Palveluasenne?

 

b2ap3_thumbnail_IMGP0004.JPG

Vastaan puhelimeeni. Soittaja kysyy: Onko teillä hetki aikaa? Yleensä vastaan, että on pieni hetki, koska haluan asian pois päiväjärjestyksestä — ja mielestäni; ei jää vaivaamaan, mitä asiaa sillä oli. Hetken päästä minulle selviää, että linjalla on puhelinmyyjä, joka kauppaa jotakin, josta en ole kiinnostunut. Yritän lopettaa keskustelun kohteliaasti: Ei nyt tällä kertaa. Joskus se toimii, joskus ei. Kaikkein ikävin maku jää niistä panssarivaunuista, jotka eivät suostu lopettamaan muuten kuin iskemällä luurin korvaan — tai tekemällä tilauksen. Heille myyjän ammattitaito on puhua ihminen ympäri.

 

Menen laatuliikkeeseen ostamaan pukua. Myyjä kysyy, mihin tarkoitukseen puku tulee. Tottunut silmä on arvioinut minulle värin ja leikkauksen puolesta sopivat puvut. Kun kokeilen ensimmäistä, niin myyjä miettii mielessään, sopisiko joku vielä paremmin. Todennäköisesti saan puvun, joka istuu ja jossa muutenkin viihdyn.

 

Tai menen ostamaan sukellusvarusteita. Myyjä kysyy ensiksi, missä aion sukeltaa; laite, joka toimii 22 asteisessa vedessä erinomaisesti, voi jäätyä kovin helposti kylmässä vedessä. Kun tätä kuva otettiin, jäätymisen estolla varustettu regulaattori jäätyi 7 asteen pakkasessa mutta pysyi sulana pinnan alla.

b2ap3_thumbnail_IMGP0001.JPG

Myyjä on kiinnostunut minun tarpeistani, siitä, mitä etsin. Hän ei myy minulle tarpeettomia ominaisuuksia, mutta pitää huolen että tarpeelliset löytyvät. Palvelun periaatteet ovat samat olin sitten etsimässä pukua ja vaikka sukellusvarusteita: myyjän ammattitaito on löytää minulle sopiva tuote.

 

Perhe on saanut lapsen. He haluavat järjestää suvun perinteen mukaisen juhlan, jossa lapsi liitetään perheen, suvun ja ystäväpiirin jäseneksi. Samalla lapsi liitetään Taivaan Isän perheen jäseneksi. Asiaan kuuluu myös rukous lapsen puolesta ja mahdollisuus kutsua sukulaisia ja ystäviä kummeiksi. Kastemalja ja -mekko ovat kiertäneet sukupolvia suvussa.

 

Haluavatko tuoreet vanhemmat kohdata papissa hengellisen panssarivaunupuhelinmyyjän, joka pakkomyy omaa kristinuskon tulkintaansa? Vai olisiko parempi, jos he kohtaisivat heidän tarpeistaan kiinnostuneen asiantuntijan?

 

 

 

20 kommenttia

 • Jussi Matikainen sanoo:

  Ajatuskoe: Puhelinmyyjä, joka kauppaa jotain, josta olet kiinnostunut…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Leppä sanoo:

  Jos puhelinmyyjä kauppaa jotakin, mistä olen kiinnostunut, niin voi siitä kaupatkin tulla… :p

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Raimo Turunen sanoo:

  Upea blogi. Kiitos. Puhelinmyyjille muuten aina sanon etten halua jatkaa ja katkaisen. Poikkeus on Kirkon ulkomaanapu, jonka puhelinmyyjät kerran vuoteen saavat sydämeni pehmenemään ja hyvä niin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Olen ollut pitkään parin vakipuhelinmyyjän ansassa. Vuodesta toiseen sama äänestä tunnistettava myyjä alkaa joulun alla tuttavallisen iloisen keskustelun, josta on vaikea livetä! Kysyy kuulumisia ja muistuttaa sopivan kiitollisesti aiemmista lahjoituksista hänen edustamansa asian hyväksi. On vaikea olla jatkamatta lahjoituskierrettä, vaikka kukkaro naukuisi tyhjyyttä! Siihenkään vetoaminen ei auta. Vuoden tauon jälkeen tuttu ääni muistuttaa itsestään ja sanoo: “Onkos tilanne parempi? Voitaisiinko nyt ajatella lahjoitusta, kun saatte lisäksi 60 kappaletta joulukorttiakin.? Suoraan sanottuna kamalan rumia tusinatuotteita, joita en olisi uskonut koskaan aiemmin lähettäväni kenellekään. Lahjoitusta (60 e) antaessa ei voinut tietää, mitä vastineeksi tulisi. No, ei kai saisi hyvällä sydämellä odottaa mitään vastinetta lahjoitukselleen, mutta puolipakkomyynnissä sitäkin alkaa kaivata!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Mutta kommentti kasteeseen: eihän siinä ole mieltä ex kateederista tuleva toimenpiteenä. Ainahan on ymmärrettävä, millä vastaanton tasolla liikutaan. Kannattaako siinä tilanteessa alkaa uskonopin pänttäystä ja uskon herätysliikettä vanhemmissa ja muissa läsnäolijoissa. Kummi-kysymys on kyllä mielestäni hankala. Monikaan ei tajua kummiutta millään tasolla. Mutta kastetilaisuudessahan sitä ei voi ruveta opettamaan. – Olen aina ihaillut ortodoksisen kirkkomme kummius-käytäntöä. Kummi on erityinen hengelliseen opettamiseen, ohjaukseen vihitty henkilö (ainakin ortod. kirkkoon käntyvillä aikiuskristityillä).

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Hengellinen ylikunto on papille vaarallista.

  Mieluummin toinen pala kakkua, kuin katsaus kasteen teologiseen merkitykseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Leppä sanoo:

  Ilmeisesti Jaakolla ja minulla on erilainen käsitys sanan ‘asiantuntija’ merkitysvivahteista. Valmentaja on liikunnan asiantuntija tai ainakin pitäisi olla. Eikä todellinen asiantuntija tukehdu omaan ylimielisyyteensä, niin kuin sketsisarjan ‘asiantuntijat’. Päinvastoin hän osaa kuulla toisen tarpeet ja löytää tilanteeseen sopivat ratkaisut.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Pulkkinen sanoo:

  Minä sanon puhelinmyyjällä näin. “Kun sinä olet provikkapalkalla, sinun kannattaa soittaa jollekulle toiselle, koska minun kanssani ei kauppaa tule.” Se on tepsinyt aina.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Bloggi on aivan hyvä mutta sitä ei ole mikään ilo lukea koska se eiliity enään mihinkään vapaaseen keskusteluun.Monessa liemessä keitetty blogisti ei ymmärrä laillistavansa epädemokraattista ja kontroloitua kekustelua kirjoittelemalla tänne. Osallistumalla hän on epäsolidaarinen kaikkien niiden kanssa jotka ovat ulkopuolella.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Auh Markku

  Meinaat siis, ettei bloggaamiseen saisi osallistua uudistuksen takia, joka on mielestäsi epäreilu?? Minusta kun blogikirjoitus ei ole yhtään sen arvokkaampi kuin kommenttikaan. Systeemi on nyt tämä, kirjoita ihmeessä ajatuksiasi niin paljon kehiin, kun niitä pääkopassasi syntyy.

  Ilmoita asiaton kommentti