Lyönti vasemmallekin poskelle?

Julkisuus ei kaihda varsin suoraakin kritiikkiä perinteisiä tai miehisiä instituutioita kohtaan. Esimerkiksi katolista kirkkoa ei ole kohdeltu silkkihansikkailla. Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneet papit ovat ilmiselvä ja aiheellinen kritiikin aihe, joka on ollut paljon esillä mediassa.

Kotimaa –lehti (6.9.) valottaa katolisen kirkon sisäistä, jakautunutta tilannetta. Konservatiivinen arkkipiispa Viganò arvostelee jyrkästi paavi Franciscusta siitä, että tämän johdolla kirkko on suojellut hyväksikäyttöön syyllistyneitä pappeja. Viganò on nostanut esille washingtonilaisen kardinaali McCarrickin, jota on syytetty pappisseminaarilaisten, aikuisten miesten ahdistelusta.

Kotimaan mukaan ”Viganòn edustamat tahot kaatavat helposti hyväksikäyttötapaukset yksinomaan homoseksuaalien niskaan” ja vaativat ”puhdistamaan kirkkoa homoseksuaalisesta uhasta.” Tämä olisi haastava urakka, ainakin jos pitää paikkansa Kotimaan esittämä asiantuntija-arvio, että 25-45 prosenttia katolisista papeista on homoseksuaaleja.

Konservatiivisen Viganòn hyökkäys Paavia vastaan varmaankin värittää katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalia viittaamalla pappien homoseksuaalisuuteen. Silti vapaamielinenkin journalisti tulee ajatelleeksi: ”Eivätkö siis kaikki katolista kirkkoa piinaavat pedofiilit olekaan heteromiehiä? Ja eivätkö hyväksikäytetyt olekaan vain lapsia?” Luulen nimittäin, että suvaitsevaisuusagendassa lapsen piinaajan rooli on varattu valkoiselle heteromiehelle.
_ _ _
Pappien hyväksikäyttörikoksista on käyty vakavaa keskustelu myös Pohjois-Saksan kirkossa. Pohjois-Elben evankelisen maakirkon piispa Maria Jepsen joutui eroamaan virastaan heinäkuussa 2010, kun hän ei tarttunut riittävällä vakavuudella hyväksikäyttöön. Ahrensburgilainen pastori K oli jatkanut nuorten tyttöjen, poikien ja nuorukaisten seksuaalista hyväksikäyttöä jo 11 vuoden ajan.

Piispaa oli pyydetty useasti estämään hyväksikäytön jatkuminen. Miksi hän ei tarttunut asiaan?

Vertaistukea tarjoavan yhdistyksen (Verein Missbrauch in Ahrensburg e.V.) mukaan pastori Dieter K:n uhreja oli vähintään 20. Pappi käytti nuoria seksuaalisesti hyväkseen kodissaan ja leireillä tarjoten heille samassa yhteydessä alkoholia. Ahrensburgin vertaisyhdistyksen mottona on Raamatun lause ”…die Wahrheit befreit” – ”Totuus tekee vapaaksi” (Joh 8:32).
_ _ _
Riippumattoman komission lähes 500-sivuinen loppuraportti hyväksikäyttötapauksista Pohjois-Elben maakirkossa (3.10.2014) sisältää kuvauksen 14 papin hyväksikäyttörikoksista – laajimpana Ahrensburgin tapaus – ja toimenpiteet seksuaalisen hyväksikäytön estämiseksi. Tosin raportista on häivytetty kaikki henkilöihin ja paikkoihin liittyvät tunnistetiedot.

Räikeimmät teot kohdistuivat kolmeen nuorukaiseen, jotka olivat veljeksiä. Pastori Dieter K jopa avioitui viiden pojan äidin kanssa, päästäkseen helpommin heihin käsiksi (vrt. komission raportti s. 74). Tämän ”pädophiler homosexueller Neigung” olisi pitänyt tulla selväksi työtoverille, jolle monet puhuivat asiasta. Työtoveri kuitenkin vähätteli asiaa.

Tekijä on yrittänyt puolustella tekoaan 1970-80 –lukujen ajanhengellä, joka oli tämän mukaan salliva suhtautumisessa seksiin alaikäisten kanssa (vrt. raportti s. 161). Onko ajanhenki jarruttanut myös kirkollisen esimiehen tarttumista asiaan? Raportti kehottaa tunnistamaan myös nykyisestä ajanhengestä rikolliset ja torjuttavat piirteet.

Raportin mukaan on myytti, että kyse olisi vain pedofiliasta (s. 157). Ahrensburgin tapauksessa uhreina oli nuoria tyttöjä ja poikia, nuorukaisia, aikuisia naisia. Kyse on raportin mukaan seksuaalisesta tyydytyksestä, joka tulee vallan tunteesta ja alistussuhteesta itseä heikompaan.
_ _ _
Heteromiesten synnit ovat kaikille ilmeisiä, mutta olen ollut havaitsevinani Helsingin Sanomissa viime aikoina pieniä merkkejä kriittisestä distanssista myös militanttia feminististä agendaa kohtaan.

#metoo –kampanja nosti esille miesten seksuaaliset ahdistelurikokset naisia kohtaan. Sen jälkeen muutamat lehdet ovat saaneet langettavia tuomioita joidenkin miesten perusteettomasta liittämisestä ahdisteluun. #metoo –kampanjan eräs kärkinimi, näyttelijä Asia Argento käy parhaillaan kamppailua Jimmy Bennettiä vastaan siitä, kumpi on käyttänyt toista hyväksi, kumpi on tekijä ja kumpi uhri (HS 7.9.). Asian tekee erikoiseksi se, että toinen on lehtitietojen mukaan lesbo ja toinen homo.

(jälkikirjoitus 22.9. "Ulvotaan susien tavalla laumassa. Yksi sanoo jotakin, niin toinen kirjoittaa, kolmas kirjoittaa ja yhtäkkiä se koetaan oikeaksi." Näin tiivistää syyttäjä Juho-Mikko Hämäläinen Helsingin käräjäoikeudessa neljän naisen toiminnan tunnettua laulajaa vastaan. Naiset ovat syyttäneet laulajaa ahdistelijaksi ja raiskaajaksi Fb:ssa ja Twitterissä. Naiset uskoivat laulajasta Fb:ssa esitetyt väitteet oikeiksi ja levittivät niitä edelleen. Laulajan töistä peruuntui 90% kohun seurauksena. ESS 22.9.2018)

Kuuman kesän mentyä #metoo –kampanja on hävinnyt otsikoista. Silti kaikkeen seksuaaliseen ahdisteluun ja epäasialliseen kohteluun tulee suhtautua vakavasti sen kitkemiseksi kirkosta ja yhteiskunnasta.
_ _ _
Saska Saarikoski kirjoitti (HS 6.9.) hauskasti brittikoomikko Sacha Baron Cohenin roolihahmoista sarjassa Who is America. Monet poskettomista hahmoista lyövät oikealle poskelle, kuten Mossad-mies Morad, joka saa varapresidentti Dick Cheneyn signeeraamaan vesikidutuskanisterinsa.

”Mutta lyö Cohen Amerikkaa vasemmallekin poskelle. Juicetukkainen sukupuolitutkija Nira Cain-N’Degeocello … saa terapeutin avustamaan itseään empatiaharjoituksessa, jossa mies yrittää samastua naisen tunteisiin synnyttämällä muovinuken peräsuolestaan.” Samaa karnevalismia on Kuukausiliitteen Aajatushautomo-sarjakuvassa, jossa naiseksi ryhtynyt Timo Soini synnyttää Halla-ahon.

Luulen, että totuus vapauttaa mustavalkoisuudesta näkemään asioiden moninaisuuden.

4 kommenttia

 • Pekka Särkiö sanoo:

  Myös Suomen ev.lut kirkon sisällä on #totuusvapauttaa -ryhmä, joka toimii seksuaalista häirintää, hyväksikäyttöä ja väkivaltaa vastaan. Ryhmä luki julkilausumansa kevään kirkolliskokouksen tauolla ja sen on allekirjoittanut 650 henkilöä, lähinnä kirkon pappeja.

  Ahrensburgin Totuus tekee vapaaksi -ryhmällä on oma syntytaustansa lasten ja nuorten kokemassa seksuaalisessa väkivallassa. Joka tapauksessa tavoite on sama.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Moraalia ei normaalissa viitekehyksessään kasvaneella Ihmisellä tarvita kohtelemaan lasta, nuorta aikuista tai toista Ihmistä Hänen ihmisarvoaan loukkaamatta, mutta kovaa moraalia tarvitaan tekemään kaikki edelliset loukkaukset.

  Katolinen kirkko on tehnyt, suojellut ja ylläpitänyt kulttuuria, mikä häpäisee sen itsensä.

  Mitenhän on tunkua kirkkomme johdon vierailulle Roomaan ensi vuoden perinteiselle excursiolle, vai olisiko turvallisempaa käydä tunnetun torin makkarakopilla ja juoda sen jälkeen yhteisyyskahvit kirkkojen ekumeniaa muistellen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  TV dokumentissa sittemmin erotettu vanhempi mies piti sanktioitaan liian ankarina vedoten etteivät He koskaan opiskeluaikanaan saaneet moraaliopetusta. Kun näin halutaan uskoa ja siitä todistaa on kyse kovasta moraalista.

  Asia edelleen voi olla vaikea huomata mutta katsotaanpa vanhustenhoitoamme. Lait henkilömitoitukseen olisi ollut mahdollistä säätää riittäviksi mutta asiaa ei haluttu tehdä kun vedottiin hyvän tahdon kyllä riitävän. Lakien säätämiseen ei olisi tarvittu moraalia mutta säätämättä jättämiseen tarvittiin kovaa moraalia ja tämä uskossa asioitten hyvällä tahdolla hoitumiseen. Näin vanhuksiemme hyväksikäyttö ja kaltoinkohtelu saa jatkua.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Jotakuta saattaa hämmentää kaltoinkohtelu ja hyväksikäyttö sanojen käyttäminen. Sanojen tausta kulttuurissamme on kuitenkin vajaan 120.en vuoden takaa.

   Kaltoinkohtelu kommentissani syntyy tekemättömästä lainsäädäntötyöstä hoitajamitoituksessa niin yksityis, kunnallis, kuin kotihoidossa.

   Hyväksikäyttö on asiaa rahan merkityksestä hoitotyötä ohjaavissa ja määräävissä prosesseissa. Työn suorittavaa henkilöstöä en moiti.

   Ilmoita asiaton kommentti