Kaikki puhuu vaan pulluista

Sain yöllä unessa Karim Z. Yskowiczin haastattelun. Seuraavassa muistinvarainen taltiointi keskustelusta, jossa puhuttiin kerrankin täyttä asiaa.

 Karim: Mita sa mun jaakaapilla keskella uota? Ai sa tulit haastatteleen mua? Uuh, ihana juttu. Istutaan tahan, ma annan sulle maitoa. Maistapa. Tama ei ole kulla ihan lupsulamminta. Ma pidan eniten lupsulampimasta maidosta.

 T: Karim, en taida tietää uskonnostasi. Voitko kertoa siitä jotain?

 Karim: Tiedatko, mun on pakko kertoo tahan uks juttu. Multa on kusuttu: ” Karim, onko sut umparileikattu.” No mina vastasin etta se tuli kipeeksi ja se leikattiin pois.

 T: MITÄ?

 Karim: Juu juu. Viime suksuna se leikattiin. Se umppari. Nyt se ei vaivaa enaa. Uuh, ihana juttu olla taas terve.

 T: Niin, anteeksi vilkas mielikuvitukseni, minä jo luulin..

 Karim: Ha-haa (ottaa pääni käsiensä väliin). Mina ummarran. Somelainen sonni. Jatka siita. Mutta Timo, ma kerron sulle: monta mun ustavaa on tsuud. Monta on islaam. Moni on kristittu. Se on ihana juttu etta uskoo Jumalaan. Ja mina ajattelen etta se on uksi huva Jumala, johon kaikki uskoo. Vaikka ihmiset aatteleekin siita Jumalasta eri asioita.

 T: Mielenkiintoista. Sittenhän sinä kannatat ekumeniaa.

 Karim: Ma en oikein tieda mita se sana tarkoittaa. Somelainen ei tunne kovin huvin mita siina uskossa puhutaan. Mut sen ma sanon: ole ULPEA siita mika sa oot, mika on sun usko, rotu, kieli, isanmaa. Ole ulpea, ala halveksi sita.

 T: Niin, viime aikoina on keskusteltu Suomessa paljon siitä että kirkko menettää kannatustaan.

 Karim: Se on tosi ikava juttu, silla kirkko on huva ja tarkea. Siita pitaa olla ulpea vaikka siella puhutaankin valilla vaha sekavia.

 T: Kuten esimerkiksi?

 Karim: Saanko ma sanoa suoraan? Ma ihmettelen etta kirkossa puhutaan koko ajan vain pulluista.

 T: Puluista? Mitä sinä nyt tarkoitat?

 Karim: Ma tarkotan että pitas puhua sudamesta mutta puhutaan vain pulluista. Eksa ummarra? En ma sano, ettei pullut ole kivoja. Mutta eiko raamatussa sanota etta sudan on tarkee? Sudamenusko. Ei se milta sa nautat, mimmoseks sut on luotu ja  mika on sun sukupuoli ole niin tarkee. Jumala tukkaa sudamesta.

 T: Ahaa, nyt minä ymmärrän. Tarkoitat siis, että kirkossa puhutaan liikaa sukupuoliasioista.

 Karim: Niin. Ja musta tuntuu että nut kaikki on saaneet niista jutuista ihan kullikseen.

 T: Kiitos. Onko jotain mitä haluaisit vielä sanoa uskonasioista?

 Karim: Jari Saravuo laitto mulle kerran twitterissa  ”Puuda niin paljon saat. Etsi niin loudat tien. Kolkuta niin ovi aukee.” Se on mun missio. Siita ma pidan kiinni. Pida sakin.

3 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Näinhän se taitaa olla, liikaa pulluja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Juntunen sanoo:

  Niin, kulla pulluista voi saada kullikseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Juntunen sanoo:

  Tasa on tietusti monta muuta kusumusta: miksi ei voi olla ulpea siita mika on se oma isanmaa, aitikieli, usko ja rotu? Miks pitaa hulata oma koti heti kun joku Pirkko tai Paivi puhuu tuhmia? Tunnekko sa niita? Uhkaako ne sun henki?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Timo Juntunen
  Timo Juntunen

  Saaristorovasti. Runoilija. Elämän taiteilija. Tapaamisiin pappilan sillalla!