaa.

Vanhat saarnamiehet olivat tarkkoja tässä. Sen seurauksena on syntynyt väärä käsitys, että Jumalan valtakunta olisi yhtä kuin Rauhanyhdistyksen väki. Jumalan valtakunnan raja ei ole nähtävissä, vaan se paljastuu uskovaiselta toiselle yli kuppikuntien. Se on rakkautta,iloa ja rauhaa!

 

 

 

 

 

78 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Ari: “Juha Heinilä milloin olet kuullut Jumalan kutsun ja mitä siihen vastasit?”

  Ensimmäinen kerta oli kasteessa. Kasteen yhteydessä kuulin evankeliumin Jeesuksesta Kristuksesta ja minut kastettiin nimeen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen. Tällöin minut kutsuttiin Jumalan valtakuntaan ja vastaanotin pelastuksen. Minulla ei ollut mitään syytä vastata kieltävästi kutsuun. Kasteessa alkoi vaellukseni kohti Taivaaseen. Toki elämässä tulee vastaan niin hyviä kuin huonojakin hetkiä. Tunnustan säännöllisesti syntini ja uskon ne anteeksi saaduksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Lähes joka viikko käyn Herran ehtoollisella, jolloin kuulen kutsun: “Tulkaa, sillä kaikki on jo valmiina” (Luuk. 14:17 FB38). Minulla ei ole mitään syytä kieltäytyä tästäkään kutsuta. Minulle kaste, rippi ja Herran ehtoollinen ovat tärkeitä.

  Voin sanoa tohtori Martti Lutherin sanoin: Olen kastettu, olen pelastuva!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Juha Heinilä niinpä niin, mitähän kaikkea olet vauvana päättänyt?

   Room. 1:22 Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet.

   Tämä vaan tulee mieleen tuosta vauvana tehdystä kutsun vastaanottamisesta, kuinkahan siitä oliskaan voinut kieltäytyä? (Minulla ei ollut mitään syytä vastata kieltävästi kutsuun)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, viikoittain meitä kutsutaan Herran ehtoolliselle. Milloin olet vastannut kutsuun myönteisesti?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Juha: “viikoittain meitä kutsutaan Herran ehtoolliselle.”

  Miksi siellä pitäisi alvariinsa juosta aikaansa tuhlaamassa? Eikö se kerta riitä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauli Toivonen sanoo:

  Keskustelu Jumalan valtakunnasta on kimmonnut jo kaste- ja ehtoollisopetuksiin. No, kyllähän nekin tietysti valtakuntaan saadaan liittymään. Mieluusti haluaisin palata kuitenkin tuohon varsinaiseen teemamme.

  Tuolla aiemmin tuli esille omasta mielestäni blogistin otsikkoon hyvin olennaisesti kuuluva Jeesuksen ilmaus ”valtakunnan etsimisestä”. Seija totesi, että ”Ei tarvitse etsiä sitä, mikä on jo löytynyt”. Onko valtakunnan etsiminen tuollainen tilapäisprojekti, joka aikanaan loppuu? Etsinnät lopetetaan löytymisen jälkeen, tai sitten tuloksettomina. Pelkään, että valtakunnasta voi silloin muodostua vain sisäinen tunne eikä todellinen mahtivaltakunta, jonka voittoisana kuninkaana ratsastaa aikanaan Jumalan Poika Jeesus Kristus.

  Jeesuksen etsimiskehoitus löytyy Matteuksen kohdasta 6:33: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa.” Kyse on siis jatkuvasta priorisoinnista, mikä ilmenee jatkosta: ”ja hänen vanhurskasta tahtoaan”. Tuskin tuon tahdon etsiminen lakkaa meillä ihmisillä milloinkaan, kyse on Raamatun linjaamasta elämäntavasta.

  Sitten vielä Jeesus täydentää valtakunnan etsimistä lupauksella samassa jakeessa: ”niin teille annetaan kaikki tämäkin”. Aiemmin Jeesus on opettanut, ettei kaiken energian uhraaminen ruokaan ja vaatteisiin ole kannattava sijoitus. Valtakunnan etsiminen ja aarteiden kerääminen taivaallisiin kassakaappeihin on todella yksilön kannalta sitä kestävää kehitystä.

  Mutta tässäkin taas käy ilmi, kuinka tärkeä on ymmärtää, että Jumalan valtakunnan, Jeesuksen kuningasvallan alle kannattaa etsittyä joka päivä. Jos valtakunta olisi siellä fariseusten sisällä tai tuolla omassa sisimmässämme, Jeesuksen ohjeistus olisi blogistin ilmaisua käyttääkseni ”meille sekava ja väärinymmärretty”. Silloin valtakunta ei tuottaisi sitä ”vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä”, josta Antti tuolla Roomalaiskirjettä siteeraten todisti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Eikös sen harmageddonin ja maanpäällisen paratiisin pitänyt toteutua ensi kerran jo vuonna 1914. Myöhempiä ajankohtia ovat ollet muun muassa vuodet 1925 ja 1975, ja vielä 1980-luvulla pidettiin epätodennäköisenä nykyisen maailmanjärjestyksen säilymistä vuosituhannen vaihteeseen.

   Nyt eletään vuotta 2019. Kas kun ei mitään ole vielä kuulunut. Ettei vain kävisi niin kuin kävi Vladimir’ille ja ystävälleen Estragonin’ille Samuel Beckettin kaksinäytöksisessä tragikomediassa “Huomenna hän tulee” vuodelta 1949.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Kirjoitin tuossa yllä valtakunnan etsimisestä ensin. Sellaisesta Jeesus Raamatussa puhuu, mutta sellaiseen Valtakunta- teeman lähestymiskulmaan ei liene sinulla aikomustakaan tarttua?

   Sinun kommenttisi keskittyy valtakunnan tulemiseen, tärkeä ennustettu tapahtuma kyllä sekin. Mutta on vielä edessäpäin, ja Jeesuksen sanojen mukaan hänen interventionsa ” päivää ja hetkeä” ei tiedä kuin ”Isä yksin”.

   Meille valtakunnan läpimurtoa vesi kielellä odottaville on Raamatussa rohkaisevia ajatuksia. Esimerkiksi Habakukin 2:3: ”Näky odottaa vielä toteutumistaan, mutta määräaika lähestyy joka hetki, se hetki tulee vääjäämättä. Jos se viipyy, odota, näky toteutuu varmasti ja ajallaan.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Toivonen: “Kirjoitin tuossa yllä valtakunnan etsimisestä ensin.”

   Miksi kkannnattaisi etsiä jotain mitä ei tiettävästi (vielä) ole? Hölmön hommaa. Voipi odottavan aika käydä pitkäksi, ellei ehdi loppua jo ennen odotuksen kohteen ilmestymistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  “Jumalan valtakunta’ on väärä käännös. Oikea on ‘Jumalan kuningaskunta’ (basileo theo). Käsitteillä on selvä merkitysero.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Olet Seppo erityisen oikeassa.

   Englantilaisethan käyttävätkin sanaa kingdom, ja ruotsalaisille rike tuo mieleen rojalismin.. Mutta tuo ”valtakunta” on niin kovin iskostunut meidän kieleemme, joten sillä mennään. Ja kyllähän kaikki vähänkin Raamattua plaranneet oivaltavat, kuka se Jumalan valtakunnan kuningas on.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Jumalan valtakunta=Jumalan kuningaskunta

   Jumalan valtakuntaan kuuluvat kaikki, jotka totisesti uskovat Jumalaan, Herraan Jeesukseen Kristukseen ja ovat Hänelle alamaisia. Sillä Jeesus Kristus on Jumalan valtakunnan kuningas ja Herra.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Kun yritämme ymmärtää, mitä Jeesus tarkoitti puheellaan Jumalan kuningaskunnasta on parempi käyttää sana kuningas, sillä juutalaiset kuninkaat olivat Jumalan asettamia ja Jeesuksen aikana odotettiin, että kuninkuus palautettaisiinrommalaismielisiltä idumealaisilta takaisin Daavidin suvulle,josta syntynyt kuningas olisi näin Jumalan poika: “totisesti sinä olet minun rakas poikani, tänä päivänä minä ssinut synnytin..” Juutalainen kuningaskunta oli teokratia,jota hallitsivat troikkanan kuningas, ylipappi ja profeetta, kriisiaikoina virat saatettiinyhdistää,mikä oli tapahtunut maccabealaissotienkin aikana ja mikä oli tapahtumassa myös Jeesuksen aikana, kun troikka Jeesus, Johannes ja Jesus Bar abbas menettivät kaksi jäsentään. Jeesu puhui minun käsitykseni mukaan siis myös maallisesta kuningaskunnasta, jota piti tulla hallisemaan kuningas Daavidin poika ja 12 ‘ministeriä’. Suunnitelma epäonnistui.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Seppo, vaikuttaa siltä, et ole Jumalan valtakunnassa (eli kuningaskunnassa miten itse ilmaiset), koska et pidä Jumalaa, Herraa Jeesusta Kristusta kuninkaana. Muista, Saatana on lyöty, eikä hän kuulu Jumalan valtakuntaan.

   Voin olla väärässä sinun uskostasi. Joten kysyn. Mikä Jeesus Kristus on sinulle?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Jumalan valtakunta on tietysti tuleva kuningaskunta, jossa on kuningas. Siellä on myös kunigaskunnan väkeä, kuten Ilm 5:9-10 kuvaa. Tämä ontuleva vanhurskauden valtakunta, jotaa emme sekoita “tämän maailman” hallituksiin. Nytkin meitä kutsutaan “kuninkaalliseksi papistoksi” 1 Piet 2:9. Meillä on kirkossakin yleinen pappeus. Kuitenkin nyt Jumalan valtaunta on meille hengellinen. Room 14:17″ Sillä ei Jumalan valtakunta ole syömistä ja juomista, vaan “vanhurskautta ja rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä”. On suuri virhe luulla, että Jumalan valtakunta tänään olisi meille muuta kuin elämää Hengessä. Sitten ne, jotka ovat löytäneet tämän valtakunnan, ovat kyllä onnellisia. Tämä siksi, että tässä Hengen elämässä on kaikki elämän täyteys ja Jumalan läsnäolo joka on meille tarjolla. Myös tässä läsnäolossa Hän voi eri tavoin puhua meille, koska se on henkilökohtainen suhde Jumalaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juha: “Sillä Jeesus Kristus on Jumalan valtakunnan kuningas ja Herra.”

   Entäs se isäukko? Mikä asemä hällä mahtaa olla?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hämäläinen: “Sitten ne, jotka ovat löytäneet tämän valtakunnan, ovat kyllä onnellisia.”

   Mikä kumma siinä on kun semmoista valtakuntaa ei sitten millään löydy, vaikka kuinka etsisi? Yritin joskus rippikoulun jälkeen minäkin oikein urakalla, kun pappi sanoi, että nyt pitäisi etsiä, kun on se etsikkoaika. Eipä ole vielä löytynyt lukuisista yrityksistä huolimatta. Tokkopa semmoista onkaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   No juurihan minä yllä kirjoitin, että voideltu Iesous (jeshua masjah) oli Daavidin poika ja siten Jumalan poika eli ko. teokratian kuningas. Siksihän hänet kuninkallisella nardus-voiteella tehtäväänsä voideltiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Kimmolla oli mielestäni varsin oleellinen kysymys ”kimmomaisesti” muotoiltuna: ”Entäs se isäukko? Mikä asemä hällä mahtaa olla?”

   Raamattu opettaa, että Jeesus Kristus hallitsee tuhat vuotta Jumalan valtakunnan kuninkaana. Ilmestyksen 20. luvussa on aiheesta myös muuta lisätietoa.

   Mutta 1. Korinttilaiskirjeessä annetaan vastaus tuohon sinun kyssäriisi: ”Sitten seuraa kaiken päätös, kun hän luovuttaa kuninkuuden Jumalalle, Isälle, kukistettuaan kaiken vallan, mahdin ja voiman.”(jae24)

   Jatkojakeissa selvennetään, että tuhatvuotiskauden lopuksi lakkautetaan tarpeettomana ” vihollisista viimeinen”, kuolema( jae 26) Ilmestyskirjassa sama tilanne kuvaillaan kuoleman heittämisenä tulijärveen.

   Jeesuksen johtama hallitus on ikuisuuteen verrattuna siis vain pätkätöissä, ja sen hallitusohjelmaan kuuluu saattaa maapallo lähtöruutuun. Siis tilaan, josta Aatami ja Eeva vinksauttivat asiat vinoon. Ja Jeesuksen Isän rooli on sitten kuvattu hyvin Korinttilaiskirjeessä hallituksen antaman erokirjeen jälkeen: ”Sitten kun kaikki on saatettu hänen valtaansa, silloin hän itse, Poika, alistuu sen valtaan, joka on saattanut kaiken hänen valtaansa, ja niin Jumala hallitsee täydellisesti kaikkea.”(jae28)

   Kun ihmishallitukset lopettavat toimintansa, seuraavalle jätetään paljon vielä puuhasteltavaa. Kun Jumalan valtakunta päättää työnsä, kaikki on all right. Ihan kaikki asiat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Wallentin. “Yritin joskus rippikoulun jälkeen minäkin oikein urakalla, kun pappi sanoi, että nyt pitäisi etsiä, kun on se etsikkoaika”. Ehkä pappi erehtyi etsikkoajasta. Minulla on sellainen fiilis, että sinä olet näissä kuvioissa jotenkin pahasti pettynyt ja katkeroitunut. Se sitten pärkyy näillekin palstoille.

   Minulla oli etsikkoaika kymmenen vuotta siitä, kun kävin rippikoulun. Rippikoulun aikoihin ei ollut etsikkoaikaa eikä papin ja nuorisotyönteijän jutut oikein minua vakuuttaneet. Siten, kun oikea etsikkoaika kymmenen vuoden etsimisen jälkeen lopulta tuli, Jumalan valtakunta löytyi aika helposti. Tämä on se peltoon kätketty aarre tai kalis helmi josta Jeesus puhuu, Matt 13:44-46. Tämä on edelleen kallein aarteni.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Jeinola. “Jeesu puhui minun käsitykseni mukaan siis myös maallisesta kuningaskunnasta, jota piti tulla hallisemaan kuningas Daavidin poika ja 12 ‘ministeriä’. Suunnitelma epäonnistui”.

   Tällaisesta kuningaskunnasta taisi lähinnä haaveilla Juudas, joka sitten joutui pettymään kun odotukset eivät toteutuneet.

   Olisi varsin kohtuutonta ajatella, etteikö Jeesus olisi tiennyt oman valtakuntansa tulemisen seuraavaa vaihetta. Mänhän oli opettanut seuraajiaan sanoen, “ettei valtakunta tule näkyvällä tavalla, niin että se olisi täällä tai tuolla”.

   Kyllä Hän varmasti tiesi, että näkyvän valtakunnan aika on vasta “seurakunnan ajan jälkeen” kun lähetyskäsky on saatettu loppuun.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Tällaisesta kuningaskunnasta taisi lähinnä haaveilla Juudas, joka sitten joutui pettymään kun odotukset eivät toteutuneet. Odotus Daavidin kuningashuoneen ennallistamisesta (maccabealaissodissa hankitun itsenäisyyden menettämisen jälkeen) oli koko kansan kattava ja erityisesti zeloottien ja qumranilaisten toive. Kansa uskoi että kuninasmessiaan aika oli nimenomaan Jeesuksen aikana koittanut (Danielin kirjan aikalaskelmien mukaan) ja että tämä Messias toimisi ensin 3,5 vuotta salassa, eli vallankumouksen alun ei ollut tarkoitus näkyä, jota Rooma ja roomalaismieliset juutalaiset kyettäisiin yllättämään ja joukkoja rauhassa kokoamaan.

   On erittäin erittäin merkittävää että Jeesus ilmaisi messiaanisuutensa juuri Maccabelaissotien ansiosta uudellen vihityn temppelin muistojuhlassa, sotien joissa tuolloisena messiaana oli ollut ensin Mattatias Maccabealainen, joka oli hankkinut kansalleen veljiensä Joonatanin ja Simonin kanssa noin 80 vuotta kestänen itsenäisyyden,jota haviteltiin Jeesuksen aikana takaisin! Simon makkabealisessa yhdistettiin sitten ylipapin ja kuninkaan roolit. ”Kuningas Demetrius [Demetrios, kreikkalainen seleukidihallitsija] vakuutti hänelle [Simonille] ylimmäisen papin arvon; ja hän otti hänet ystäviensä joukkoon ja osoitti hänelle suurta kunniaa. – – Ja nyt ovat juutalaiset ja papit nähneet hyväksi päättää, että Simon on oleva heidän ruhtinaansa ja ylimmäinen pappinsa ikuisiin aikoihin asti, kunnes nousee luotettava profeetta.” (1. Makkabilaiskirja 14:38–41, apokryfeihin kuuluva historiallinen kirja.) Jeesus ilmeisesti katsoi olevansa tämä tuleva.

   Kun lukee enemmän, luulee vähemmän, Hämäläinen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Heinola. ” Jeesus ilmeisesti katsoi olevansa tämä tuleva.

   Kun lukee enemmän, luulee vähemmän, Hämäläinen”.

   Luin juttusi, höpö löpö.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Toivonen: “Raamattu opettaa, että Jeesus Kristus hallitsee tuhat vuotta Jumalan valtakunnan kuninkaana.”

   Eihän se Jeesus sitten mikään kunkku ole, jos vainn tuhat vuotta on vallankahvassa. Kuninkaathan hallitsevat koko ikänsä ja kruunu periytyy alenevassa polvessa prinsseille tai prinsessoille, ei isäukolle. Ja jos Jeesus on kuolematon, niin kuin kuvittelen väitettävän, niin sittenhän hänen pitäisi kuninkaana hallita iankaikkisesti.

   Jos Jeesus siis on kunkku, niin Raamatun opetus on (ainakin tuossa kohtaa) puppua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Hämäläinen: Luin juttusi, höpö löpö.

   Perustelematon höpönlöpösi kertoo toki paljon tietämättömyydestäsi mutta ei sitten niin mitään minun tekstistäni.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Kimmo. On totta, että monet maalliset kuninkaat hallitsevat elämänsä loppuun. No, taisi tuo Japanin keisari äskettäin tehdä poikkeuksen. Raamattu kertoo kuitenkin, että Jumalan valtakunnan kuningas Jeesus on kuninkaan tehtävässä ”vain” tuhat vuotta.

   Aikanaan maapallo luotiin nimenomaan ihmisasutusta varten, Raamatun sanoin ”Taivas on Herran, maan hän on antanut ihmisille.”(Ps115:16) Kun se ensimmäinen ihmispari teki väärän valinnan, Luojalla oli suunnitelma asian korjaamiseksi: siemen murskaisi käärmeen pään. Tuo siemen tarkoittaaJumalan valtakunnan kuningasta Jeesusta, joka hallituskautensa lopussa nakkaa Saatanan tuliseen järveen.(Ilm20:10).

   Raamattu siis selittää, miksi Jeesus on vain rajallisen määrän vuosia Jumalan valtakunnan aktiivisesti toimivana kuninkaana. Asiat kun on saatu niin hyvin reilaan, että voidaan palata alkuperäiseen tilanteeseen. Siihen, missä Aadamin ja Eevan taival katkesi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ilpo Nurmenniemi sanoo:

  Kansankirkkomme syleilyssä ei suvaita tätä Pyhän Hengen voimasta syntynyttä uskovien yhteyttä.Jumalan valtakunta on vieras maallistunessa kirkossa. Samoin on vaarallista puhua parannuksesta yms. Kaikki käsitykset asetetaan samanarvoisina oikeutetuiksin vaikkei niillä olisikaan perustusta Jumalan sanassa. Synti on edelleekin synti! Houkutteleva ihmismielen vaihtoehto on selitellä toisin tai tulkita synnistä puhuminen suvaitsemattomuudeksi. JUmalan valtakunnassa vaelletaan herkällä tunnolla synnin suhteen, sillä ei rehvastella. Jumalan valtakunta , Pyhän Hengen vaikuttamana on täällä kakkien oikeassa uskossa keskuudessa. Hengen yhteys toimii ihmisten kesken, uskovaiset tunnistavat toisensa samasta Hengestä.Herkkä tunto on ominaista heille kaikille ja he tarvitsevat jatkuvasti parannussta ja syntien anteeksisaamista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauli Toivonen sanoo:

  Tässä kysymys Antille.

  Kirjoitit, että ”Kuitenkin nyt Jumalan valtakunta on meille hengellinen.” Mitä tuolla ilmauksella tarkoitat?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Se on elämää Pyhässä Hengessä, vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä, Room 14:17. Siis kristityn normaalia elämää, joka vapauttaa meidät “tämän maailman orjuudesta ja kiinnittää meidät Jumalan iankaikkiseen valtakuntaan.

   Meissä on nyt Pyhän Hengen sinetti merkiksi siitä minne/kenelle kuulumme, Ef 1:13.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Kiitän vastauksesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Toivonen. “Kiitän vastauksesta”.

   Vielä selvyyden vuoksi sanon, että en usko, että Pyhä Henki viihtyy Jehovan Todistajien Valtakunnan salilla tai Jehovan Todistajien “puseron alla”. Siinä touhussa on kyse jostain muusta hengestä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauli Toivonen sanoo:

  Seppo. Kirjoitit näin: ”Jeesus puhui minun käsitykseni mukaan siis myös maallisesta kuningaskunnasta, jota piti tulla hallitsemaan kuningas Daavidin poika ja 12 ‘ministeriä’. Suunnitelma epäonnistui.”

  Ilmeisesti viittaat vaikkapa Pietarin Jeesukselta saamaan vastaukseen: “Totisesti: kun Ihmisen Poika uuden maailman syntyessä istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle, silloin tekin, jotka olette seuranneet minua, saatte istua kahdellatoista valtaistuimella ja hallita Israelin kahtatoista heimoa.”(Mat19:28)

  Tuo loppu voisi viitata ihan maalliseenkin hallitukseen, mutta kannattaa huomioida ilmaukset ”uuden maailman syntyessä” ja ” kirkkauden valtaistuin”. Jälkimmäinen ainakin viittaa kovasti taivaassa olevalle valtajakkaralle. Ja miksi ”uudessa maailmassa” nuo ”Israelin heimot” olisivat enää Jaakobin kirjaimellisia sukukuntia?

  On totta, että ensimmäiset seuraajat eivät ymmärtäneet Jeesuksen puhuvan taivaallisesta valtaistuimesta, vaikka Matteus käyttääkin termiä ” taivasten valtakunta”. Näin pihalla he olivat vielä Jeesuksen poistuessa maapallolta: “Herra, onko nyt tullut se aika, jolloin sinä rakennat Israelin valtakunnan uudelleen?”(Apt1:6)

  Näyttää siltä, ettei esimerkiksi Tuomas ymmärtänyt tuon taivaallista noista taivaallisista asioista: ”Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?”(Joh14:5) Vanhemmassa osassa Raamattua on niin kovin vähän tietoa Jumalan taivaallisesta hallinnosta ja maan päältä lunastettujen hallitsijoiden roolista Jumalan Pojan rinnalla.

  Olisiko Seppo sittenkin niin, että Jeesus kyllä opetti asiat täsmälleen ja oikein, mutta oppijat eivät vielä voineet kaikkea ymmärtää? Ja siinä suhteessa he epäonnistuivat.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ‘Taivasten kuningaskunta’ ei välttämättä tarkoittanut taivaassa olevaa kuningaskuntaa vaan viittasi siihen,että ko kuningaskunta oli Jumalan asettama (siis teokratia). Toisaalta taivasten valtakunta oli meidän aurinokuntamme,jonka kuningas oli Aurinko,kuningatar äiti maa ja poika oli kuu. Kyllä Jeeuksen opetuslapsien sisäpiiri asiat oikein ymmärsi sillä Jeesushan sanoi puhuvansa ulkopuolisille vertauksin, mutta selittävänsä lähipiirilleen k a i k k i.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Seppo. Otsikkomme Jumalan valtakunta tai sen rinnakkaisilmaisu taivasten valtakunta voisi kertoa vain teokraattisesta hallintomallista. Raamattu kuitenkin alleviivaa monin eri tavoin, että tuo hallitus on taivaallinen ja hallintopaikka taivaassa.

   Puhuessaan Jumalan valtakuntaan pääsystä Raamattu korostaa sitä tosiseikkaa, ettei sinne mennä villapaidassa ja sarkahousuissa. Näin Korinttilaiskirje aiheesta: ”Ja niin kuin me nyt olemme maallisen ihmisen kaltaisia, niin me tulemme kerran taivaallisen ihmisen kaltaisiksi.”(1. Ko15:50) Ja miksikö?

   Seuraava jae paljastaa, miksi Jeesuksen rinnalle hallitsemaan pääsevälle tarvitaan toisenlainen ”varsi”: ” Sen sanon, veljet, ettei liha ja veri voi saada omakseen Jumalan valtakuntaa ja ettei katoava voi saada omakseen katoamattomuutta.”

   Kun Jeesus tuleville hallituksessa jäsenille kuvaili tulevaisuutta, hän asetti vastakkain maallisen hallinnon näkemisen ja Jumalan valtakunnan kuninkaan näkemisen: ” Vielä vähän aikaa, eikä maailma enää näe minua, mutta te näette, sillä minä elän ja tekin tulette elämään.”(Joh14:19) Aika vahva viittaus tämäkin rooliin jossakin muualla kuin maapallolla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Jumalan valtakunta

  Daavidin ylistysvirsi. Minä kunnioitan sinua, Jumalani, sinä kuningas, ja kiitän sinun nimeäsi aina ja iankaikkisesti. Joka päivä minä kiitän sinua ja ylistän sinun nimeäsi aina ja iankaikkisesti. Suuri on Herra ja sangen ylistettävä, ja hänen suuruutensa on tutkimaton. Sukupolvi ylistää sukupolvelle sinun tekojasi, ja he julistavat sinun voimallisia töitäsi. Sinun valtasuuruutesi kirkkautta ja kunniaa ja sinun ihmeellisiä tekojasi minä tahdon tutkistella. Sinun peljättävien töittesi voimasta puhutaan, sinun suurista teoistasi minä kerron. Julistettakoon sinun suuren hyvyytesi muistoa ja sinun vanhurskaudestasi riemuittakoon. Herra on armahtavainen ja laupias, pitkämielinen ja suuri armossa. Herra on hyvä kaikille ja armahtaa kaikkia tekojansa. Kaikki sinun tekosi ylistävät sinua, Herra, ja sinun hurskaasi kiittävät sinua. He puhuvat sinun valtakuntasi kunniasta ja kertovat sinun voimastasi. Niin he ilmoittavat ihmislapsille hänen voimalliset työnsä ja hänen valtakuntansa kirkkauden ja kunnian. Sinun valtakuntasi on iankaikkinen valtakunta, ja sinun herrautesi pysyy polvesta polveen. Herra tukee kaikkia kaatuvia, ja kaikki alaspainetut hän nostaa. Kaikkien silmät vartioitsevat sinua, ja sinä annat heille heidän ruokansa ajallaan. Sinä avaat kätesi ja ravitset suosiollasi kaikki, jotka elävät. Herra on vanhurskas kaikissa teissään ja armollinen kaikissa teoissaan. Herra on lähellä kaikkia, jotka häntä avuksensa huutavat, kaikkia, jotka totuudessa häntä avuksensa huutavat. Hän tekee, mitä häntä pelkääväiset halajavat, hän kuulee heidän huutonsa ja auttaa heitä. Herra varjelee kaikkia, jotka häntä rakastavat, mutta kaikki jumalattomat hän hukuttaa. Minun suuni lausukoon Herran ylistystä, ja kaikki liha kiittäköön hänen pyhää nimeänsä, aina ja iankaikkisesti. (Psalmi 145 FB38)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Juha, suoraan sanoen on varsin puuduttavaa lukea Raamatun kopiointiasi tänne. Eikö olisi yksinkertaisempaa vain antaa luettelo raamatunkohdista, joiihin haluat viitata? Käyttäisit edes kappalejakoa, niin joku voisi jopa erehtyä lukemaan.

   Eikö sinulla ole asioista mitään omaperäistä sanottavaa, ihan omasta päästä ammennettuja ja perusteltuja mielipiteitä? Sellainen on keskustelua, ei kirjojen kopiointi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kimmo, minun oli pakko lainata Raamattua, koska kaikenlaisia kommentteja oli ollut. Jumalan sanasta löytyy totuus, jos haluamme sen löytää. Mielestäni Jumalan sanaa ei koskaan liikaa lainaa.

   Hyvä neuvo, kiitos Kimmo. Nyt laitoin kappalejaon tyhjillä riveillä ja lisäksi Raamatunkohdan tummennetulla tekstillä, niin mielestäni on paljon selkeämpi. Miten nyt onnistuin?

   Psalmi 145 (FB38) Daavidin ylistysvirsi.

   Minä kunnioitan sinua, Jumalani, sinä kuningas, ja kiitän sinun nimeäsi aina ja iankaikkisesti. Joka päivä minä kiitän sinua ja ylistän sinun nimeäsi aina ja iankaikkisesti. Suuri on Herra ja sangen ylistettävä, ja hänen suuruutensa on tutkimaton.

   Sukupolvi ylistää sukupolvelle sinun tekojasi, ja he julistavat sinun voimallisia töitäsi. Sinun valtasuuruutesi kirkkautta ja kunniaa ja sinun ihmeellisiä tekojasi minä tahdon tutkistella. Sinun peljättävien töittesi voimasta puhutaan, sinun suurista teoistasi minä kerron. Julistettakoon sinun suuren hyvyytesi muistoa ja sinun vanhurskaudestasi riemuittakoon.

   Herra on armahtavainen ja laupias, pitkämielinen ja suuri armossa. Herra on hyvä kaikille ja armahtaa kaikkia tekojansa. Kaikki sinun tekosi ylistävät sinua, Herra, ja sinun hurskaasi kiittävät sinua. He puhuvat sinun valtakuntasi kunniasta ja kertovat sinun voimastasi. Niin he ilmoittavat ihmislapsille hänen voimalliset työnsä ja hänen valtakuntansa kirkkauden ja kunnian. Sinun valtakuntasi on iankaikkinen valtakunta, ja sinun herrautesi pysyy polvesta polveen.

   Herra tukee kaikkia kaatuvia, ja kaikki alaspainetut hän nostaa. Kaikkien silmät vartioitsevat sinua, ja sinä annat heille heidän ruokansa ajallaan. Sinä avaat kätesi ja ravitset suosiollasi kaikki, jotka elävät.

   Herra on vanhurskas kaikissa teissään ja armollinen kaikissa teoissaan. Herra on lähellä kaikkia, jotka häntä avuksensa huutavat, kaikkia, jotka totuudessa häntä avuksensa huutavat. Hän tekee, mitä häntä pelkääväiset halajavat, hän kuulee heidän huutonsa ja auttaa heitä. Herra varjelee kaikkia, jotka häntä rakastavat, mutta kaikki jumalattomat hän hukuttaa.

   Minun suuni lausukoon Herran ylistystä, ja kaikki liha kiittäköön hänen pyhää nimeänsä, aina ja iankaikkisesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Jeesus sanoi “Te eksytte, koska te ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa.”

  Kirjoitusten tunteminen ei vielä ole kaikki, (Jumalan Voiman tunteminen on yhtä tärkeää) mutta kyllä kirjoitusten (Raamatun) tuntemisessa olisi paljon toivomisen varaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ilpo Nurmenniemi

  Eläkeukkona päivästä toiseen, siinä on paras hetki tässä ja nyt.