Kotoutumista ladulla

Innokkaana kuntohiihtäjänä iloitsen tuoreesta lumesta myös pääkaupunkiseudulla. Lumen valkeus herättää toivon siitä, että ilmastonmuutos ei ole muuttanut maatamme lopullisesti synkän sateiseksi ja pimeän tasapaksuksi. Tänä aamuna ilahdutti myös aamutelevisiossa vieraana ollut kaksikko, nuori hiihtovalmentaja ja kulttuurituottaja, jotka olivat keksineet hienon ajatuksen: opetetaan maahanmuuttajalapsia hiihtämään.

Monilla maahanmuuttajilla ei ole käsitystä siitä, millaista on luonnossa liukkaalla alustalla liikkuminen tai oikeastaan siitäkään, mitä lumi on.  Hiihtäminen on kuitenkin loistava tapa oppia nauttimaan talvikaudesta. Se vahvistaa kuntoa ja itsetuntoa sekä tarjoaa edullista ja terveellistä hauskanpitoa. Joillain maahanmuuttajatytöillä voi olla myös kulttuurisia esteitä hiihtoinnostuksen tiellä: kuinka hiihtää hame päällä?

Tähän tilanteeseen tämä kaksikko oli keksinyt ratkaisun: maahanmuuttajalapsille ja -nuorille suunnatut hiihtokoulut. Kulttuurituottaja Axa Sorjanen kertoi ohjelmassa järkytyksekseni, että maassamme on kokonaisia kuntia, joissa urheiluseurat eivät halua tehdä yhteistyötä maahanmuuttajien kanssa. Tämän vuoksi tällaiset projektit ovat erityisen kannatettavia. Niillä voidaan poistaa ennakkoluuloja kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välillä ja samalla perehdyttää uussuomalaisia perinteiseen suomalaiseen kuntoilukulttuuriin. Voisivatko seurakunnat kopioida tämän hienon idean ja alkaa järjestää vastaavaa toimintaa? En voi keksiä juuri parempaa tapaa edistää nuorten hyvinvointia kuin ylös, ulos ja lenkille!

Linkki tämänpäiväiseen hiihtointoilijoiden haastatteluun löytyy Yle Areenasta.

3 kommenttia

 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Mikä estää sanomasta maahanmuuttajille että Suomessa kenenkään naisen ei tarvitse pitää hametta. Housut tilalle ja “kulttuurinen este” on sillä poistettu,

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Minna Mannert sanoo:

   Ajat muuttuvat nopeasti. Juuri juttelin kahdeksankymppisen mummun kanssa, joka kertoi, että sotien jälkeen Helsingissä hiihdettiin hameessa. Koulussa kuulemma rehtori sanoi housuissa kouluun tuleville tytöille, että parasta olisi palata kotiin pukemaan asiallista vaatetta päälle.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Ihan varteenotettava ajatus opettaa maahanmuuttajalapsia ja vähän vanhempiakin hiihtämään: mikä tahansa tekeminen on parempi kuin toimettomuus.

  Kun tässä nyt lapsista puhutaan, niin sallittakoon viittaus Helsingin poliisin antamaan tiedonantoon, jonka mukaan turvapaikanhakijat ovat ahdistelleet lapsia (ja naisia)Helsingissä. Poliisin mukaan lapsia ja naisia ahdistelevat turvapaikanhakijat ovat vakava ongelma Helsingissä.

  Ehkä niitä hiihtolatuja saisi olla enemmänkin – jossain vähän kauempana?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Minna Mannert
  Minna Mannert

  MATKALLA KIRKOLLE Helsinkiläinen pappi ja aktiivinen kansalainen. Jaan ajatuksia yhteiskunnasta ja kirkon merkityksestä, arvoista ja kaupunkilaisen nuoren aikuisen arjesta.