Laitoskirkko

Heräsi jossain keskustelu kirkkoruhtinaista piispojen kuvan takia. Jäin miettimään asiaa. Lienee niin, että tämä hallintorakenne kirkossa on tosiaan laitos. Laitoksessa ihmiset pyrkivät asemiin ja asettuvat toisten yläpuolelle ja pyrkivät vallankäyttöön ja valtaan. Se on varsin luonnollista ja normaalia.

Itse olen aina ajatellut, että uraelämä jäi taakse kun tulin kirkkoon töihin. Sitten olen huomannut, että toisilla se uraelämä on kirkossa. Eikä siinä mittään. Saa sitä pyrkiä. Vain silloin se haittaa, kun se tehdään johonkin naurettavaan nöyryyteen puettuna. Siis nöyryys ei ole naurettavaa vaan se, että yritetään sitä pyrkyryyttä naamioida.

Sitten on myös niin, että alatasolla ollaan ihmisten elämässä mukana. Kuollaan ja surraan. Iloitaan ja juhlitaan. Sitä ihmisten elämässä olemista on taas omassa työssä ollut. Minulle se on tämän laitoksen sisällä ainoa asia, jolla on todellista merkitystä.

Aina pitäisi mennä kirkossa alataso edellä. Usein se vaan ylätasolla unohtuu, kun ollaan niin itsestään tärkeitä.

 

4 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Näkökulma ratkaisee. Nähdäänkö kirkko laitoksena, orgaisaationa vai yhteisönä. Mielestäni se on kakkia niitä yhtäaikaa.. Kukin osa tarvitsee toistaan, eikä kirkkoa voi olla ilman näitä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Pekka Pesonen :”Näkökulma ratkaisee. Nähdäänkö kirkko laitoksena, orgaisaationa vai yhteisönä. Mielestäni se on kakkia niitä yhtäaikaa.. Kukin osa tarvitsee toistaan, eikä kirkkoa voi olla ilman näitä.”

  Tästä näkökulmasta kirkkoa ei voi olla ilman Jumalaa, jonka kohdalla yhteiskunnan “jumalan” ja yhden evl.kirkon papinkin mielestä perheenä ilmeisesti mokasimme, kun kasvatimme lapsia uskomaan Jumalaan, joka on rakkaus. Sateenkaarilipulla brändätty kirkko ei voi olla meidän kirkkomme. Harmittamaan jää se kaikki virallisen puoluejärjestelmän ahdinkoon ajamien hyväksi veloituksetta tehty vapaaehtoistyö, jonka kustannuksiin hyvin paljon osallistui johtajuutensa vuoksi saatananpalvojiin kuuluvaksi luokiteltu aviopuolisoni.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Tuula Hölttä, ei ole minun kirkkoni jos sateenkaariväki ja naispapit ovat syrjittynä kirkossa. Näiden ja kirkkoruhtinaiden törsäilevän elämäntavan takia (Laajasalo-case) erosimme kirkosta. Kunhan kirkko kasvaa ulos ennakkoluuloistaan ja alkaa hyväksyä kaikki jäsenensä tasa-arvoisina kaikissa yhteyksissä, liitymme vaimoni kanssa taas kirkkoon. Voihan olla että se ei tapahdu elinaikanamme.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Johannes

  Kiitos tuosta näkökulmasta että tavallisten ihmisten kohtaaminen on kirkon elämän kannalta ratkaisevaa. Me elämme siksi että Jumala on luonut meidät elämään yhdessä toinen toisemme kanssa ja juuri tässä elämän yhteisössä saamme palvella kanssamatkaajiamme kukin niillä armolahjoilla, joita Jumala on meille antanut.

  Kiitos tekstistäsi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit