Morfoksen metropoliitta Neofytoksen paimenkirje pandemian aikana

Mielestäni lukemisen arvoinen paimenkirje meille suomalaisillekin.
Morfoksen metropoliitta Neofytoksen paimenkirje, jonka hän kirjoitti, kun Kyproksen presidentti ilmoitti saaren kirkkojen sulkemisesta (kirkkokansalta) varotoimenpiteenä epidemian leviämiseksi.

 

Kristuksessa rakkaat lapset

Tässä tilanteessa, jonka Jumala on sallinut meille syntiemme tähden, pitäkäämme mielessä, että kuolemat, ahdistukset ja tuska eivät ole rangaistuksia vaan tilaisuuksia katumukseen. Ellemme tartu tähän mahdollisuuteen, käytä sitä hyödyksemme hengellisesti, me rankaisemme itseämme pelolla, paniikilla, turvattomuudella. Ja niin kuin ennen meitä eläneet sanoivat hyvin viisaasti ”pelko tuo mukanaan rangaistuksen”. Ja pelon aiheutamme me itse, ei Rakkauden ja Vanhurskauden Jumala.

Edellä mainitun lisäksi, saavuttaaksemme täydellisen rakkauden lahjan, joka evankelista Johannes Teologin mukaan ”poistaa pelon”, suosittelen isällisesti, että te vietätte rukoillen tämän ajan, jolloin olette eristäytyneinä koteihinne.

Auttaa paljon, kun me näinä vaikeina hetkinä avaamme Taivaan kanavat. Niinpä suosittelen, että luette päivittäin Psalttaria ja Pyhien elämäkertoja, erityisesti 1900-luvulla eläneiden viime aikojen Pyhien, joiden elämä on lähempänä meitä. Lukekaa esimerkiksi pyhien Paisioksen, Porfyrioksen, JakovosTsalikiksen, Anthimos Hioslaisen, lepraa sairastaneen Nikerofoksen, Eumenios Saridakiksen, Georgios Karslidiksen, Germanos Stavrovunioslaisen elämästä. Paljon auttaa myös, kun luette tai kuuntelette internetistä akatistospalveluksia tai anomuskanoneita Jumalansynnyttäjälle ja Herran Kunnialliselle Ristille.

Koska nykyihmiset ovat tottuneet kaikkeen lyhyeen ja vähin vaivoin saatavaan, suosittelen vielä vähäisellä kokemuksellani myös seuraavia lyhyitä rukouksia:

”Suuri on Pyhän Kolminaisuuden nimi. Kaikkein Pyhin Jumalansynnyttäjä suojele meitä.”

”Herra Jeesus Kristus, armahda meitä.”

”Kaikkein pyhin Kristuksen Risti, pelasta meidät voimallasi.”

”Suuri Herran ylienkeli Mikael, varjele meitä.”

”Suuri Herran ylienkeli Gabriel, valaise meitä.”

”Pyhä Nikeforos [Pitaalinen], rukoile meidän puolestamme.”

Nikeforoksen nimen paikalla te voitte kutsua avuksi ketä tahansa Pyhää, jota tahdotte. Rukoilkaamme myös kanssaihmistemme puolesta koko maailmassa: Herra Jeesus Kristus, pelasta palvelijasi. Sanomme heidän etunimensä ja jatkamme sitten Jeesuksen rukouksella, ”Herra Jeesus Kristus, armahda palvelijoitasi.”

Lausumme myös: ”Herra Jeesus Kristus, armahda koko maailmaasi.” Ja lopuksi edesmenneiden puolesta rukoilemme Herralta Jeesukselta Kristukselta, kuoleman Voittajalta, että Hän saattaisi heidät lepoon, luetellen ensin heidän etunimensä ja toistaen rukouksen heidän saattamisestaan rauhaan lepäämään.

Rakkaani, tämä koettelemus on suuri mahdollisuus kaikille meille. Se voi avata meidän sydäntämme ja sieluamme katumukselle ja rukoukselle. Tällä tavoin Kolmiyhteinen Jumalamme puhdistaa meidät hengellisistä ja ruumiillisista viruksista. Ja vielä jotakin somaa näin päätökseksi. Niin kuin eräs Jumalan ihminen sanoi minulle, sielunne rauhoittamiseksi ja lohdutukseksi tässä vastentahtoisessa eristäytymisessä, joka ehkä johtaa monet ahdistukseen ja masennukseen, teidän on hyvä viittaamieni rukousten ohella kuunnella myös jokunen kansanlaulu tai jopa kreikkalainen maallinen laulu. Sekin on jonkinlainen kreikkalaista identiteetistämme kumpuava lääke.

Älkääkä liioin unohtako joskus aiemminkin mainitsemaani rukousta: ”Kristukseni, anna minulle kärsivällisyyttä ja Pyhien usko.” Näin jokainen perhe voi tehdä kotinsa ”kotikirkoksi”, sillä mikään vaikeus ei voi eikä sen pidä erottaa meitä Kristuksesta Hänen armonsa ja voimansa auttaessa meitä.

Lopuksi, suurin vaikeus ei toistaiseksi ole sairauden tarttuminen vaan pelko, paniikki ja hyödytön television tuijottaminen. Pelko ja intohimoinen television katselu eivät poistu presidentin käskyin eivätkä piispallisin paimenkirjein. Aluksi ne vähenevät ja lopulta poistuvat, kun alamme katua henkilökohtaisia paheitamme ja virheitämme ja anoa Pyhältä Hengeltä sydämen tuskalla: PYHÄ HENKI, TOTUUDEN HENKI, PUHDISTA MEIDÄT KAIKESTA SYNNIN PAHUUDESTA.

Monin rukouksin ja rakkaudella Kristuksessa

Morfoksen Metropoliitta Neofytos 24.3.2020

(Käännös kreikasta: Hannu Pöyhönen)

 

Arkkipiispa Leon rukous

”Ymmärrän hyvin tämän murheen. Mutta rukous ei tarvitse rekvisiittaa. Monilta ortodokseilta varmasti löytyy kotialttari tai edes yksi ikoni, jonka edessä voi rukoilla. Suhtautukaamme tähän poikkeustilaan siten, että nyt meillä on kerrankin kirjaimellisesti mahdollisuus ´elää rauhassa ja hiljaisuudessa Jumalan kunniaksi´.”

3 kommenttia

 • Seija Rantanen sanoo:

  Kiitos erinomaisesta käännöksestä Hannu Pöyhöselle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Jari Haukka. Vaikka olen eri mieltä kanssasi eräistä rukouksista, komppaan painopisteitä mahdollisuudesta hiljentymiseen ja epidemian hengellisestä sanomasta. Tosin luterilaisella papilla on yllättävän paljon puuhaa “digiloikan” haltuun ottamisessa ja rippikoululaisten etäohjaamisyrityksissä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Ajattelin suhtautua ihan vain järkevästi ja noudattaa sääntöjä, joita on annettu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jari Haukka
  Jari Haukka

  Rivijäsen Kristuksen armeijassa.