Kun helatorstai avasi mökkikauden

Viime torstaina vietettiin helatorstaita kansallisena vapaapäivänä. Suomalaisen yhteiskunnan muutos ja kirkon asema siinä näkyi hyvin siinä, että miten eri tahot suhtautuivat tähän Kristuksen taivaaseen astumisen päivään. Luin Helsingin Sanomat tarkkaan, mutta ainut maininta, jonka helatorstaista lehdestä löysin oli uutinen, jonka mukaan helatorstai käynnistää kevään mökkiliikenteen. Välinpitämätön asenne kristillisestä perinteestä nousevia pyhiä kohtaan ei ole uusi asia maamme päälehdelle. Uutena ilmiönä lehtien nettisivustoilla oli helatorstaina havaittavissa keskustelunavauksia, joissa ihmeteltiin, että mikä tämä tällainen helatorstai on ja miksi tänään ei olla töissä. Sama asenne välittyi monesta muustakin suunnasta kuin lehtien keskustelupalstoilta. Todennäköistä on, että jos Helsingin kadulla tekisi gallupin, jossa kysyisi, että mitä varten helatorstaita vietetään, suuri osa ihmisistä ei välttämättä osaisi vastata kysymykseen.

On tunnustettava tosi-asia, että yhä useammat suomalaiset näkevät suoraan kirkollisesta perinteestä nousevat arkipyhät maallistuneessa yhteiskunnassamme lisääntyvässä määrin kummajaisena. Tämä on asia, mitä kirkon on vaikea tahdonvoimalla muuksi käntää. Jos ja kun keskustelu arkipyhien siirtämisestä jälleen jatkuu, niin on luontevaa, että päivät pidetään nykyisillä paikoillaan. On sitten valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen tehtävä pohtia, että pidetäänkö ne vapaapäivinä vai ei.

Suomalaisten muuttuneissa asenteissa arkipyhiin näkyy kirkon aseman muutos yhteiskunnassa tavalla, johon myös kirkon johdossa ja kirkon luottamuselimissä olisi hyvä havahtua. Se, että juuri edelliselle viikolla Turussa kirkolliskokous kaatoi huolella valmistellun seurakuntaranneuudistuksen, on yksi esimerkki siitä, että kaikki eivät ilmeisesti ymmärrä sitä perustavanlaatuista muutosta, joka maassamme on jo tapahtunut suhtautumisessa uskontoon ja kirkkoon. Kirkon uudistuminen ja kokonaan uusien toimintatapojen käyttöön ottaminen etenee kirkossa aivan liian verkkaisesti siihen nähden kuinka kovalla vauhdilla maailma kirkkomme ympärillä muuttuu.

22 kommenttia

 • Risto Rautkoski sanoo:

  Pitäisikö kirkon uudistua hengellisesti helatorstaina ja opettaa mm. helatorstaina Jeesuksen viimeisiä sanoja, joissa hän kehottaa omiansa (uskovia opetuslapsia) odottamaan (ylistäen ja rukoillen) voiman saamista eli odottamaan Pyhän Hengen kastetta häneltä voimaksi lähetystyöhön. Helluntaina tämä odotus aikanaan toteutui. Kun löysin tämän asian UT:ta luettuani kaksi viikkoa neljään kertaan ja rukoilin Jeesuksen lupaaman Pyhän Hengen kasteen kokemista ja ymmärtämistä, niin minut johdatettiin se kokemaan yllättävällä Hengen johtamalla tavalla, kuten aikanaan Pietari sai kokea Corneliuksen kotiin johdatuksen ja kodissa yllättävän Pyhän Hengen kasteen. (Apt.t.10:1-11:18 koko kertomus hengellisine ihmeineen). Minulle hengellinen elämä on tullut jännittäväksi tuosta 1978 alkaen ja merkittäväksi sekä olen saanut rohkeuden lähetystyöhön kotimaassamme, jossa työkenttää riittää. Intiasta saan kirjeen kaksi kertaa vuodessa seitsemän seurakunnan pastorilta. Helatorstaista alkoi opetuslasten ylistysmieli ja usko Jeesukseen vahvistui. Vielä suurena rohkaisuna Jeesus kastoi omat opetuslapsensa Pyhällä Hengellä helluntaina. Näin Raamatun mukaan Jeesus tekee eläväksi ja antaa voiman opetuslapsilleen. Minulla on elävä Jeesus, joka elää ja kastaa Pyhällä Hengellä omiaan, jotka odottavat sitä ja ottavat Sanan vastaan. Tämä on oma kokemukseni ja uskon Sanaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kuosmanen sanoo:

  Ville Jalovaara, olet ihan oikeassa siinä, että helatorstai on menettänyt yleisessä tietoisuudessa merkityksensä kirkollisena juhlana. Mutta ei sen näkymättömyydestä kannata vain HeSaria syyttää – joka sivumennen sanottuna on viime aikoina nostanut kirkollisia ja uskonnollisia teemoja hyvinkin ansiokkaasti esiin.

  Selasin ihan mielenkiinnosta keskeisten kirkollisten verkkolehtien sivustot. Eipä näkynyt helatorstaista mitään erityisestä uutisaihetta tai laajempaa juttua. Helatorstaita ei noteerannut Kotimaa24, ei Seurakuntalainen.fi, ei pääkaupunkiseudun seurakuntien uusi verkkomedia Valomerkki, ei Kirkonkellari, ei Sana, ei blogimetsa.fi. Ainoa helatorstaihin viittaava juttu oli piispa Seppo Häkkisen saarna Lappeen seurakunnan 600-vuotisjuhlassa – sitä kun vietettiin juuri helatorstaina.

  Turha siis syyttää maallista mediaa, kun helatorstai ei kelpaa edes kirkolliselle medialle pääuutiseksi. Eniten minua ihmetyttää se, että Kirkon tiedotuskeskus, jonka pitäisi tarjota kirkon ajankohtaiset aiheet tiedotteina muille medioille, ei ollut ainakaan nettisivujen mukaan tehnyt asiasta kuin yhden 4.5. päivätyn ennakkotiedotteen. Monen linkin takaa kirkon sivuilta löytyy kyllä selvitys helatorstaista , mutta sekin on niin menneen maailman koukeroista teologiaa, ettei siitä nykypäivässä elävä päivälehden toimittaja ota mitään selvää.

  Että ihan aiheellisesti Ville muistutat, että kirkon johdossa ja luottamuselimissä olisi hyvä havahtua arkipyhiinkin liittyvään kirkon aseman muutokseen – myös kirkon viestinnässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kuosmanen sanoo:

  Sen verran täytyy tarkentaa, että Kirkonkellarin sivulta löytyy jotain helatorstaista: Kari Latvuksen saarna Alppilan kirkossa. Hyvä edes niin. Ja siinä ihan mielenkiintoisia pointteja, niin Putinista kuin Gagarinista. http://kirkonkellari.fi/kirkonkellarin-kaniikki-kristus-on-lasna-ja-poissa/

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  ” Välinpitämätön asenne kristillisestä perinteestä nousevia pyhiä kohtaan ei ole uusi asia maamme päälehdelle.”

  Miksi sekulaarin median pitäisi olla kiinnostunut uskonnollisista aiheista? Sehän on uskonnollisen median tehtävä. Jos uskonnollinen media ei hoida tehtäväänsä, tuskin siinäkään kukaan mitään häviää.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Näinhän sitä voisi ajatella, että sekulaari media ei ole kiinnostunut uskonnollisista aiheista. Hesari ei tosin nosta helatorstaita esiin,mutta ramadanin se muistaa mainita joka ainoa vuosi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kuosmanen sanoo:

  Median kannalta helatorstain ongelma on siinä, että sillä ei ole nykysuomessa mitään normaalista elämänmenosta poikkeavaa selkeää sisältöä. Kristuksen taivaaseenastuminen on jo vanha uutinen, agraarikulttuurin aikainen hyvän sadon rukoilemisen aika meni jo eikä ruokakulttuuri tunne mitään helatorstairuokia joulun, pääsiäisen tai ramandanpaaston tapaan.

  Eli mikä olisi se uutisaihe, joka helatorstaissa voisi kiinnostaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Somerolla on jo vuosia vietetty rukoussunnuntain ja helatorstain välistä peltojen siunaamisen toimitus. Sen sijaan että mentäisiin pellolta pellolle, kuten ikivanha perinne edellyttäisi, kokoonnutaan yhteen paikkaan ja siinä toimitetaan siunaus koko kylvökaudelle ja koko seudun pelloille.

  Nykyaikaisena versiona voisi olla myös toimistojen, tehtaiden ja mitä moninaisimpien työpaikkojen ja tuotantolaitosten siunaaminen. Meillä Somerolla tämäntapainen toteutuu vain joulun edellä, jolloin papeilla on todella täystyöllisyys vierailla eri paikoissa pikkujoulukahvien yhteydessä pidettäviin hartaushetkiin. Mutta tällaista rukoussunnuntaista nousevaa työpaikkojen siunaamista ei ole kokeiltu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   “Nykyaikaisena versiona voisi olla myös toimistojen, tehtaiden ja mitä moninaisimpien työpaikkojen ja tuotantolaitosten siunaaminen.”

   Muttei samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliittojen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Suomessa samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole vielä mahdollinen joten ei niieä oikein voi siunatakaan. Miten voit olla noin pihalla yleisesti tiedossa olevasta asiasta?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   No, kunhan ennakoin tapahtumia. Vai kuvitteleeko herra Ketomäki suuressa saivartelevassa viisaudessaan, että kirkko siunaa samaa sukupuolta olevien avioliitot 01.03.2017 alkaen. Vaikka ihan yksi lystihän se on, siunaa tai ei. Ei se ketään hetkauta puoleen tai toiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Rautkoski sanoo:

  Alkuseurakunnassa (opetuslapsille) käynnistyi helatorstaina Pyhän Hengen kasteen ja Jeesuksen lupaaman voiman odotuksen aika. Kummalista kirjoittelua tuossa edellä aiheista, jotka eivät mitenkään liity helatorstaihin, kuten tuo homojen siunaaminen, joka on synti Raamatun mukaan eikä syntiä voi siunata.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   “kuten tuo homojen siunaaminen, joka on synti Raamatun mukaan eikä syntiä voi siunata.”

   Jaa, että homojen siunaaminen on kirkossa kiellettyä? Olen ollut tähän asti siinä käsityksessä, että homojen avioliittoa ei voida siunata joidenkin pappien mielestä 01.03.2017 lähtien. No haitanneeko tuo kettään. Tuskinpa vaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Rautkoski sanoo:

   Kimmo Wallentin. Jos jääkiekko-otteluun kentälle tulee jalkapalloilija, niin kyllä se häiritsee peliä. Häiriköitä riittää Hengellisen elämän ja uskonnonvapauden estäjinä tai ainakin häiriköinä. Häirikkö ei edes ymmärrä tekemisiensä vaikutusta hengellisesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Rautkoski: ” kuten tuo homojen siunaaminen, joka on synti Raamatun mukaan eikä syntiä voi siunata.”

   Itsepähän otit kantaa homoseksuaalien ihmisten siunaamiseen. Pakkohan minun on tuollainen paikkaansa pitämätön käsitys oikaista.

   Onko esim. homon siunaaminen avioliittoon vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa väärin? Tai onko Herran siunaus sallittu homoille. Ellei, niin miten sen voi estää? Kysytäänkö kirkossa nykyisin (en tiedä kun en ole muutamaan vuoteen käynyt) kuka on homo, ennen kuin Pappi suostuu lukemaan siunauksen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Rautkoski sanoo:

   Kimmo Wallentin. Pappi, joka siunaa synnillisen toiminnan on siihen itse osasyyllinen. Tämä kerrotaan muutamassa Raamatun kohdassa sekä VT:ssä että UT:ssä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   “Pappi, joka siunaa synnillisen toiminnan on siihen itse osasyyllinen.”

   Näillä palstoilla on väitetty monta kertaa asiantuntevalla äänenpainolla, ettei pappi sen enempää kuin paavi, piispa tai kukaan muukaan ihminen mitään siunaa, vaan Jumala siunaa, jos katsoo aiheelliseksi. Eikä sille mitään voi Risto Rautkoskikaan.

   Tiedä häntä sitten?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Rautkoski sanoo:

   Kimmo Wallentin. Etkö kirjoita tänne mitään, vaan kaikki on armottomuutta uskovia kohtaan ja taustalla on pahan henkivalta, joka tekee sen et siis sinä. Samoin siunausta ei toimita ihminen, vaan vain Jumala siunaa. Kaikki on armoa Jumalalta tai armottomuutta pahan henkivalloista. Näinkö tekstisi on tulkittava.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Eräitä yksityiskohtia lukuun ottamatta pahan henkivalta järkeistää käsitystämme kyseisestä asiakokonaisuudesta, mihin tavallaan liittyy myös runsain määrin esiintyvää suurpiirteisyyttä sekä rauhattomuutta.

   Ei sovi myöskään unohtaa, että on hyvin vaikea johdatella asioita siten, että armoa Jumalalta saataessa, se havainnollistaa osaltaan hyvinvointimalliamme sekä organisaatiossa toimivien vastuunalaista asennetta. Tämän lisäksi keskeiset ideologiset periaatteet osoittavat, että siunausta ei toimita ihminen, joka johdattelee meidät ja tukiryhmämme kohti hiusten halkomiseksi osoittautunutta geneerisyyttä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Jo nyt on päätetty että homoparin rekisteröity parisuhde on mahdollista siunata. Miten tilanne muuttuisi siitä että tulevaisuudessa kyse on avioliitosta?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   “Jo nyt on päätetty että homoparin rekisteröity parisuhde on mahdollista siunata.”

   Hieno juttu niile, joille sillä on jotain merkitystä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Kirkossa siunataan myös joskus sellaisia pareja, jotka eivät ole saaneet kirkollista vihkimistä esimerkiksi sen takia, että toinen ei kuulu kirkkoon. Varmaan hyväksyt senkin, että myös heteropareja saa edelleen siunata?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   “Varmaan hyväksyt senkin, että myös heteropareja saa edelleen siunata?”

   Juu, tottahan toki. Jos joku vielä nykyään semmoista haluaa. Olen minä itsekin papin edessä tahtoni naisen kanssa elämiseen ilmaissut. Sellainen oli vallitseva, ihan yleinen tapa vielä 50 vuotta sitten, uskoi tai ei.

   Ilmoita asiaton kommentti