Mitä autosi rekkari paljastaakaan sinusta?

Kun valitset autoa, kiinnität huomiota moniin olennaisiin ja epäolennaisiin seikkoihin. Rekisterinumerokin vaikuttaa, ainakin alitajuisesti. Tosin, olen huomannut että tässä suhteessa ihmiset jakautuvat kahteen ryhmään: toiset muistavat kaikkien vastaantulijoiden rekkarit, toiset eivät muista omaansakaan, saati naapurin Reiskan.

Tunnustan itsessäni pienen rekkaribongarin. Lajihan on laajalle levinnyt. Vaihtoehtoisia tapoja bongata (ja kisailla kavereiden kanssa) on useita. Tässä pari esimerkkiä:

1. Numerokisa. Vastaantulevien autojen numerosarjojen bongaus järjestyksessä ykkösestä alkaen, numerosarjaan 999 päättyen. Voi mennä viikkokausia ennen kuin pääsee edes alkuun, koska teillä liikkuu vähemmän autoja, joissa on kirjainten perässä vain yksi numero.

2. Kirjainyhdistelmien näkeminen lyhenteinä ja niiden selvittäminen, esim. AAA, "Arska auttaa alkuun."

3. Kirkollinen versio: numerosarjat ovat virsiä. Esimerkiksi 361: "Koska valaissee kointähtönen mua köyhää kerjääjää?" Sopii muun muassa palkankorotusta kärttävälle..

4. Kombinaatiokisa: tämä on se kaikkein jaloin muoto, jossa kirjainyhdistelmän ja numerosarjan tulkinta yhdistyy.Käyköön esimerkistä oma autoni, RVF 600. Tulkintani on: "Rovasti vie fruta hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan."

7 kommenttia

 • Yrjö Sahama sanoo:

  Sallittakoon pieni hupijuttu tähän mausteeksi. Nuorna miesnä 70-luvulla ostin käytettynä ensimmäisen autoni, kuplavolkkarin, jonka rek.no. oli Pohjois-Karjalassa kun oltiin, SEX-27. Auto herätti ansaittua huomiota sukuloidessani länsirannikolla. Ja löytyipä vaimokin ennenkuin auto vaihtui.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marja-Sisko Aalto sanoo:

  Tuo numerobongaus (1-99 poislukien tai vain esim. ensimmäiseen tai viimeiseen numeroon keskittyen) on lasten kanssa usein koeteltu kisa. Samoin virsirekkari, joskaan edes lisäaineistosta ei tule täyttä sarjaa. Autoni oli joskus RLV. Kun se oli Lada, naapuri vinoili Rahojen Loppuvan Varmasti sen ylläpidossa, mutta erehtyi. Nykyinen ZZE on vähän hankalampi. Toivottavasti se ei viittaa rattiin nukahtamiseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Ahti sanoo:

  Joskus vuosituhannen vaihteessa sain valita muutamasta rekisterikilvestä omani. No otetaan tuo FBC, luulevat ulkolaiseksi kun on noita vieraita kirjaimia. Ja mielestäni virsikirjan paras virsi 425 jossa on kerrottu Jeesuksen kristuksen elämänkaari ja hänen elämän tärkeimmät asiat: “Soi kiitosvirsi kerran kedolla paimenten” ja sieltä sitten kuljettiin ihmisiä auttaen Golgatalle ja lopulta kaikki päättyy juhlaan iloiseen. Matkalla on monta mutkaa mutta perille iloon päästään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vesa Nuorva sanoo:

  Kun menimme naimisiin kesällä 1988 (laskekaa siitä!), edellisenä kesänä vaihdetun Saabini rekkari oli VNV-543. Seurakuntalaiset pitivät sitä hyvin valittuna: Vesa Nuorva vaimoineen.

  Takavuosina katsastuskonttorin virkailija kertoi Keskisuomalaisessa, että ei-toivottuja rekkarin osia olivat numerosarja 666 ja kirjainyhdistelmä NAI.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Raimo Turunen sanoo:

  Autoni rekkari paljastaa minusta lähinnä sen, kuka minä olen. Sen saa nimittäin selville palvelusta autorekisteri.fi, jos on halukas maksamaan. Aina ei selville kuitenkaan saa, koska joku on saattanut salata rekkarinsa. Silloin edes poliisi ei sitä kerro.

  Jos itse saisi vapaasti valita rekkarin, se saattaisi jotakin paljastaakin. Hahmopsykologian perusteisiin nimittäin kuuluu, että yksilö valitsee vapaasta kirjainjoukosta itselleen tutut ja usein omassa nimessään olevat kirjaimet, sama numeroiden kanssa. Lapsena aina ilahduin kun näin rekkarin RT-xxx. Nyt sellaisia ei enää juurikaan näe ja siksikään rekkarit eivät jää mieleen. Yksi rekkari kylläkin vuosien takaa jäi mieleen: OIO-IOI (rekkarityyliin kirjoitettuna).

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vesa Nuorva sanoo:

  Muutin Turusta Jyväskylään vuonna 2003. Kun menin turistina Turkuun muutama vuosi sitten, olin sopinut tapaamisen Tuomiokirkon eläkkeelle jääneen ylivahtimestarin kanssa. Hän tuli paikalle autolla, jonka rekkari oli DOM-1. Oli saanut työkavereilta eläkkeellejäämislahjaksi muiston pitkäaikaisesta työpaikasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Paula-Maaria Itäniemi sanoo:

  Aikanaan olin kovasti ihastunut erääseen nuoreen mieheen, jonka auton rekkari alkoi VSP. Minusta se oli uskomattoman hyvin sopiva, sillä koiranäyttelyssä tuo lyhenne tarkoittaa “Vastakkaisen Sukupuolen Parasta”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Timo Juntunen
  Timo Juntunen

  Saaristorovasti. Runoilija. Elämän taiteilija. Tapaamisiin pappilan sillalla!