Paavalin paskapuhe eli miten itsesensuuri toimii

Kun Li Anderson syytti Jussi Halla-ahoa paskapuheesta, niin moraalinen närkästys nousi takajaloilleen.

Paskapuhetta ei saa löytyä myöskään Raamatusta, jotta sen lukijat eivät loukkaantuisi vulgaarista kielenkäytöstä. Itsesensuuri toimii, jottei kirkollinen moraali rappeutuisi. Filippiläiskirjeessä, 3:8, kreikan σκύβαλον, skubalon, on käännetty roskaksi.

"Niinpä minä todella luen kaikki tappioksi tuon ylen kalliin, Kristuksen Jeesuksen, minun Herrani, tuntemisen rinnalla, sillä hänen tähtensä minä olen menettänyt kaikki ja pidän sen roskana - että voittaisin omakseni Kristuksen."

Itse uskalsin kääntää:

Rauhan julistus: "Niinpä minä todella luen kaikki tappioksi tuon ylen suuren, Kristuksen Jeesuksen, minun Herrani, tuntemisen rinnalla, jonka vuoksi kaiken menetin ja pidän sontana, jotta Kristuksen voittaisin,"

Ei minulla ollut kanttia kääntää paskaksi, kuten olisi pitänyt, vaan päädyin sontaan, eläinperäiseen, jolla voidaan lannoittaa. Siten ideologisesti sonnalla on hyväksyttävämpi sanoma. Tai ehkä kakka olisi ollut fiinimpi muoto? No, ei mitään puolusteluja! Itsesensuroin ja sillä siisti.

σκύβαλον -sanaa on kristillisen historian aikana pyritty miedontamaan, jotta on päästy kirkon tulkintaan, roskaan. Historiallisesti σκύβαλον tarkoittaa paskaa, joka peittää kaiken alleen. Paskan päälle on levitetty korkeakirkollinen kiiltokuva, jolloin rumaa sanaa ei tarvitse sanoa, niin kuin se on (Simo Salmisen "kansanlaulun" sanoja mukaillen).

Käsite paskasta, joka peittää entisen elämän kunnian, vastaa selkeämmin apostolin ajatusta ja sen eroa, mitä hän aiemmin omisti verrattuna Kristuksen nykyiseen tuntemiseen.

Otan toisen esimerkin. Kirkko kertoo avioon kelpaamattomista, kun Jeesus kuohitsemisesta.

Mat.19:9-12 "Ja sanon teille, että joka hylkää vaimonsa muun kuin huoruuden tähden ja nai toisen, tekee huorin, ja joka nai erotetun, tekee huorin." Opetuslapset sanoivat hänelle: "Jos näin on miehen suhde naiseen, ei kannata naida." Mutta hän sanoi heille: "Eivät kaikki käsitä tätä sanaa, vaan ne, joille se on annettu. Sillä on eunukkeja, jotka äitinsä kohdusta syntyvät sellaisiksi, ja on eunukkeja, jotka kuohittiin ihmisiltä, ja on eunukkeja, jotka ovat taivasten valtakunnan vuoksi kuohineet itsensä. Joka on sen kykenevä käsittämään, käsittäköön."

Onko kirkko käsittänyt tätäkään sanaa? Tuskin, kun puhuu...

 

.

13 kommenttia

 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Loukkaantuneimmin paskapuhe -sanaan reagoitiin Halla-ahon porukoissa, kun opetusministeri kehtaa sellaisesta syyttää heidän mestariaan. Se on sen sijaan heille ok, uusi normaali, kun Halla-ahon puolueen kansaedustaja vertaa pakolaisia vieraslajeihin, jotka pitäisi hävittää.

  https://yle.fi/uutiset/3-11173664

  Suhtautumisessa alkuperäiseen Raamatun kieleen ja kansan syvien rivien sanankäyttöön, on paljon yhtäläisyyksiä.

  Kun Väinö Linnan Tuntematon sotilas julkaistiin, niin moraaliset ihmiset järkyttyivät sotilaiden kielenkäytöstä. Kritiikki Helsingin Sanomissa oli murskaavaa. Linnan kirja oli surkea ja rahvaanomainen, kun sitä vertaa Jussi Talven sotaromaaniin, jossa upseerit ja sotilaat osasivat puhua sivistyneesti. Linnan romaanille ennustettiin nopeaa häviämistä julkisuudesta, kun taas Talven vastaava teos nousisi suurten joukkoon.

  En muuten tiedä mitään Jussi Talven romaanista, tietäääkö joku?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jorma Hentilä sanoo:

   Jussi Talvi kirjoitti romaanin “Ystäviä ja vihollisia”, jossa hän kuvaa suomalaisten ja saksalaisten sotilaiden kanssakäymistä ja läheistä aseveljeyttä. Ilmestyi 1950-luvun puolivälissä (1955?). On Talven pääteos. Tuli myöhemmin tunnetuksi kulinaristisilla aiheilla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Kiitos tiedosta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Erkko Järvinen sanoo:

   Tapio Tuomaala: Hyvä onkin valita kieliasu, riippuen kuulijakunnasta, jossa julistamme Sanaa ymmärrettävästi. Tuskin stadin slangilla voidaan kauan keskustella järkevästi. Minä arvostan Raamatun korkeatasoiseksi Jumalan Sanaksi, joten käännökset pitää olla arvokkaasti käännetty, jottei käännös köyhdytä alkuperäistä ajatusta. Siitä huonona esimerkkinä voisi mainita v92 Raamatun käännös, jonka sisältö on köyhdytetty .

   Minä pidän Raamattu Kansalle käännöksen sanavalinnasta, joka on parempi kuin v38 käännös. Mat.19:9–12 ” Minä sanon teille: se, joka hylkää vaimonsa muun syyn kuin haureuden tähden ja nai toisen, tekee aviorikoksen ja joka nai hylätyn, tekee aviorikoksen” (10) Opetuslapset sanoivat hänelle: “Jos miehen suhde vaimoon on tällainen, ei kannata mennä naimisiin.” (11) Mutta hän sanoi heille: “Tämä sana ei sovellu kaikkiin vaan ainoastaan niihin, joihin seon annettu. (12) On sellaisia, jotka ovat äitinsä kohdusta syntyneet avioon kelpaamattomina . On myös niitä, jotka ihmiset ovat tehneet avioon kelpaamattomiksi. Samoin on niitä, jotka taivasten valtakunnan tähden ovat tehneet itsensä avioon kelpaamattomiksi. Joka tämän voi itseensä soveltaa, se soveltakoon”.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Tapio Tuomaala mitä Paavali piti roskana (paskana)?

  Eikö sitä mitä hän oli oppinut omassa “viisaudessaan ja ymmärryksessään”?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Huomaa, että Paavali tekee seemiläisen vertailun. Paras asia pannaan hyvän asian vastakohdaksi. Näin tuodaan esille se mikä on kaikkein tärkeintä.

   Ota huomioon, että juutalaisen Jeesuksen ajan historian tutkijan David Flusserin mukaan Jeesus oli aikansa oppinein mies. Jos Jeesus oli aikansa oppinein mies, niin miksi sitten halveksit viisautta. Pyydän että viisauden halveksimisen sijaan hankit viisautta:

   Sananlaskut:

   1:7 Herran pelko on tiedon alku; hullut pitävät halpana viisauden ja kurin.

   3:13 Autuas se ihminen, joka on löytänyt viisauden, ihminen, joka on saanut taidon.

   4:5 Hanki viisautta, hanki ymmärrystä, älä sitä unhota, älä väisty pois minun suuni sanoista.

   4:7 Viisauden alku on: hanki viisautta, ja kaikella muulla hankkimallasi hanki ymmärrystä.

   5:1 Poikani, kuuntele minun viisauttani, kallista korvasi minun taidolleni

   7:4 Sano viisaudelle: “Sinä olet sisareni”, kutsu ymmärrystä sukulaiseksi,

   8:11 Sillä parempi on viisaus kuin helmet, eivät mitkään kalleudet vedä sille vertaa.

   9:10 Herran pelko on viisauden alku, ja Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä. –

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Roto: “Herran pelko on viisauden alku”

   Ei pidä paikkaansa, kyllä se on frouvan pelko, joka on viisauden alku.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Jo se on suurta viisautta, että ymmärtää kaiken tulevan Jumalasta.

  Paskapuhetta maailmassa riittää, pahan puhuminen on ihmisen sydämen ilmiantaja, olkoon siunattu, kuka hyvää puhuu.

  ”Pankaa sentähden pois valhe ja puhukaa totta, kukin lähimmäisensä kanssa, sillä me olemme toinen toisemme jäseniä. “Vihastukaa, mutta älkää syntiä tehkö.” Älkää antako auringon laskea vihanne yli, Älkääkä antako perkeleelle sijaa. Joka on varastanut, älköön enää varastako, vaan tehköön ennemmin työtä ja toimittakoon käsillään sitä, mikä hyvää on, että hänellä olisi, mitä antaa tarvitsevalle. Mikään rietas puhe älköön suustanne lähtekö, vaan ainoastaan sellainen, mikä on rakentavaista ja tarpeellista ja on mieluista niille, jotka kuulevat. Älkääkä saattako murheelliseksi Jumalan Pyhää Henkeä, joka on teille annettu sinetiksi lunastuksen päivään saakka. Kaikki katkeruus ja kiivastus ja viha ja huuto ja herjaus, kaikki pahuus olkoon kaukana teistä. Olkaa sen sijaan toisianne kohtaan ystävällisiä, hyväsydämisiä, anteeksiantavaisia toinen toisellenne, niinkuin Jumalakin on Kristuksessa teille anteeksi antanut. Ef.4:25-32

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Ismo Malinen: “Jo se on suurta viisautta, että ymmärtää kaiken tulevan Jumalasta.”

   Entä jos kaikki ei tulekaan Jumalalta? Onko “ymmärrys” silti suurta viisautta?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Kaikki on uskon kautta Antero, eikä ilman uskoa ole mitään. (1.Kor.12)

  Jos Kaiken alkaja ja ylläpitäjä ei ole Jumala, niin sille löytyy kyllä vielä selitys. Uskotko sen? Jos, niin, olet uskovainen.

  Mihin me uskomme? Minulle Jumala on kaiken elämän lähde. En usko sattumaan. Uskotko sattumaan Antero.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Ismo: “eikä ilman uskoa ole mitään.”

   Uskoa se on harhauskokin. Ja harhauskon toinen nimi on ajatuksenvapaus.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Näkisin, että tässä on kyllä aika tavalla kaikenlaista ilman uskoa. Ainakin omassa elämässäni. 😉

   Ajattelen, että maailmankaikkeus voi olla syntynyt tyhjästä, eikä millekään ole välttämättä mitään syytä. Mitään uskoa tähän ei liity uskonnollisessa mielessä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Vaan mitäpä siitä sanotte, kun syötte herran ruumista ja juotte hänen vertaan ja se menee vatsaan ja ulostuu.

  Onko siinä kunnioitusta vai halvekksuntaa?

  Ilmoita asiaton kommentti