MIssä viipyy kaikenikäisten kolmen vartin messu?

Käyn monen kaupungin eri seurakuntien jumalanpalveluksissa, milloin lasten kanssa, milloin aikuisseurassa. Varsin usein heti ehtoollisen jälkeen alkaa väki kadota kirkosta, sillä silloin tilaisuus on yleensä jo kestänyt 75 minuuttia. Vaikka kyseessä olisi perhemessu, ei sekään mene alle tuntiin.

 

Olemme tuttavapiirissä päivitelleet jumalanpalvelusten turhan pitkää kestoa. Oli sitten työikäinen, lapsi tai eläkeläinen, on monilla samat ajatukset kuin itsellä jumalanpalvelusten kestosta. Kipuraja on yleensä tunti, ja lasten kanssa ehdottomasti pitäisi olla sen alle.

 

Jalostimme ehdotusta kolmen vartin messuista. Silloin jokainen osallistuja tietää, että tämä kestää varmasti alle tunnin, ja siitä ehtii päivän muihin askareisiin hyvillä mielin. Tämän päivän ihmisellä vaan on niin paljon tekemistä myös vapaa-ajalla, että harmittaa, jos joku mieleinenkin tilaisuus tuntuu pitkitetyltä sisältöön nähden. Mielestäni kaiken oleellisen saa messuun alle tunnissa, ja onhan aina tarjolla ns. normaalikaavallisia niille, jotka sellaiseen haluavat. Olen varma, että tyytyväinen käyttäjäkunta löytäisi tiensä alle tunnin messuihin.

 

Elämä ei ole vartista tai tunnista kiinni, kyse ei ole siitä. Vaan siitä, että yli tunnin jumalanpalveluksessa alkaa jo pitkästyttää, vaikka kuinka pitäisi kirkon toiminnasta. Saati sitten niitä, jotka käyvät satunnaisesti. Puhumattakaan lasten kanssa. Moni vanhempi ei halua lähteä viihdyttämään ylipitkään messuun lapsiaan, kun helpompaakin yhdessä oloa on olemassa.

 

Vauvakirkot, taaperomessut, lasten kirkkovartit ja vastaavat ovat ainoita tilaisuuksia, jotka kestävät alle tunnin, mutta niitä on harvoin tarjolla, ja ei sinne aikuiset yleensä ilman lapsia tule.

4 kommenttia

 • Liisa Sorsa sanoo:

  Näille olisi totisesti kysyntää! Nimenomaan sellaisille, joiden kohderyhmänä olisi koko seurakunta. Vielä kärjistäen: huonosti valmisteltu usein pitkistyy ja mutkistuu. Tavallisen päivämessun keston saa rajattua noin tuntiin, mikäli saarna on kunnolla valmistettu, musiikki ja esirukousosa huolellisesti mietitty ja ehtoollisenjakajia riittävästi osallistujamäärään nähden.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • erkki kivisara sanoo:

  Tiivistämisen varaa on useimmissa kokoontumisissa. Jopa maja-talo-illoissa, jossa tänään olin. 40 min alku-osuus 30.min tarjoilua ja höpinää. 45 minuuttia musiikkia ja 20 minuuttia papin liturgia ilman messua. Onneksi lapset saivat olla päiväkerhotiloissa viihtymässä…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Olen pohdiskellut juuri tätä samaa ajatusta. KAIKKIEN MESSU 0-100 vuotiaille, paljon laulua, esim. vuorolaulua ja osallistumista, lyhyt saarna, kesto 45 minuuttia.

  On vauvamessut, mukulamessut, tilkkutäkkimessut jne.. Miksi perheet hajoitetaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Johanna Suban sanoo:

  Uskoisin tiiviimmän messun olevan kohtuullisella ponnistuksella toteutettavissa. Siksi se ihmetyttääkin, miksi sellaista ei jo ole vakiagendalla. Ja Erkki, kuullostaa tooodella pitkältä tilaisuudelta. Itse olisin varmasti jo livahtanut kesken pois, viimeistään silloin kun lapset olisivat karanneet luokseni päiväkerhotiloista kyselemään koska tämä loppuu;)

  Ilmoita asiaton kommentti