Mistä on pienet homot tehty?

Täällä törmää toisinaan keskusteluun homoseksuaalisuuden syistä. Asiaa eri aikana selvittäneiden tutkijoiden lisäksi — jos mittarina käyttää viestien lukumäärää ja äänenpainoja — erityisasiantuntijoita aiheessa ovat homoseksuaalit itse sekä konservatiivisiksi luokitellut uskovaiset.

Homoseksuaalisuutta pidettiin pitkään mielisairautena. Uskottiin, että etäinen suhde toiseen vanhempaan tai varhaislapsuuden traumaattiset kokemukset voisivat selittää seksuaali-identiteetin poikkeavuuden. Psykiatriset ja elinympäristöön liittyvät selitykset kuitenkin kaatuivat yksi toisensa jälkeen ja 17. toukokuuta vuonna 1990 Maailman terveysjärjestö WHO poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta.

Tämän jälkeen katseet kääntyivät kohti biologista selitystä. Merkittävimmät havainnot on tehty tutkimalla niitä ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat sikiöön äidin raskauden aikana. Erityisen mielenkiinnon kohteena on sikiön kokema hormonialtistuma, mutta myös geenien vaikutusta on tutkittu.

Tiedämme, että testosteronille altistavaa CAH-sairautta potevista naisista 37% kuuluu seksiaalivähemmistöihin. Toisaalta Bayleyn ja Pillardin homomiehilla tekemä tutkimus vuodelta 1991 osoittaa homoseksuaalisuuden multifaktoraalisen periytyvyyden, siis sen että perimällä on vaikutusta, mutta se ei selitä kaikkea. Nykyisen käsityksen mukaan geenien vaikutus on noin 30% ja epigeneettiset selitysmallit keskittyvät siihen, miten geenit herkistävät sikiötä tietyille hormoneille.

Aivotutkimuksen osalta tiedetään, että heteronaisten ja homomiesten aivojen rakenne muistuttaa toisiaan ja heillä yleensä oikea aivopuolisko on dominoiva. Heteromiehillä ja lesbonaisilla on vastaava samankaltaisuus aivojen rakenteessa ja heillä vasen aivopuolisko dominoi. Erityisesti tämä näkyy mantelitumakkeen hermoyhteyksissä. Aivojen kehitystä on selitetty geenien ja hormonien yhteisvaikutuksella.

Tuoreessa Archives of Sexual Behavior -tiedelehden artikkelissa päädytään havaintoon, että aivojen hypotalamuksen inah3-alue säätelee seksuaalista kiinnostusta. Naisista kiinnostuneilla (heteromiehet ja lesbonaiset) alue on suuri, miehistä kiinnostuneilla (heteronaiset ja homomiehet) alue on pieni. Hypotalamuksen inah3-alue kehittyy testosteronin vaikutuksesta 6-8 viikon sikiöiässä. Geenit, äidin terveydentila ja jopa stressi vaikuttavat sikiötä altistavan testosteronin määrään.

Miksi homoseksuaalisuuden syy kiinnostaa uskovaisia?

Eri uskontojen parissa 1900-lukua leimaa torjuva, osin vihamielinen, suhtautuminen seksuaalivähemmistöön kuuluviin ihmisiin. Osin tämä on jatkunut meidän päiviimme saakka. On keskusteltu siitä, voiko seksuaalivähemmistöön kuuluva toimia kirkon tehtävissä tai onko samaa sukupuolta olevan parin kanssa ja puolesta rukoileminen pakollista, jos pappi kokee sen vastenmieliseksi. Viimeisin kiista koskee tunnetusti sateenkaariparin kirkollista vihkimistä.

Mietin, olisiko tässä alitajuisesti sellainen ajatus, että homoseksuaalisuus olisi mukavampi selittää yksilön omaksi valinnaksi. Tällaisen valinnan tehnyttä henkilöä olisi helpompi syyllistää kuin jos kyse olisi ihmisen ominaisuudesta. Näin ajatteleva saattaa pyrkiä hyvin agressiivisestikin kiistämään homoseksuaalisuuden synnynnäisyyden.

Toisaalta pitää kuitenkin muistaa, että tiedämme 100% varmuudella, että geenit määräävät ihmisen ihonvärin. Tämä tieto ei ole kuitenkaan poistanut maailmasta rasismia. Ehkä se vaan on niin, että syntinen ihminen on altis asettamaan itsensä toisen yläpuolelle vaikka omatunnossaan tietäisi sen vääräksi.

 

43 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Jusu: Mietin, olisiko tässä alitajuisesti sellainen ajatus, että homoseksuaalisuus olisi mukavampi selittää yksilön omaksi valinnaksi. Tällaisen valinnan tehnyttä henkilöä olisi helpompi syyllistää kuin jos kyse olisi ihmisen ominaisuudesta. Näin ajatteleva saattaa pyrkiä hyvin agressiivisestikin kiistämään homoseksuaalisuuden synnynnäisyyden.

  Toisaalta pitää kuitenkin muistaa, että tiedämme 100% varmuudella, että geenit määräävät ihmisen ihonvärin. Tämä tieto ei ole kuitenkaan poistanut maailmasta rasismia. Ehkä se vaan on niin, että syntinen ihminen on altis asettamaan itsensä toisen yläpuolelle vaikka omatunnossaan tietäisi sen vääräksi.”

  Tismalleen näin. Tieteelliset tosiasiat menevät raskaasti yli hilseen ja esim. yo hienoa tieteellistä yhteenvetoasi tuskin kukaan asennevammainen uskaltaa sisäistää, vaikka ehkä kykenisikin. Useimmat eivät tod.näk. edes kykene.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tieteellisin termein on helppoa häivyttää asiaa maallikon silmistä. Jos näistä on keskusteltava niin olisi reilua jonkin kertoa miten tie johti tekoihin ja elämäntapaan jota sanotaan homoseksuaaliseksi. Kyllä kai jossain vaiheessa usko ja epäusko vaihtelee eli tyttö vai poika? Jos vastakkainen sukupuoli ei kiinnosta, johtaako se väistämättömästi siihen toiseen vaihtoehtoon vai voisiko olla jotain muuta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Olisi reilua jonkin kertoa, miten tie johti tekoihin ja elämäntapaan, jota sanotaan homoseksuaaliseksi.” Olisi reilua kertoa, ettei homoseksuaalisuus ole tekoja eikä elämäntapa. Se on seksuaalinen suuntautuminen. Siihen johtava tie kuljetaan äidin kohdussa raskauden alkuvaiheessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Lauri Lahtinen sanoo:

   Lapsi ei kuitenkaan ole heti valmis seksuaalisiin asioihin ja tekoihin. Jokaisella on joku tie niin heteroillakin on.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Ajattelen, ettei heteroiden tai homojen tiellä ole erityistä eroa. Ainoastaan se, minkä sukupuolen edustajiin romanttiset tunteet ja seksuaalinen vetovoima kohdistuvat.

   Jos sitten kysyt vaihtoehtoa, on olemassa ihmisiä jotka kokevat hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia ihmisiä kohtaan. Ilmiö on harvinainen ja sitä kutsutaan aseksuaalisuudeksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Jokaisella on joku tie; niin heteroillakin on.” Niin kai voi sanoa, että jokaisella on tiensä ‘tekoihin ja elämäntapaan’. Se ei kuitenkaan ole tie seksuaaliseen suuntautumiseen, korkeintaan oman suuntautumisensa löytämiseen ja – toivottavasti – hyväksymiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Lauri tarkoittanee, että esimerkiksi uhkailemalla ja rankaisemalla riittävän ankarasti voidaan saada kaikki ihmiset elämään näennäisesti heteroelämää tai pidättäytymään sukupuolisuhteista. Tämä ei silti muuta ihmisten synnynnäisiä ominaisuuksia, mistä Jusun kirjoituksessa oli kyse.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Lauri Lahtinen sanoo:

   Ei se nyt sitten ihan auennut mitä kyselin. Kun poika on hetero, hän näkee potentiaalisia kevereita kaikkialla missä on tyttöjä. Miten kiinnostus samaan sukupuoleen löytää vastakaikua, vai onko jokainen poika mahdollinen kumppani. Tämä oli se asia jota kyselin, mutta olkoon.

   (kommentti siirretty oikeaan paikkaan)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Lauri, menee aivan samalla tavalla kun heteroilla. Sitä kiinnostuu tietyistä ihmisyksilöistä ja nämä sitten joko osoittavat vastakaikua tai eivät osoita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Juuri näin kuten Pentti toteaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Jusu, tuo ajattelu /toive siitä, että homous olisi valinta, ei ikävä kyllä ole mitenkään pelkästään tai edes ensisijaisesti alitajuntainen…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Ei homoseksuaalisuuden pitämistä sairautena lopettanut sen syntytekijöiden syvempi ymmärtäminen, vaan asenteiden muutos. Asenteiden muutos tapahtui pitkan taistelun tuloksena.

  Psykiatrit ja terapeutit olivat ensinmäisiä arvovaltaisia kyseenalaistamaan homouden sairautena. Yksi aikaisimpia homouden puolustajia oli psykoanalyysin perustaja Sigmund Freud.Jo viime vuosisadan alussa hän torjui ajatuksen homoudesta sairautena eikä suositellut heille analyysia juuri homouden takia . Hä kiinnitti huomiota siihen että hyvin monet ihmiskunnan suurista neroista oli homoja.

  .Valitrettavasti monet hänen opetuslapsensa ei ollut samaa mieltä, vaan homoutta yritettiin, varsinkin Ameriikassa parantaa terapioilla ja analyyseilla. Nuo kokemukset olivat kuitenkin sikäli tärkeitä, että juuri sellaisessa yhteydessä luovuttiin pitämästä hommoutta sairautena.

  Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä ,että on olemassa sosiaalista evolutiota mikä voi antaa toivoa että muitakin ennakkoluuloihin perustuvia asenteita voidaan muuttaa.

  Mielestäni ei kuitenkaan saa vähätellä niitä psykologisia tutkimuksia jotka ovat metoodisesti kestäviä ja joissa todetaan verraten säännöllinen perhekonstelaatio.Homot ovat taipuvaisia julistamaan nämä tutkimukset epäpäteviksi , ajatellen että biologiset löydöt vahvistaisivat heidän asemaansa.

  Mitä vikaa on siinä ,että todetaan että myös homot käyvät läpi kehityspsykologisen prosessin? Sellaisen, joka vahvistaa heidän taipumustaan. Yksi sellaisen tutkimuksen tuloksista on että sukupuolinen leimaantuminen tapahtuu niin aikaisin että kyseessä ei voi olla minkäänlainen tietoinen valinta.

  Toisinsanoen ,homoseksuaaleja ei voi syyttää siitä että he olisivat itse päättäneet ruveta homoiksi. Tavallista on se ,että nekin jotka tulevat ulos kaapista myöhemmin, ovat olleet latentisti noin suuntautuneita.

  Edelleenkin on mielenkiintoista se ,että monella heterolla n 10-15 % lla on, olosuhteista riippuen, ollut homokokemuksia, mutta sitten olosuhteiden muuttuessa he ovat palaneet heterokäyttäytymiseen. Biseksuaalisuus on sitten vielä oma ryhmänsä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   “Yksi aikaisimpia homouden puolustajia oli psykoanalyysin perustaja Sigmund Freud.Jo viime vuosisadan alussa hän torjui ajatuksen homoudesta sairautena eikä suositellut heille analyysia juuri homouden takia . Hä kiinnitti huomiota siihen että hyvin monet ihmiskunnan suurista neroista oli homoja.” —-

   -Tuntematta halua osallistua syvemmin keskusteluun, mainitsen Freudista, että hän uskoi ihmisten olevan luonnostaan biseksuaaleja. Ja piti sekä homoja että heteroita rajoittuneina kun kiinnostus kohdistui vain yhteen sukupuoleen.

   “Freudin mielestä se, mikä aiheutti heteroutta, oli yhtä kiinnostavaa kuin se, mikä aiheutti homoutta. Sekä heterot että homot olivat hänen mukaansa rajoittuneita, koska olivat kiinnostuneet vain yhdestä sukupuolesta, mutta miksi? ”Miehen kiinnostus yksinomaan naisiin on ongelma, joka vaatii selityksen, ei itsestäänselvyys”, hän kirjoitti.”

   https://yle.fi/uutiset/3-9576430

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Biseksuaalisuus

   Muutoin minusta homouden synnyn syistä on turha kiistellä, kun tapauksia on monia ja monenlaisia, ja muutosta seksuaalisessa suuntautuneisuudessa on todistettavasti tapahtunut, suuntaan tai toiseen. Jokainen voi itse spekuloida syillä, jos niin kokee, miksi on homoseksuaali.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   “muutosta seksuaalisessa suuntautuneisuudessa on todistettavasti tapahtunut, suuntaan tai toiseen.” —-

   -Nimenomaan tästä syystä pidän kaikista uskottavimpana näkemystä ja teoriaa, että ihmisellä on enemän tai vähemmän taipumusta biseksuaalisuuteen, mikä voi voimistua tai heikentyä elämän eri vaiheissa. On mielestäni turhan yksioikoista esittää, että jotkut syntyvät homoiksi ja jotkut heteroiksi ja se on kaikilla pysyvä ja muuttumaton ominaisuus.

   Eli en näe biseksuaaleja minään “omana ryhmänään”, vaan siten, että joillakin suuntautuneisuus vakiintuu homoseksuaalisuudeksi, useimmilla heteroudeksi, johtuen elämäntapahtumista, kulttuurista, kasvatuksesta, ihmissuhteista ja muista ympäristötekijöistä.

   p.s. Sinänsä on kiinnostavaa, että vielä puhutaan homoista, heteroista ja biseksuaaleista, vaikka nämä käsitteet edellyttävät että on kaksi sukupuolta, “sama” ja “vastakkainen”. :)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   “On mielestäni turhan yksioikoista esittää, että jotkut syntyvät homoiksi ja jotkut heteroiksi ja se on kaikilla pysyvä ja muuttumaton ominaisuus.”

   Puheena olevat tutkimukset esittävät (ja osoittavat), että ominaisuudet ovat synnynnäisiä. Tuskin mikään niistä esittää, ettei ominaisuutta voisi myöhemmin ainakin näennäisesti muuttaa eri keinoilla, esimerkiksi väkivallalla uhkaamalla. Se on sitä paitsi eri tutkimusaihe.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   On mielestäni hyvin harhaanjohtavaa esittää, että ihmiset ovat pääsääntöisesti biseksuaalisia ja että muutokset seksuaalisessa suuntautumisessa ovat tavanomaisia.

   Heteroseksuaaleista vain aniharvoin tulee homoseksuaaleja tai päinvastoin. On tiedossa tapauksia, joissa aivohalvauksen tai päähän kohdistuneen rajun iskun seurauksena seksuaalisuudessa on tapahtunut selvä muutos.

   Biseksuaalien ominaisuutta kokea kiinnostusta kumpaakin sukupuolta kohtaan ei voi pitää esimerkkinä tai todisteena siitä, että seksuaalinen suuntautuminen on muuttuvaa.

   Esitin blogikirjoituksessa tieteellisiä tuloksia ihmisen seksuaalisuudesta, en uskomuksia siitä miten asiat saattaisivat olla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Moderaattori sanoo:

   Blogin kommentoinnin seuraamisen helpottamiseksi olen poistanut tästä keskusteluketjusta lukuisia viestejä, joissa toistuu voimistuvin äänenpainoin samansisältöiset ajatukset kuin yllä olevissa viesteissä.

   Kirjoituksen aihepiiristä käytävä keskustelu on täysin sallittua, myös eriävät mielipiteet. Tämän ketjun osalta kuitenkin katsoin, että kymmeniä viestejä pitkä väittely ei tuonut keskusteluun uusia argumentteja yllä esitettyjen lisäksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Homoseksuaalisuus oli aikoinaan suuri haaste sekä psykoterapeuteille että psykoanalyytikoille. Kaikki vakava tutkimus tukee homoseksuaalisen suuntauksen pysyvyyttä . Koska kaikissa on tietty, huom vain tietty, biseksuaalinen tendenssi, niin on tietenkin rajatapauksia jossa biseksuaalinen lopulta kallistuu jompaan kumpaan suuntaan. Sitten on olemassa vakaa biseksuaalinen populatio jotka eivät muutu suuntaan tai toiseen.

  Psykoterapian tuloksista on paljon tutkimusta ja juuri homoseksuaalisuuden kohdalla kaikki vakavat psykoterapeuttiset koulukunnat ovat lopettaneet heidän “parantamisen” taipumuksestaan. Sen sijan on todettu se , että he ovat ehkä helpommin haavoittuvaisempia ja siksi tarvitsevat terapiaa muihin psyykkisiin ongelmiinsa . Monella homoseksuaalisella on erityislahjakkuutta erillaisilla esteettisen elämän alueella ja sitä myöten he kokevat myöskin elämän traumoja voimakkaammin. Samoin heistä löytyvä hoivaava elementti tekee heidät herkkätuntoiseksi ihmissuhteiden suhteen ollen itsekin herkästi reagoivia omissa suhteissaan.

  Myöskin homoilla on vaikeuksia ihmissuhteissa ja he hakeutuvat terapioihin niiden takia tekemättä sunntaustaan ongelmaksi. Ottaa aikansa ennenkuin hetero terapeutti oppii kuuntelemaan heitä tehokkaalla tavalla. Joskus se ei suju ja on vahinko että homoseksuaaleja terapeutteja on suhteellisen vähän.

  Tietääkseni vain jotkut uskonnolliset yhteisöt väittävät “parantaneensa” homoja . Luulakseni nämä tulokset on kyseenalaistettu useaan otteeseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Olisin itse ajatellut, että parisuhde on parisuhde riippumatta henkilöiden sukupuolesta. En osaa ajatella sitä siten, että heteroseksuaali pariskunta tarvitsee heteroseksuaalin parisuhdeterapeutin ja homoseksuaali pariskunta homoseksuaalin terapeutin.

   Mitä tulee eheytykseen, merkittävimmät alan järjestöt lienevät amerikkalaiset Love in Action ja Exodus International. Molemmat on lopettaneet vuosikymmeniä kestäneet eheytysterapiat ja todenneet julkisuudessa, että eivät ole koskaan onnistuneet käännyttämään yhtään homoa heteroksi.

   Suomessa Elävät Vedet ry järjestää Armon matka -kursseja, jolla käsitellään myös ei-toivottua kiinnostusta samaa sukupuolta olevia ihmisiä kohtaan. En tiedä, voiko Elävät Vedet ry:n toimintaa enää kutsua eheyttämiseksi, aikaisemmin se järjesti myös eheytys-leirejä.

   Länsimaissa eheytystoimintaa säädellään lainsäädännöllä terveydenhuollon ammattilaisten osalta ja toiminta on lähes kaikissa maissa kiellettyä. Ainakin Isossa Britanniassa kaavaillaan parhaillaan lainsäädäntöä, joka kieltäisi homoseksuaalien eheyttämisen myös ammattimaisen terveydenhuollon ulkopuolella eli nimenomaan uskonnollisilta yhteisöiltä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Olen tavannut useampia homoja keskusteluhoidossa mutta vain yhden pariskunnan. Mielestäni kesti aikansa ennenkuin opin soveltamaan psykologista ymmärrystä heidän suhteensa ja menetin pari kontaktia kömpelyyteni johdosta. Tuo parisuhde kontakti meni suhteellisen hyvin siten että he pystyivät eroamaan ilman että ketään “murhattiin”.

   Välillä tunsin, että suurin vaikeus oli tulla hyväksytyksi ,ei terapeuttina, vaan koska olin hetero. Eli olen kokenut sen aika usein, että homoillakin on vaistomainen puolustusasenne heteroja kohtaan ja päinvastoin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Markku Hirn: “Eli olen kokenut sen aika usein, että homoillakin on vaistomainen puolustusasenne heteroja kohtaan”

   Tuosta olen kyllä hieman eri mieltä. En ainakaan itse koe homoseksuaaleja suljetuksi yhteisöksi, joka toimii pääasiassa keskenään.

   Olen päivittäin interaktiossa heteroseksuaaleiksi tietämiini tai olettamiini ihmisiin enkä ole koskaan kokenut, että meidän välillä olisi jokin vastakkainasettelu tai puolustusasenne.

   Olen tässä lähiaikoina menossa hammaslääkärille, jonka oletan heteromieheksi. Tai siis enhän minä hänen seksuaalista suuntautumista mieti vaan hampaitani käyn siellä tarkastuttamassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Jusu, en puhu ryhmät vastakkain kohtaamisesta, vaan kasvoista kasvoihin kahden kesken tai pikku porukssa kohtaamisesta. Siinä yhteydessä tuntee aivan selvästi yhteyden puutteen tai että yhteys on hyvin varauksellinen . Se on tietenkin molemminpuolista. Kohtaamistasolla ennakkoluulot ainakin homomiesten suhteen pitävät paikkansa. Heillä ei ole vaikeuksia keskustella ja luoda ystäväsuhteita heteronaisiin mutta jännitys syntyy heteromiesten suhteen.

   Koska olin töissä terveydenhuollossa jossa tapasi useita homomiehiä hoitotehtävissä eikä vain potilaina , niin koin säännön mukaisesti tällaista. Siis kannanottoni on täysin subjektiivisesta kokemuksesta lähtöisin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   En tietenkään voi kiistää sitä, etteikö subjektiivinen kokemuksesi olisi aito. Varmasti noin voi olla ja onkin joidenkin ihmisten kohdalla.

   Jos ajattelen omia kohtaamisiani kahdenkesken työpaikalla tai asiakkaan luona, tunnistan kyllä sen että joidenkin ihmisten kanssa on helpompi kohdata kuin toisten, mutta omalla kohdallani se ei korreloi sukupuolen kanssa eikä myöskään seksuaalisuuden. Kohtaan päivittäin paljon ihmisiä, joiden seksuaalisuutta en edes tiedä tai jotka eivät tiedä minun.

   Minulla on ystäväpiirissä paljon heteromiehiä, joiden kanssa minulla on aivan luonteva suhde ja toisaalta myös muutama homomies, joihin koen tiettyä varauksellisuutta. Se ei johdu heidän seksuaalisuudestaan vaan siitä, että joidenkin kohdalla luonteemme kohtaavat paremmin ja toisten kanssa on puolestaan vaikea päästä samalle aaltopituudelle vaikka mitään vihamielisyyttä välillämme ei ole.

   Mietin, että voisiko kyseessä olla myös sukupolviasia. Olen itse nelikymppinen ja oletan, että olet minua jonkin verran vanhempi. Ehkä meidän sukupolvien välillä on eroja siinä, kuinka erikoisena tai tavallisena homoseksuaalisuus ylipäätään nähdään. Olen jotenkin huomannut, että mitä nuorempi ihminen sen yhdentekevämpää asia on.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Toivon että olet oikeassa iän suhteen. Olen todellakin melkein ikäloppu. Näen ympärilläni kuinka teiniikäiset lastenlapset suhtautuvat asiaan rennosti koskaan sitä problematisoiden.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  Josko vielä pohdiskelisin itse asiaa. Arvelen, että merkittävä syy vastustaa homoseksuaalisuutta ihmiselle tyypillisenä ominaisuutena on tiukka suhtautuminen luomiskertomukseen. Jos myönnetään homoseksuaalisuuden luonnollisuus, ei ole pitkä matka ajatukseen, että se kuuluu myös Jumalan luomistyöhön.

  Suurimmalle osalle kristittyjä homoseksuaalisuus ei ole ongelma, eikä sen määritteleminen synniksi ole heille tarpeen. Vähissä ovat myös kirjaimellisesti luomiskertomukseen uskovat. Taisipa joku paavikin myöntää, että evoluutiossa on sittenkin ideaa, mutta Jumala sen keksi eikä Darwin;)

  Joidenkin kristinuskon tulkintaan taas ei millään sovi, että esimerkiksi homoseksuaalisuus olisi Jumalan silmissä hyväksyttävää. Heitä varmaankin viehättää tiukka, yksinkertainen ja yksioikoinen uskon tulkinta. Sekä se, että voi paheksua ja ounastella homojen päätyvän kadotukseen. Lienee joidenkin ihmisten luonto tuollainen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Mietin joskus, että voisiko tuossa olla myös taustalla hyvin konservatiivisiin yhteisöihin kuuluvia (syvällä kaapissa olevia) seksuaalivähemmistöjen edustajia, joilla on niin kova henkilökohtainen intressi yrittää selittää asia niin, että seksuaalinen suuntautuminen olisi jotain, jonka voisi muuttaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Niin joo, joitakin tuollaisia tyyppejä on ainakin amerikoissa löytynyt. En ihmettelisi, jos ääripiireissä tuota esiintyisi huomattavastikin. Jos käsitys itsestä on jyrkässä ristiriidassa yhteisön vaatimusten kanssa, voi tulla tarve nujertaa se oma käsitys jotenkin. Ehkä myös epäilyjä ja kiinnijäämisen pelkoa yritetään hälventää saarnaamalla tulta ja tulikiveä homojen päälle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Toiseus, muukalaisuus, erilaisuus … kaikki pelottavia asioita. Ihmeellistä kyllä, näitä asioita näyttävät eniten pelkäävän ne, jotka samalla kehuvat erinomaista uskoaan ja raamattu-uskollisuuttaan. Eikö Raamattua lukien ja uskoon nojautuen pitäisi olla vapaa pelosta ja huolesta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Ehkä joitakin uskovia kalvaa tulkintojen erilaisuus ja suuri määrä? Kun mieli kaipaisi yhtä ainoaa kiveen hakattua totuutta (sitä omaa), ja mielellään vielä tuomiota ja rangaistusta niille, jotka kehtaavat tulkita toisin. Täytyyhän olla niiden toisten syytä, että hämmentää ja pelottaa?

   Tämä ihan vaan keittiöpsykologin tutkinnolla, mutta minusta ajattelemisen arvoinen asia;)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Tiedän, että tästä kommentista moni kimpoaa seinille, mutta on tilastollinen fakta, että alhainen loogisen päättelykyvyn määrä korreloi konservatiivisen ideologian kanssa.

   Tuota selitetään sillä, että henkilö, joka ei niin helposti omaksu monimutkaisia konsepteja, kaipaa ympärilleen sitä turvaa, jonka hyvin tarkkarajaisiin sääntöihin perustuva konservatiivinen ideologia tarjoaa.

   Sen huomaa täälläkin kommenteista, joissa vaaditaan kirkkoa määrittelemään jokin virallinen oppi tai piispaa ottamaan kantaa johonkin eettiseen kysymykseen. Tavallaan halutaan ulkoistaa jokin eettisesti monimutkainen asia jonkin auktoriteetin päätettäväksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Ja siitäpä syystä on aika ankeaa, että kaksi sellaista piispaa – jo nyt eläkkeelle jäänyttä – jotka uskalsivat rohkeasti ottaa kantaa monenlaisiin eettisiin kysymyksiin kirkossamme ja yhteiskunnassamme, saivat ’uskovaisilta’ aikamoiset ämpärilliset niskaansa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Samaa mietin minäkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Lauri Frosti sanoo:

   Juu, kyllä luomisteologia on siellä ytimessä. Esimerkiksi tämä Rautalammin kirkkoherraksi pyrkinyt Massinen:”Massinen näkee, että Jumala eheyttää rikkinäisen ja hänen mukaansa homoseksuaalisuus ei ole Jumalan vaan synnin luomaa.”

   Koska on mahdotonta ajatella, että hyvä jumala loisi ihmisen identiteettiin lähtökohtaisesta epäraamatullista ja/tai synnillistä kuviota, on epätoivottavan mekanismin oltava muualta, siis synnistä tai syntiinlankeemuksen seurausta. Jotkut alkavat horista jopa geneettisistä muutoksista tai rappeutumisesta syntiinlankeemuksen jälkeen matkan varrella, joka ilmenee sitten myös tällaisina luonnonoikkuina. Eliväthän ensimmäiset ihmiset Raamatun selvän todistuksen mukaan jopa satoja vuosia, kun geenit tms. mitä ilmeisimmin vielä hehkuivat luomisen jälkeistä paremmuuttaan. Ja nämä näin uskovat ovat valmiita nielemään vaikka todellisen tabun eli sukurutsan, kun niille ensimmäisille ihmisille piti (avio)kumppanit saada sisaruksista ja/tai lähisukulaisista. Sen kuvion voi kuitenkin sijoittaa ajallisesti niin kauas, että se ei enää häiritse levotonta omaatunto tai ymmärrystäa. Ihan mikä vaan kelpaa, kunhan ei tarvitse hyväksyä sateenkaariväkeä. Rautalammin kirkkoherrasta: https://yle.fi/uutiset/3-10400431

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jusu Vihervaara
  Jusu Vihervaara

  Kirjoittaja on insinööri, sateenkaariaktivisti ja ajattelija. Hän kirjoittaa nimellä Jusu Vihervaara Kotimaa24 ylläpidon luvalla.