Kuule Johanna

Blogistitoverini Johanna Korhosen blogilistalla täällä Kotimaa24:ssä on mainittu seitsemän blogia. Niistä kuusi peräkkäistä käsittelee Helsingin piispan Teemu Laajasalon asuntoetua. Paljon aikaa, paljon vaivaa, paljon porua. Joku on epäillyt Johannan motiiveja, johonka Johanna on todennut, että ainoa motiivi on verotuksen laillisuuden ja tasavertaisuuden puolustaminen. Olen Johannan kanssa samaa mieltä siitä, että motiivien kyseenalaistaminen on pääsääntöisesti turhaa ja harhaanjohtavaa - asiat asioina.

Siis papin tai piispan asuntoetu ja sen tasapuolinen ja oikeudenmukainen verottaminen. Puhutaan nyt siitä.

Tunnustan kohta henkisen jääviyteni: Kasvoin Kalannissa pappilan poikana. Pappila oli iso, joskaan huoneita ei ollut kovin paljon. Me neljä veljestä asuimme pienessä vinttikamarissa, isosisko alakerrassa omassa huoneessaan. Isäni Allan Palmu nautti paitsi ison pappilan asuntoedusta, kotoa lähtööni asti 60-luvulla myös virkatalon maista. Pappilan maista oli lohkottu kaksi viljelystilaa Metsäpististä tulleille viljelijöille, Hämäläiselle ja Peltoselle. Peltonen kylvi viljan ja syksyllä pui sen jyviksi. Jyvät olivat pappilan laarissa ja kun ne oli käytetty myllyssä, äiti leipoi jyvistä lämmintä leipää, kakkoa ja pullaa.

Omat etuni eivät loppuneet tähän, vaikka laki virkataloista kumottiin. Oman kirkkoherra-kauteni Suomenniemellä sain asua viisihenkisen perheeni kanssa isoa pappilaa, ynnä iso piha ja puutarha. Kirsikoita, viinimarjoja ja ilmaiset halot pappilan leivinuuniin ja keskuslämmityskattilaan. Vuokra oli ensin kohtuullinen, sitten Savitaipaleen verojohtajan vaihduttua se kaksinkertaistui. Viime vuonna tämä hulppea parinsadan neliön pappila myytiin yksityiselle, hinta oli noin 80.000 euroa.

Kuule Johanna, vaikka olet minua nuorempi, lienet kuullut sodanjälkeisen Suomen suurista asuntoeduista. Joka kirkkoherralla, piispoista puhumattakaan oli iso virka-asunto ja se asuntoetuna, puoli ilmaiseksi. Eikä se etu koskenut vain prelaatteja, kirkkoruhtinaita. Sama etu oli jokaisella kansakoulunopettajalla, nimismiehellä, monilla vahtimestareilla ja asemapäälliköillä, hyvin monilla ihmisillä. Pidätkö tuota mennyttä aikaa epäoikeudenmukaisena?

Monet kerrat olen kuullut, että keskinäinen kateus lopetti tämän käytännön. Pappilat tyhjenivät, kun papin ei enää kannattanut siellä asua. Monesta pappilasta olisi tullut hyvä seurakuntakoti, mutta seurakuntakodit oli monilla paikkakunnilla jo ehditty rakentaa.

Rehellisyys ja oikeudenmukaisuus ovat Jumalan valtakunnan työntekijöille ja luottamushenkilöille luovuttamattomia, oleellisen tärkeitä asioita. Mutta miksi rajoittua piispoihin tai yhteen heistä, eikö blogeihisi enää löydy muuta aihetta? Yllä olevasta listastani unohdin maaherrat, (heitä ei enää ole, mutta oli pitkään), ministerit ja niin - presidentin. Oletko ottanut selvää Saulin asuntoedusta ja informoinut siitä verohallintoa?

Poliitikot usein turhaan puhuvat ajojahdeista. Mutta Johanna, jos hampaissasi on koko ajan vain yksi piispa, voisitko välillä ajatella muutakin?

85 kommenttia

 • Heikki Palmu sanoo:

  JOHANNA,

  blogini aiheena on sinun ja Helsingin piispan, Teemu Laajasalon julkisuudessa ollut välirikko. Koetin hiukan laajentaa näkökulmaa yksittäistapauksesta yleisempiin ja periaatteellisempiin kysymyksiin. Väitin, ettei ainoastaan kirkon työntekijä ole vastuullinen kirkon veronmaksajalle, vaan, että nykyisessä avoimessa yhteiskunnassa olemme kaikki vastuullisia toisillemme. Esimerkiksi keskusliikkeen johtaja on vastuullinen kauppansa asiakkaille.

  Olit tästä eri mieltä ja kerroit lopettavasi keskustelun. Eikö tämä tarkoita, että suostut keskustelemaan ainoastaan T.Laajasalosta ja muista lainrikkojista – yhtään muuta luterilaisen kirkon 20.000 työntekijästä ei ole tullut tietoosi.

  Samalla kerrot, että: “viet keskustelua harhaan tästä pääaiheesta”. Mikähän mahtoi olla pääaiheeni? Kerrot, ettet ole ottanut kantaa Keskon pääjohtajan palkkatasoon sinänsä. Sinänsä?? Enkö siis ymmärrä lukemaani. Lainaus:

  “En ymmärrä rinnastustasi Keskoon ja SOK:hon . Katsotaan nyt Kesko Oy:tä. Se on julkisesti noteerattu yhtiö, joka esimerkiksi avoimesti ja lainmukaisesti tiedottaa pääjohtajansa Helanderin palkan, tulospalkkiot ja luontoisedut (auto ja puhelin) nettisivuillaan (yht. 2,8 m.eur2017). Pääjohtajan palkoista ja eduista päättävät yhtiön omistajat, jotka istuvat yhtiön hallituksessa. He katsovat että Helander on korkean palkkansa ja etuisuuksiensa arvoinen yritykselle. Meillä muilla ei ole asiaan huomauttamista; yrityksen omistajat saavat maksaa rahoistaan pääjohtajalle sen verran kuin sopivaksi katsovat. Sinun tai minun ei ole pakko ostaa Keskosta yhtään mitään.”

  Pakkoa ei ole. Onhan SOK! Ja vielä Lidl, joka käy aktiivista hintakilpailua. Siis selvästi vähemmän toimijoita, kuin mitä meillä on kirkkoja ja muita uskonnollisia liikkeitä.

  Otat kantaa ja väität, että omistajat saavat rahoistaan maksaa mitä haluavat. Mutta Johanna, kun nämä hyvä-veli-omistajat eivät maksa sitä rahoistaan, vaan asiakkaitten yhtiöön tuomista rahoista. Portugalin verottomaan aurinkoon siirtyneistä pääjohtajista et virka mitään. Ovatko he asian vierestä puhumista tässä verokeskustelussa, jossa pontevasti puolustat verottajaa yhtä piispaa vastaan?

  Jos olisit päätoimittaja, ehkä lopettaisit keskustelun palstoillasi tähän, tai ehkä olisit sen tehnyt jo aikaisemmin. Blogilla ja keskustelulla on parissa päivässä ollut yli kolme tuhatta kävijää ja yli 80 puheenvuoroa – ehkä voimme sitä vielä hetken jatkaa.

  Demokratia, tasa-arvo, rehellinen ja oikeudenmukainen verotus, sanat ja teot kirkossa ja yhteiskunnassa, sananvapaus. Suuria sanoja. Minusta sanoja isompi asia on aina elämä, teot, käytäntö. Jos sinä kieltäydyt keskustelemasta muusta kuin väittämistäsi Laajasalon virheistä, sinä samalla hyvin selvästi kerrot, missä ollaan menossa ja missä sinä olet menossa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Johanna Korhonen sanoo:

  Nyt olen kaiketi vastannut kaikkiin minulle esitettyihin kyysmyksiin. Keskustelu on laajentunut eri suuntiin, eikä ajankäyttöni valitettavasti salli tämän enempää osallistumista tällä erää. Toivotan hyvää ja lumista talven jatkoa kaikille!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  JOHANNA,

  kiitos Sinulle osallistumisestasi. Sinulle ja kaikille muille keskustelussa mukana olleille iloa ja siunausta tähän vuoteen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Jaatila sanoo:

  Eiköhän Johanna Korhosen motiivit tule aika hyvin esille seuraavassa kuvakaappauksessa liittyen keskusteluun Teemu Laajasalon kolumnista:

  https://drive.google.com/file/d/1AiG11iZfcwci_U5DEcKkzsH_hUlkpg8Q/view?usp=drivesdk

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Korhonen sanoo:

  Kimmo Jaatila, entäpä sinun motiivisi? Voitko selittää niitä parhain päin?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Heikki Palmu
  Heikki Palmu

  Tähän päivään mennessä olen ollut yli puoli vuosisataa lehtikirjoittaja, noin puoli vuosisataa kirjailija, yli neljäkymmentä vuotta luterilainen pappi ja yli kolmekymmentä vuotta työnohjaaja. Ja mitä vielä? Nyt, vanhuudessani yhä haluaisin olla yhteydessä muihin ihmisiin ja vähän myös vaikuttaa maailman menoon. Kirjoitan aktiivisesti. Kun saan kirjan valmiiksi, kuten viimeksi "Oulusa koulusa. 60-lukulaisen muistelmat." (Kirjapaja 2016), alan tehdä seuraavaa.