Kaste – Jumalan asettama

Herramme Jeesus Kristus sanoo: "Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää (Matt. 28:19-20); joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen" (Mark. 16:16)

Pyhä tohtori Martti Luther kirjoittaa katekismuksessa kasteessa: "Kasteen voima, vaikutus, hyöty, hedelmä ja päämäärä on siinä, että se pelastaa. Kaste ei ole mitään muuta kuin vapautumista synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta, pääsy Kristuksen valtakuntaan ja iankaikkinen elämä hänen kanssaan. Yksin usko tekee ihmisen kelvolliseksi ottamaan vastaan tämän pelastavan, jumalallisen veden niin, että siitä on hyötyä."

http://www.evl.fi/tunnustuskirjat/ik/4osa.html

Kaste-Jumalan asettama

Miksi kaste on (tai ei ole) välttämätön pelastukseen?

Mitä pyhässä kasteessa lahjoitetaan?

Kuka on ainoa oikea suorittamaan pyhän kasteen?

Miten kaste ja usko liittyvät yhteen?

Mitä tarkoittaa Kristuksen päälle pukeminen?

Miten luopumus ja eksyminen vaikuttaa kasteen armoon?

Jumalaluusopin kunnioitettu tohtori Martti Luther sanoi: ”Olen kastettu, olen pelastuva”; miksi tämä on totta, myös meidän kohdalla?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

258 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Ismo Malinen, kiitos vastauksestasi, olit nähnyt vaivaa kirjottaessasi.

  Minulle evankeliumi on selkeästi Matteuksen, Markuksen, Luukkaan ja Johanneksen kirjoittamat evankeliumit ja ne löytyvät Raamatusta, minulle neovat Jumalan Sanaa ja täyttä totta jossa toteutuu Jeesuksen :

  Joh.17: 14 Minä olen antanut heille sinun sanasi, ja maailma vihaa heitä, koska he eivät ole maailmasta, niinkuin en minäkään maailmasta ole. 15 En minä rukoile, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että sinä varjelisit heidät pahasta. 16 He eivät ole maailmasta, niinkuin en minäkään maailmasta ole. 17 Pyhitä heidät totuudessa; sinun sanasi on totuus. 18 Niinkuin sinä olet lähettänyt minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät maailmaan; 19 ja minä pyhitän itseni heidän tähtensä, että myös he olisivat pyhitetyt totuudessa. 20 Mutta en minä rukoile ainoastaan näiden edestä, vaan myös niiden edestä, jotka heidän sanansa kautta uskovat minuun,

  Minulle nämä evankeliumit ovat Totuus ja se Sana jonka Jumala on puhunut ja jonka opetuslapset ovat välittäneetja jonka uskoessa on oikealla tiellä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Muistaakseni blogin pitäjä pyysi aikoinaan, ettei Ari julista sanomaansa täällä. Fiksuna rauhan miehenä hän oli valmis keskustelmaan Arin kanssa henkilökohtaisesti. Vieläkin on pyytänyt yhteydenottoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Jorma Ojala, taidan julistaa sydämeen käypää evankeliumia sopimattomalla hetkellä, jos joku saa piston sydämeen niin voi ottaa Pietarin sanat omalle kohdalle kysyessään mitä pitää tekemän :

  Ap.t.2: 37 Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: “Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?” 38 Niin Pietari sanoi heille: “Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.”

  Evankeliumin Sanat ovat ja pysyvät kiellettiimpä niitä julistamasta tai ei, niitä tulee julistaa kaikesta vastustuksesta huolimatta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Siinä on iso ero, käykö julistus sydämeen vai ottaako se päähän. Evankeliumi koskettaa sydäntä silloin, kun se antaa toivottomalle toivon ja eksyksissä olevalle suunnan. Julistus, joka vain pännii, ei ole hyvä sanoma kenellekään.

   Evankeliumin julistamista vastustavat ne, jotka haluavat toivottomien pysyvän yhä toivottomina ja eksyneiden eksyksissä. Toisin sanoen evankeliumin vastustajat haluavat alistaa ja hallita eivätkä halua kenenkään löytävän vapautta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Martti Pentti, oikein sanoitit kuka yrittää evankeliumin julistusta estää:

  “Evankeliumin julistamista vastustavat ne, jotka haluavat toivottomien pysyvän yhä toivottomina ja eksyneiden eksyksissä. Toisin sanoen evankeliumin vastustajat haluavat alistaa ja hallita eivätkä halua kenenkään löytävän vapautta.”

  Kyllähän fariseukset ja kirjanoppineet yrittivät Jeesusta estää ja lopulta tappoivat, osuiko julistus sydämeen vai päähän eli tais ottaa päähän ja tuli tehtyä mitä tekivät, kun taasen julistus osuu sydämeen niin se on Jumalan pisto sinne ja sen kautta voi tehdä parannuksen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Valitettavasti on evankelistoina esiintyviä saarnamiehiä, joiden tarkoitus on vallan ja varallisuuden tavoittelu. Heidän sanomansa ei vapauta vaan sitoo. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että he heiluttavat Raamattua komeasti päänsä päällä, mutta avaavat sen hyvin harvoin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  “Minä pyhitän itseni heidän tähtensä, että myös he olisivat pyhitetyt totuudessa.” Tuossa on valtava ja siunaava raamatun kohta. Joh.17:19

  Jeesus on Pyhittänyt meidät Totuudessa. Meidän ei ole tarvetta, enää pyhittää itseämme. Eli “Erottaa” itseämme maailmasta ja omilla pyrkimyksillämme parantaa omaa vaellustamme, vaan saamme Luottaa Jumalan työhön meissä.

  Meissä tapahtuvan parannuksen vaikuttaa siis Pyhä Henki, joka tapahtuu Jumalan Sanan kautta, joka “On Totuus” joka pelastaa meidät, kirkastaa meidät, Pyhittää meidät, ja vie meidät kerran perille, iankaikkiseen Elämään. Tämän kaiken saa aikaan Kristus meissä “Kirkkauden” toivo. (Kirkkaus = täysin puhdas) “Te olette jo puhtaat sen sanan tähden, jonka minä olen teille puhunut.” sanoo Jeesus Joh.15:3

  Miksi vielä ahkeroimme parannuksessa, jos Jumala on näin meidät parantanut? Seuraisinko Jeesusta ja katselisin taakseni ja vaikka Jeesus on kutsunut minut mukaansa ja hyväksynyt minut? Miksi taistelen jo Kristuksessa voitettua syntiä vastaan? “Joka tarttuu auraan ja katselee taakseen, ei ole sovelias Jumalan valtakuntaan.” sanoo Jeesus. Olisin röyhkeä, jos vähättelisin Jumalan Armoa, joka on minut puhdistanut kerta kaikkiaan Poikansa Verellä. Uskon kautta olen Jumalalle kelpaava, Kristuksen tähden. Kaikki on Kristuksen, sillä Hänelle on annettu kaikki Valta.

  Jos nyt ymmärrän, miten suuri tuo Valta on, joka ottaa synnin pois koko maailmasta, niin miksei olisi valtaa myös minuun? Olen uskonut ja olen sen tähden autuas ja uhraan Kiitosta ainaisesti. Olen täynnä Armoa ja se pursuaa yli minun olemukseni, sillä Armonsa on Ylitse vuotavainen. Amen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Kristityn kai tulee Arinkin uskonsuunnassa noudattaa hyviä tapoja, vai onko asia päinvastoin? Muistaakseni Juha Heinilä monta eri kertaa esitti Arille tarjouksen keskustella henkilökohtaisesti tai pysyä poissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Raappana sanoo:

  Tunteekohan Martti Pentti montakin suomalaista evankelistaa? Evankelistan hommassa ei kyllä paljon valtaa ja varallisuutta kerry. Jos valtaa ja varallisuutta himoitsee, niin silloin ei kannata suurin surminkaan lähteä evankelistaksi, vaan politiikkaan tai liike-elämään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Meidät suomalaiset on nähtävästi rokotettu aika hyvin huijarisaarnaajia vastaan. Amerikkalaisessa uskonnollisessa kirjavuudessa heillä taitaa olla paremmat markkinat. En usko kuitenkaan, etteikö meilläkin olisi silloin tällöin alan yritteliäisyyttä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Martti Pentti avasi hyvän näkökulman tarkastella “väärän profeetan” seuraajien toimintaa, siis:

  ““Evankeliumin julistamista vastustavat ne, jotka haluavat toivottomien pysyvän yhä toivottomina ja eksyneiden eksyksissä. Toisin sanoen evankeliumin vastustajat haluavat alistaa ja hallita eivätkä halua kenenkään löytävän vapautta.”” (Martti Pentti)

  Siis esim kun kirkkoon tulee nuoria hädässä esim kaveri on humalassa kuollut niin mitä “kirkko” tarjoaa??

  Entä kun entinen seuraskunta nuori tulee avio-ongelmiensa kanssa??

  Siis mitä “kirkko” tarjoaa näihin ongelmiin???

  Mikä on kirkon “julistus” näissä tilanteissa??

  Onko toivoa ja tulevaisuutta???

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Meillähän on jo täällä evankelista, joka julistaa yksinomaan lakia, joka ei kuitenkaan koske häntä itseään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä
  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit