Mietteitä labyrintissä

Miksi lähtöporteille on pakko kulkea pujotellen hajustemyymälän hyllyjen välissä? En koskaan osta parfyymejä. Silti tämä reitti on määrätty kaikille lentomatkustajille Helsingin lentoasemalla. Olo on kuin Theseuksella Minotauruksen luolassa.

No, samasta on kyse markettien hyllyjen sijoittelussa ja viimeisten kiusausten sijoittamisessa kassajonon kohdalle: Näin vaikutetaan asiakkaaseen - Ehkä joku kala ui katiskaan.
- - -
Luin äsken joka-aamuisen Hesarin, joka torstaisin on Suomen laajalevikkisin naistenlehti. Elämä-ruoka-terveys-liitteen kirjoittajat ovat naisia samoin kuin haastatellut henkilöt. Miesten elämä ja terveys eivät kiinnosta lukijoita?

No, kulttuurisivuilla on yksi miehinen juttu otsikolla Lätkäjätkä. Artikkeli kertoo taiteilijasta, joka on saanut apurahan keholliseen projektiin. Muunsukupuolinen - naisenruumiinen - henkilö muokkaa itsestään jääkiekkoilijan näköistä sälliä tiukalla hormonipirtelökuurilla ja kuntosalilla.

Artikkelin mukaan feministiäidin sukupuolettomaksi kasvattama lapsi - toiselta nimeltään Jesus - kohtasi vasta koulussa tyttöjä ja poikia.

Kun äiti kohtasi lapsensa lätkäjätkäksi muuttuneena, oli äiti ällistynyt ja järkyttynyt: "Ihan kuin hän olisi saanut tietää lapsensa olevan hetero", kertoo taiteilija kohtaamisesta äidin kanssa.

Takavuosina vanhemmat saattoivat järkyttyä, kun tyttö kertoi tykkäävänsä tytöistä tai poika pojista. Edellisen kertomuksen perusteella saattaa olla vanhempia, joille on järkytys kuulla lastensa olevan heteroseksuaaleja?

Eikö olisi hyvä antaa lasten kasvaa luontaisen sukupuolensa mukaan ja sallia pojille autot ja tytöille barbit, jos he itse haluavat? Samoin sallia heille toista sukupuolta oleva puoliso ja lasten synnyttäminen ihan perinteiseen tapaan, sitten kun aika on?

12 kommenttia

 • Aikoja sitten olin tekemisissä erään vammaisjärjestön kanssa avustavissa tehtävissä. He järjestivät erilaisia juhlia. Erään kerran he olivat työstäneet itse käsikirjoittamansa näytemän ja sen nimi oli: Heppu normaali! Tarina kertoi kylästä, jossa oli yksi liian normaali yksilö, joten hänelle piti järjestää paljon asioita. Mieleeni on jäänyt yksi yksityiskohta. Hänelle merkittiin bussissa oma penkki, jossa luki: Normaaleille!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Minä astmaatikkona olen aina helisemässä Helsinki-Vantaalla, kun turvatarkastuksen jälkeen pitää juosta tuon mainitsemasi karmean haju- ja partavesipilven läpi. Enkä taida olla ainoa.

  Muunsukupuolisiin en osaa ottaa kantaa, kun en ole koskaan ketään sellaista tavannut.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Et tietenkään ole tavannut koska sellaisia ei ole.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Onhan se ihan lääketieteellinen fakta, että osa lapsista syntyy sellaisina, ettei heidän sukupuoltaan voida määrittää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Kiitos Seija kommentista. Meitä on siis useampia, joiden henkeen parfyymiosaston tuoksut käyvät. En minäkään muista tavanneeni muun sukupuolista, mutta toisaalta eipä asiasta yleensä ole tapana asianomaiselta kysyäkään. Luulen, että lehtiartikkelin henkilön kohdalla oli kyse siitä, että äiti tahtoi kasvattaa lapsensa tyttö-poika -sukupuolijaon ulkopuolella. Siten syyt olisivat olleet enemmän ideologisia kuin biologisia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Pekka: Ymmärsin pointtisi. Aika harvinaista tuollainen lasvatus silti lienee.

   Sen verran tähän nyt lisäisin (vaikka menee vähän aiheen viereen), että esimerkiksi meissä lesbopariskunnissa ei välttämättä kumpikaan ole ‘mies’ tai ‘nainen’. Olemme naisia molemmat. Omassa avioliitossani ei meistä kumpikaan ole ajatellut tai edes kuvitellut sukupuolenvaihdosta.

   Heterojen mielikuvitus samaa sukupuolta olevien avioliiton suhteen on jotakin täysin todellisuudesta poikkeavaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Seija, ei pienet kirjoitusvirheet haittaa! Luulen minäkin, että sukupuolettomuuteen kasvattaminen on harvinaista, mutta se tuntuu olevan asiana trendikästä – ehkä siis vähän vahvistuva ilmiö? Varmaankin on niin, kuten sanot, että meidän heteroiden mielikuvat lesboista/homoista ovat usein jotain muuta kuin todellisuus.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  ‘kasvatus, ei lasvatus’ Ylläpito, please, voisiko saada toiminnon, jolla pystyisi korjaamaan omia kirjoitusvirheitään. Me ulkosuomalaiset, joilla on ‘hoono soomi’ näyttäisimme toisinaan tarvitsevan sitä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Seija, on se fakta mutta siitä huolimatta he ovat tyttöjä tai poikia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Kyllä nämä sukupuolivähemmistöjen ”härdellit” näyttävät nyt sellaiselta, että mm. teollisuudesta laittomina lakkoina tutuksi tulleet poliittisen opposition ”ulkoparlamentaariset keinot” hallitusta ja sen leikkauksia vastaan heijastuvat myös seurakuntiin opposition aiheuttamina ongelmina, joiden todellisena tavoitteena on saada vaalivoitto v. 2019 vaaleissa, jota ainakin verovaroista tuetun sdp:n Demokraatti-lehden päätoimittaja lehtensä pääkirjoituksessa 15.4. toivoi: ”Ehkä kristityt demarit nostavat meidät vaalivoittoon ja pääministeripuolueeksi keväällä 2019.”

  Ilmoita asiaton kommentti