Päivän Pyhä 11.11.

Menas Egyptiläinen

Pyhä suurmarttyyri Menas Egyptiläinen oli alkuaan syntyjään  egyptiläinen ja hän palveli Rooman armeijassa kamelinajajana.  Kun keisarit aloittivat historian ankarimmat kristittyjen vainot, pyhä Menas kieltäytyi palvelemasta näitä keisareita. Hän riisui sotilaan arvomerkit ja muut tunnukset pois yltänsä, pakeni armeijasta ja vetäytyi vuorelle elämään askeettista elämää.

Eräänä pakanallisena juhlapäivänä Menas meni paikalle ja kovalla äänellä alkoi julistaa evankeliumia ja saarnata Kristuksesta, maailman pelastajasta. Hän huusi kansalle:

”Tietäkää, että Kristus on ainoa todellinen Jumala. Ne, mitä te palvotte, ovat pelkkiä hengettömiä puunpalasia!”

Kansa suuttui ja kävi hänen kimppuunsa. Hänet vietiin kuvernööri Pyrrhuksen eteen, missä hän yhä tunnusti uskonsa. Kuvernööri suuttui tästä ja määräsi  hänet kidutettavaksi kansa huviksi. Menas luvattiin vapauttaa, jos tämä suostuisi palvelemaan epäjumalia ja uhraisi heille uhrin. Menas kieltäytyi ja häntä kidutettiin  ja lopulta surmattiin miekalla. Tämä tapahtui vuonna 304.

Menas on ollut pian kuolemastaan lähtien Egyptin kristittyjen eniten kunnioittamia pyhiä, ja on sitä yhä.

Menas on vaikuttanut myös paljon myöhempinä aikoina. Merkittävä  II maailmansodan taistelu käytiin El Alameinissa [arabialainen nimi paikalle sillä sijainneen pyhän Menakselle omistetun kirkon mukaan]. Se seurauksena Rommelin johtamien saksalaisten eteneminen Egyptiin pysäytettiin vuonna 1942. Kerrotaan pyhän Menaksen, Rooman armeijan kameliajajan, kierrelleen saksalaisten parissa ja aiheuttaneen suurta pelko ennen taistelua. Paikalla on nykyään pieni luostari ja kirkko jotka on pystytetty tapahtuman muistoksi.

Lähteet

http://www.ortodoksi.net/index.php/Menas_Egyptil%C3%A4inen

Munkki Serafim (toim.): Synaksarion – marraskuu. 2004.

Kirjoittaja

Jari Haukka
Jari Haukka

Rivijäsen Kristuksen armeijassa.