Lestadiolaisuus ja Yrittäminen

Linjakumpu on tehnyt taas ansiokkaan tutkimuksen. Tutkimuksessa on noussut esille asioita, joista itsekin ennen vanhaan tivasin vastauksia. En tainnut niitä saada. Kyselin esimerkiksi johtomiehiltä, miten on mahdollista, että muusikoita kurmuutetaan aina heti, mutta harmaalla ja mustalla alueella liikkuvaa yrittäjää ei. Sellainen on tapa.

Linjakummun tutkimuksen tulos on odotetun kaltainen ja oikea.

MUTTA

Uskallan väittää, että lestadiolaisten yrittäjien, kuten maailman muidenkin yrittäjien, tavoitteena on tehdä tuottoisaa pisnestä. Raha ratkaisee. Seassa saattaa olla jopa niitä, joille raha ei ole ainoa ponne pisnekseen. Onneksi. Tiedän sellaisiakin.

Nyt pitää huomata, ettei lestadiolaisuus ole Mafia, jossa uskottomia yrittäjien maailmassa aina sorsitaan ja kiusataan. On oikeasti olemassa myös rehellisiä lestadiolaisia yrittäjiä. Moni näistä antaa työtä Suomessa. Moni maksaa veronsa oikein ja reilusti. Esimerkiksi taloja ei Suomessa juuri tehtäisi ilman lestadiolaisia yrittäjiä.

Moni on ahkera ja tosissaan. Yrittäjyyttä on lestadiolaisuudessa arvostettu pitkään.

Siis ihan vain, ettei pääse syntymään väärää mielikuvaa. Itse ajattelen niin, että yksi harvoja hyviä puolia lestadiolaisuudessa ja lestadiolaisissa on ahkeruus ja rehellinen yhteiskunnan rakentaminen. Moni tekee hartiavoimin töitä, että saa ruokittua suuren perheen. Moni tekee kaikkensa, että kaikki menee lakien ja sääntöjen mukaan. Moni tekee hyvää toisten ihmisten eteen. Uskottomienkin.

4 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Johannes

  Kiitos tekstistäsi, erittäinkin tuosta jälkiosasta.

  Mieleeni tulee se että kuinka kummassa Lappi olisi päässyt nykyiseen talousnousuun ilman rajua yrittäjähenkeä, jota lestadiolaisuudessa on jo vanhastaan ollut jopa muille esimerkiksi kelpaavasti.

  Vuonna 2014 Lapissa talous ja elinkeinoelämä näytti vielä todella pahalta kun maata yritettiin keskittää suurkaupunkeihin, mutta jo tällä hetkellä 2018 aivan erityisinä valopilkkuina taloutemme uuden nousun aallossa ovat Lappi, Kainuu ja Satakunta, – unohtamatta Varsinais-Suomen erityisvahvuuksia Turussa ja Uudessakaupungissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  “Esimerkiksi taloja ei Suomessa juuri tehtäisi ilman lestadiolaisia yrittäjiä.”

  Taloja tehtäisiin sama määrä ilman lestadiolaisia, mutta kun olen tehnyt pienen mökkikaupan avaimet käteen sopimuksella lestadiolaisten omistaman hirsitalotehtaan kanssa, niin annan heidän toiminnalleen ja työlleen kiitoksen. Sopimus pitää ja homma hoituu. Mutkatonta ja rehellistä toimintaa ja ansaitsee täyden luottamuksen. Kovan työn takana leipä on kilpaillulla alalla enkä näe siinä mitään moitittavaa, että ottaa luotetun sukulaisen töihin yksityiseen firmaan. Niin minäkin tekisin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Olen samaa mieltä Johanneksen kanssa. Ilahdutti kovasti ymmärrys, joka ottaa tilanteen sellaisena kuin se on. Jokaisen yrityksen pitäisi olla kannattava, myös lestadiolaisten.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit