Kommentoinnin sietämätön kirous

Huomenna, jos Jumala suo, Kotimaa24:n keskustelut muuttuvat rakentaviksi ja raikkaiksi. Enää ei kommenteissa yritetä pelastaa kirkkoa ja kristinuskoa yhdellä kertaa, vaan annetaan muillekin näkökulmille sanantilaa. Enää ei löysiä heittoja, nokittelua tahi raamatunlauseiden viskelyä.

Ylläpito on viime aikoina saanut poikkeuksellisen paljon palautetta Kotimaa24-sivuston keskustelujen tasosta ja siitä, että kommenttiketjuissa helposti ajaudutaan muutaman kommentoijan pitkiin jäsentenvälisiin. Parhaimmillaan jäntevä sanailu on viihdyttävää luettavaa ulkopuolisille, mutta huonoimmillaan se on vaivaannuttavaa ja heittää varjon koko sivustolle.

Yläpidolta myös kysytty, miksi kommentointi ylipäätään sallitaan. Eikö olisi parempi vain tehdä uutisia. Toistaiseksi kommentoinnilla on kuitenkin nähty arvonsa ja paikkansa. Uutiset herättävät mielipiteitä ja tunteita. Hyviä kommenttiketjuja on myös kiinnostava lukea – aina on vaarana, että oppii jotain uutta.

Ylläpito on nyt joutunut ottamaan äärimmäiset keinot käyttöön: muutamia kommentoijia on bannattu. Heidän kommenttejaan on ilmoitettu kymmenittäin (ellei sadoittain) häiriköiksi. Ylläpidolla on muutakin tekemistä kuin aikuisten miesten puheiden paimentaminen.

Täten tiedoksi saatettakoon, että Ylläpito puutuu asiattomaan ja toistuvaan keskustelun häirintään entistä aktiivisemmin. Asiatonta on esimerkiksi kommentoida jatkuvasti kaikkea, heittäytyä ”tuttavalliseksi”, tulla iholle, toisten uskonelämän tivaaminen tai kyseenlaistaminen, pelkillä raamatunlauseilla kommentointi tai saman asian jankuttaminen edes yrittämättä kuulla tai ymmärtää mitä muut keskustelijat haluavat kertoa.

Ja lopuksi toivotetaan kaikille sivuston käyttäjille hyvää nettimieltä ja alkanutta kommenttisyksyä!

70 kommenttia

 • Merja Ruuska sanoo:

  Ylläpito onkin aika pitkälti poistanut kommentit joissa ei ole muuta sisältöä kuin “homous on syntiä:” Haravan kampoja voisi tässä suhteessa vielä tihentää.

  Lisäksi kommentit tai blogit, joissa heitellään/vastaillaan ainoastaan raamatunsitaateilla eivät ole keskustelua.

  Tästä täysin samaa mieltä. Pitkät sitaatit Raamatusta voisi jättää kirjoittamatta, varsinkin se “homous on syntiä”-aiheen kestosuosikki pätkä roomalaiskirjeestä. Sitä on toistettu täällä inflaation asti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

   Minäkin heitin tähän ketjuun yhden raamatunlauseen lisäämättä siihen mitään. Poistin kyllä yhden sanan. Toistaiseksi kommenttiani ei ole poistettu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Juha K. Huomasin, että yksi kommenttisi oli suora sitaatti Raamatusta ja mietin, poistetaanko se. Taitaa olla niin, että kaikkien Raamatun tuntemus ei ole sitä tasoa, että kommenttisi olisi tunnistettu suoraksi sitaatiksi. ;)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Peltonen sanoo:

  Totta kai yksi raamattupiiriblogi tarvii olla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Laiho sanoo:

  En aivan täysin ymmärrä, miksi K24 ylläpito paimentaa kirjoittajia pysymään asiallisessa kommentoinnissa, kun ylläpito samaan aikaan julkaisee erittäin aggressiivisen, piispaa vastaan suunnatun kirjoituksen. Tässä ylläpito antaa selvän viitteen siitä, että reipas toista mollaava kirjoittelu itse asiassa on lehden linjan mukaista.

  Artikkelin julkaiseminen herättää muutenkin kysymyksiä, kun nyt on aivan yksiselitteisesti osoitettu sen sisältäneen muunneltua totuutta ja olleen journalistiselta rakenteeltaan normaalin lehtimiestavan vastainen.

  Ainakin minulle tilanne näyttäytyy sellaisena, että tarkoituksena on antaa Tulkaa kaikki –liikkeelle kaikki mahdollinen näkyvyys hinnalla millä hyvänsä. Yksinkertaisella rauhanomainen-aggressivinen tarkastelulla voimme havaita lehden tässä ja joissakin aikaisemmissakin ratkaisuissaan lähteneen tukemaan väkivaltaan kallistuvia ääniä kirkossamme. Nythän riita on henkilöity, varsinaiset asiat jäävät peittoon. Minusta lehti voi hyvin tehdä linjauksensa kuten se haluaa, mutta sitten tulisi kantaa vastuunsa ratkaisuista loppuun saakka, eikä sortua esim. sellaiseen selittelyyn, jota näimme viime vuoden kesäkuussa kun päätoimittaja joutui kutsumaan kirkkoa yhtenäisyyteen, vaikka hänen lehtensä oli eripuran keskeisin levittäjä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Mitä tulee Ylläpidon mainitsemaan “tuttavalliseksi heittäytymiseen”, niin mielestäni on ihan ok kiittää toista kommentoijaa, jos tämä antaa myönteistä palautetta. Mutta en pidä asiallisena kommentoijien kahdenvälisiä kommenttiketjuja, joissa toista puhutellaan “kulta”-sanoilla ja “olet niin ihana” jne. Sellainen sanankäyttö on jo mielestäni “iholle tulemista” vaikka sellaisen kohteeksi joutunut osapuoli ei kehtaisikaan asiaan puuttua.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sonja Ottavainen sanoo:

   Viittaat nyt minun Janille sanomaani. Kulta tarkoittaa sekä arvokasta että tietoisuutta.

   Ihan sopivia ovatkin kait sitten ne törkeät nimittelyt, varsinkin seksuaalivähemmistöihin kohdistuvat ja naisten oikeuksien puolustajiin. Ja ihmisoikeuksien ajajiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Sonja, tuo on vain minun mielipiteeni ko. asiasta. Toisilla voi olla toisenlainen. Ja ovathan ne ilmaisultaan positiivisia viestejä vaikka kaikkien persoona ei olisi sellaiseen nettikeskustelussa tottunutkaan.

   Sen sijaan törkeät nimittelyt ketä tahansa kohtaan ovat asiattomia kenen tahansa kirjoittamina.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sonja Ottavainen sanoo:

   Joo Salme, nämä ovat kultturisia kysymyksiä. Minä ainakin koin aivan liikuttavana, kun meni uuteen projektiin, ja siellä naispäällikkö halasi minua heti ensi tapaamisella ja sanoi, että ihanaa, kun tulet meille.

   Ei liene kovin yleistä. Se kosketti ja lämmitti minua tosi syvästi. En minä ole tottunut tollaiseen, mutta oli vaikuttava kokemus, olla niin haluttu ja tervetullut ja arvostettu työntekijänä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sonja Ottavainen sanoo:

   Ja hyvä kun tulee se uusi etelän verkkomedia, niin sinne ei ketä tahansa oteta “blogistiksi”. Ja moni täällä on jo ilmoittanutkin, ettei tule sinne.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sakari Meinilä sanoo:

  Aika erikoista että kristillisellä sivustolla kielletään raamatunsiteeraus. Eikös Jeesuskin siteerannut raamattua??? Melkoinen linjaus.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Jonkinlaiset sännöt toki tarvitaan. Muuten menee överiksi. Säännöt ei sentään saisi olla ehdottomat. Poikkeuksia pitää jossain määrin sallia. Muuten keskustelu kuihtuu. On ainakin kahdenlaisia poikkeuksia: niitä joissa säännöt kumoutuvat ja niitä joiden kautta säänöt vahvistuvat. Ylläpidon huoli on erottaa nämä toisistaan ja kertoa meille, milloin on kyse mistäkin. Mikäli näitä kahta pelisääntöä ei oteta huomioon, niin köpelösti lopulta käy koko keskustelulle. Keskusteluhan tässä on parasta antia. uutiset voi lukea muultakin. Joten enemmän vain ylläpidon kuittauksia mukaan, selitysten kera.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tynkkynen sanoo:

  Toivottavasti tämä ylläpidon avaama keskusteluketju antaa ylläpidolle osviittaa siitä, kuinka tiukkaa sensuuria on syytä harjoittaa. Täältä näyttää poistuneen yli puolet kommenteista. Enää ei pysty sanomaan mihin kirjoitukseen mikäkin kommentti on kohdistettu. Huomasin, että myös se kommenttini on poistettu, jossa totesin että tämä ylläpidon linjaus vaikuttaa hyvältä:

  “Asiatonta on esimerkiksi kommentoida jatkuvasti kaikkea, heittäytyä ”tuttavalliseksi”, tulla iholle, toisten uskonelämän tivaaminen tai kyseenlaistaminen, pelkillä raamatunlauseilla kommentointi tai saman asian jankuttaminen edes yrittämättä kuulla tai ymmärtää mitä muut keskustelijat haluavat kertoa”.

  En todellakaan ymmärrä mikä siinäkin kommentissa oli niin asiatonta, että piti poistaa. Siinä ei ollut ainakaan mitään edellä mainituista. Oma mielipiteeni on, että suurin osa poistoista on tehty mielivaltaisesti ilman perusteita. En tiedä johtuneeko tämä ylläpidosta vaiko järjestelmästä, mutta ei kyllä hyvältä näytä. :(

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sonja Ottavainen sanoo:

   Jussi, mun kommentteja on poistettu lukematon määrä. Samoin monien muidenkin aivan asiallisia kommentteja.

   Joku/jotkut taisivat saada idean ilmoitella joukolla asiattomiksi kommenteiksi ei-mieleisiään kommentteja/kommentoijia, jolloin kommentit poistuu ja toimitus närkästyy lukuisista häirikköilmoituksista. Näin saadaan keskustelu haluamalle tasolle ja tietyt kommentoijat leimattua häiriköksi.

   On tätä tehty ennenkin. Ihan kiusaamistarkoituksessa. Ja palaahan siinä lopulta pinna moisesta ja saattaa jo vähän sävy muuttua myöhemmissä kommenteissa. Tämä kaava on tuttu työpaikka- ym. kiusaamisprosesseissa: saadaan kiusaamisen kohde näyttäytymään häirikkönä!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jussi Tynkkynen sanoo:

   Sonjalle sanon, että tein aivan saman havannon kuin sinäkin. :(

   Mielestäni tuon “ilmoita asiaton kommentti” -painikkeen oikea paikka ei ole heti teksin alla ainoana vaihtoehtona. On liian helppo ja hoúkutteleva käyttää sitä jos ei satu pitämään juuri lukemastaan kommentista. Ehkä tuota tarvitaan, mutta sen paikka voisi olla jossakin toisaalla niin että joutuisi edes hetken miettimään, oliko kommentti sittenkään aivan asiaton vaikka nostattikin karvat pystyyn. Edellisen blogialustan tykkäämisnappula oli paljon paljon parempi. Miksei vaihtoehdot “tykkään” ja “en tykkää” tai +/- painikkeet olisi mahdollisia tälläkin alustalla?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tom Saarikoski sanoo:

  Kannattaisin ajatusta antaa bannia myös niille, jotka ovat tehneet itselleen harrastuksen asiattomien kommenttien ilmoittamisesta. Tämä ei ole ollenkaan ensimmäinen keskustelualusta, jossa kyseisen harrastuksen avulla häiriköidään keskusteluja ihan tarkoituksella.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tom Saarikoski sanoo:

   Ja iso ongelma tuossa on se, että kommenteista voi ilmoittaa anonyyminä ja pelkkää ‘nappia’ painamalla. Joko koko ominaisuus kannattaa poistaa, tai sitten rajata niin että vain kirjautuneet käyttäjät voivat ilmoittaa viestejä.

   Mitä tulee jäsentenvälisiin keskusteluihin, niin ne kuuluvat erottamattomana osana keskusteluihin. Niitä ei ole syytä kitkeä ellei niissä syyllistytä sääntörikkomuksiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tom Saarikoski sanoo:

   Yksi keskustelujen ongelma on tämä, että vastaukset sijoittuvat miten sattuu. Ne eivät päädy normaalisti keskustelun jatkoksi kirjoituksen julkaisuajankohdan mukaan, vaan tämä ja tuo kommentti johon tässä ikäänkuin vastaan on tässä aikaisemman keskustelun keskellä. Näin uusia kommentteja on vähänkään pidemmistä keskusteluista vaivalloista löytää.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Niin kuin Isossa Kirjassa sanotaan, on ”aika repäistä rikki ja aika ommella yhteen, aika olla vaiti ja aika puhua” (Saarn. 3:7), niin rikoin taas kerran pyhät valani ja kirjauduin Facebookiin, että voin ”sähköisellä kirkonmäellä” käydä ”tykkäämässä” perinteikkään Kotimaan artikkeleista tarvitsematta rasittaa Kotimaa-lehden toimittajakuntaa kommenteilla, joilla subjektiivisina ei kuitenkaan ole yleisesti ottaen oikeastaan mitään merkitystä.

  Ilmoita asiaton kommentti