Leikkaukset

Minut yllätti vatsakipu, taisi olla vuotta -87, itsenäisyyspäivän aikoihin. Päivystyksen kautta Tyksiin ja silloin iltasella leikattiin umpisuoli pois. Kaikki meni hienosti ja varsinkin esilääkitys antoi rauhan. Ei huolta huomisesta ei oikeastaan mistään. Sitten vain valot sammuivat siitä leikkaussalista. Seuraava havainto on sitten joltain käytävältä, jossa vuoteeni oli ja joku höpötti, että pitäisi herätä. Lääketiede on siis kehittänyt oivan tavan tehdä poistoja kivuttomasti tai ainakin lähes.

Meillä kaikilla on tieto ja ymmärrys, että myös taloudessa on leikattava. Nyt on vain sellainen ongelma, että sairauden tunne puuttuu eikä leikattavaa ole saatu paikallistettua niin, että kaikki tietäisimme mitä leikataan.  Minä olisin ehkä sitä mieltä, että oopperaa ja balettia voisi leikata niin, etten huomaisi elämässäni mitään muutosta, koska en ole kummassakaan käynyt. Jos sitä nyt esittäisin, niin jossain syntyisi ankara poru: Ei täältä! Meitähän pidettäisi maailmalla ihan metsäläisinä, jos näitä ei olisi. On monta juhlaviikkoa ja festivaalia, jotka ovat rahanreikiä, eikä minua haittaisi vaikka niitä ei olisi, mutta taaskin kuuluisi parku: Kaikki kiva otetaan pois ei käy!

Jotenkin kummasti löytyy asiantuntijaa alalta kuin alalta, jotka tietävät sanoa, että olisi jumalatonta leikata tästä tai tuosta. Nyt tiedemiehet tutkimaan sellaista muuntopilleriä, että alkaa kasvaa niitä asiantuntijoita ja piirejä, jotka sanovat: Meillä on niin paljon, että leikatkaa meiltä. Mutta, kun ei. Jos jollekkin vihjastaan, niin hän sanoo: Minä pistän rahani kapsäkkiin ja menen etelän palmujen alle, jossa perustuslaki suojaa olemiseni. Joku toinen on jo purkanut tehtaansa ja se on kontitettu valmiiksi  lähtemään jonnekkin kauas auringon nousun maihin.

Nyt siis voimme katsoa  miten talouselämän opit sopisivat lääketieteeseen. Siis sairaalle sanotaan, nyt otamme juustohöylän ja puuduttamatta alamme sinua laihduttamaan. Siis juustohöylädietti, sopi tai ei niin me teemme sen. Jos olet eläkeläinen, työtön, pitkäaikaissairas tai muuten puolustuskyvytön, ei ole konstia millä uhata päättäjiä, niin sinä vain kseuraat katseella mitä tapahtuu. Jos et tyydy, niin ulkomailla on saatu hyviä kokemuksia miten hyvä kantama on vesitykillä nykyisin.

 

2 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  Lauri Lahtinen :”Meillä kaikilla on tieto ja ymmärrys, että myös taloudessa on leikattava”

  Pienyritysten taloudelle oleellinen yhteiskuntasopimus jäi syntymättä. Etelä-Suomen Sanomissa palkittu yrittäjä toteaa, että ”Helsingin herrat eivät ymmärrä, mitä lattiatasolla tapahtuu. Ei sitä ymmärrä EK:n johto eikä SAK yhtään sen paremmin.” Yrittäjä kertoo, että jos työntekijän tuntipalkka on vaikka 12€, sen kerroin on 1,73, jolloin saadaan näkyviin myös yrityksen maksettaviksi tulevat “piilokustannukset”, jolloin todellinen tuntikustannus on n. 20€.

  “Pekkasia on sata tuntia, 12,5 päivää. Arkipyhiä yhdeksän, joten syntyy yhteenlaskien 21,5 päivää eli suurin piirtein yhden kuukauden työpäivät.

  – Tästä syntyy kesä- ja talviloman kanssa yli kaksi kuukautta sellaista aikaa, ettei tehdä töitä, mutta palkka ja sivukulut juoksevat.”

  “- Ei yhteiskuntasopimus ole mikään iso juttu esimerkiksi paperitehtaalle, mutta pienyritykselle se on lähes elämän ja kuoleman kysymys, päättelee yrittäjä” ja niin päättelen itsekin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • En voi olla paljastamatta sitajatusta, jota olen hellien mietiskellyt viime päivät. Tässä tulee yllättäen ja tilaamatta neuvo, joka tepsii? Sipilän tulisi järjestää uudet vaalit.

  Juonittelun mukaan vasenlaita etenee. Lyly pääministeriksi ja valtiovarainministeriksi pitäisi laittaa ammattimies, joka pystyy lennossa vaihtamaan roolia, siis Häkämies. Aho voisi olla salkuton ministeri, niin kerkiää paremmin neuvoa toisia, kun ei tartte salkkua kantaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen
  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.. NYt olen käsitellyt Vuorisaarnaa ja hakukone varmasti löytää, jos jotain kiinnostaa..

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit