Moskovan ihmeitä - episodi 1

Loppukesästä seisoskelin Vasilin katedraalin juurella Moskovan Punaisella torilla. Muitakin turisteja oli paikalla runsaasti. He kuvasivat toisiaan katedraalin valtavia, koristeellisia kupoleita vasten. Lähistöllä oli iso joukko muita kirkkoja, kultaa päällä ja sisällä.

Aikoinaan Jeesuksen oppilaatkin ihmettelivät Herodeksen rakennuttaman temppelin uljuutta. Mutta Jeesus torjui heidän ihailunsa: ”Tähän ei ole jäävä kiveä kiven päälle.”

Mihin näitä mahtavia pyhäköitä oikein tarvitaan? Eihän Jumala asu ihmiskäsin tehdyissä temppeleissä, sanotaan Raamatussa.
”Minä seison ovella ja kolkutan”, sanoi Jeesus, ”jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä käyn sisälle hänen luokseen.” Ei hän kaipaa kullan kimallusta. Hän sanoo asuvansa murtuneiden ja nöyrien luona. Ja mielellään myös itsensä eheiksi tuntevien.

Siinä Vasilin kivisen katedraalin juurella parveili satoja eläviä temppeleitä, ainoita, joissa Jumala haluaa asua. ”Saako hän asua näissä temppeleissä?” pohdin turistilaumoja katsellessani. ”Entä minun?”

Sain kurkistaa myös edesmenneen kansanjohtajan kiviseen hautaan. Tiukkojen turvatarkastuksien vuoksi sinne piti jonottaa melkoinen tovi. Sisään hautaan kuljettaessa ohitimme jonon pylväiden päissä olevia seuraajien muotokuvia. Sattumoisinko niitä oli 12?

Kerrotaan, että palvojien lukuisat suudelmat olivat aiemmin kuluttaneet johtajan kasvoja, joten hänet oli ehostettava ja eristettävä lasin sisään. Siellä hän nyt lepäsi, mustien kiviseinien keskellä, kelmeät kasvot ja kädet valaistuina, kyvyttömänä auttamaan enää ketään.

Olen käynyt myös toisella haudalla. Sinne pääsee ilman turvatarkastuksia, koska hauta on tyhjä. Hän, joka kuoli ja haudattiin kiven sisään, murtautui kivisen hautansa kahleista jo kolmantena aamuna. Hän pystyi auttamaan itseään ja yhä pystyy jokaista, joka kääntyy hänen puoleensa.

Kuolleista nousseen Jumalan vastaanotolle ei myöskään tarvitse jonottaa. Pääsy on avoin, milloin tahansa.

Kirjoittaja

Anita Ojala
Anita Ojala

Olen eläkkeellä oleva luokanopettaja, free lancer -kuvittaja, -kirjailija ja -toimittaja. Minulta on julkaistu 4 kirjaa: mm. Valopilkkuja: viriketekstejä lasten ja nuorten hartaushetkiin (soveltuu myös aikuisten hartauskirjaksi).