Palveluasenne?

 

b2ap3_thumbnail_IMGP0004.JPG

Vastaan puhelimeeni. Soittaja kysyy: Onko teillä hetki aikaa? Yleensä vastaan, että on pieni hetki, koska haluan asian pois päiväjärjestyksestä — ja mielestäni; ei jää vaivaamaan, mitä asiaa sillä oli. Hetken päästä minulle selviää, että linjalla on puhelinmyyjä, joka kauppaa jotakin, josta en ole kiinnostunut. Yritän lopettaa keskustelun kohteliaasti: Ei nyt tällä kertaa. Joskus se toimii, joskus ei. Kaikkein ikävin maku jää niistä panssarivaunuista, jotka eivät suostu lopettamaan muuten kuin iskemällä luurin korvaan — tai tekemällä tilauksen. Heille myyjän ammattitaito on puhua ihminen ympäri.

 

Menen laatuliikkeeseen ostamaan pukua. Myyjä kysyy, mihin tarkoitukseen puku tulee. Tottunut silmä on arvioinut minulle värin ja leikkauksen puolesta sopivat puvut. Kun kokeilen ensimmäistä, niin myyjä miettii mielessään, sopisiko joku vielä paremmin. Todennäköisesti saan puvun, joka istuu ja jossa muutenkin viihdyn.

 

Tai menen ostamaan sukellusvarusteita. Myyjä kysyy ensiksi, missä aion sukeltaa; laite, joka toimii 22 asteisessa vedessä erinomaisesti, voi jäätyä kovin helposti kylmässä vedessä. Kun tätä kuva otettiin, jäätymisen estolla varustettu regulaattori jäätyi 7 asteen pakkasessa mutta pysyi sulana pinnan alla.

b2ap3_thumbnail_IMGP0001.JPG

Myyjä on kiinnostunut minun tarpeistani, siitä, mitä etsin. Hän ei myy minulle tarpeettomia ominaisuuksia, mutta pitää huolen että tarpeelliset löytyvät. Palvelun periaatteet ovat samat olin sitten etsimässä pukua ja vaikka sukellusvarusteita: myyjän ammattitaito on löytää minulle sopiva tuote.

 

Perhe on saanut lapsen. He haluavat järjestää suvun perinteen mukaisen juhlan, jossa lapsi liitetään perheen, suvun ja ystäväpiirin jäseneksi. Samalla lapsi liitetään Taivaan Isän perheen jäseneksi. Asiaan kuuluu myös rukous lapsen puolesta ja mahdollisuus kutsua sukulaisia ja ystäviä kummeiksi. Kastemalja ja -mekko ovat kiertäneet sukupolvia suvussa.

 

Haluavatko tuoreet vanhemmat kohdata papissa hengellisen panssarivaunupuhelinmyyjän, joka pakkomyy omaa kristinuskon tulkintaansa? Vai olisiko parempi, jos he kohtaisivat heidän tarpeistaan kiinnostuneen asiantuntijan?

 

 

 

20 kommenttia

 • Markku Hirn sanoo:

  Vuoko ei taida ymmärtää miten sensuuri ohjaa sopeutumaan vallanpitäjän agendaan. Täällä on annettu tiukat käyttäytymisohjeet jotka tehokkaasti estävät epämukavat teemat. Juuri ne teemat jotka kirkon väen tulisi oppia kohtaamaan omassa arjessaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Leppä sanoo:

  Täällä on annettu tiukat käyttäytymisohjeet jotka tehokkaasti estävät epämukavat teemat. Toivoisin, Markku, että listaisit ne kielletyt teemat, että ymmärtäisin, mitä tarkoitat.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Huttunen sanoo:

  Puhelinmyyhjillä on erityinen hengitystekniikka, he imevät ilmaa nenän kautta ja puhaltavat sen pois sanojen mukana. Oikein harjaantuneet pystyvät tuottamaan ääntä lähes tauotta, eli ei kuule hengityskatkoja, vaan puhe tulee tasaisena möyrynä niin, että sanojen väliinkin jää tietty äää-äänne, jolloin vastaajan on mahdoton keskeyttää. He posmottavat tekstinsä paperilta, ja se on valmiiksi muotoiltu useita sivulauseita sisältäväksi virkkeeksi niin, että puhe on kuin nenästä valuva räkä, jota ei saa poikki. Virke kestää noin 40-60sek tai enemmänkin. Se on kiusallista. Taannoin Viini-lehteä myynyttä oikein kehuin tästä taidokkuudesta, ja se meni ihan hämilleen. Lisäsin, että perheessämme luetaan Viini-lehteä ahkerasti.

  Puhelinmyyjiä rasittavammat ovat feissarit. “Kiinnostavatko ihmisoikeudet?” – Jos sanon, että kiitos, mulla on kiire, saan vastaukseksi aggressiivisen kommentin “ai ei kiinnosta ihmisoikeudet”. Osuuhan se oikeaankin! Eihän ne kiinnosta, en myy kaikkea, mitä minulla on ja lähde seuraamaan Mestaria. Asian toinen puoli on, että moni on päättänyt kohdentaa kaiken avustustyönsä esim kuukausittain suoraveloituksena vaikka Kirkon ulkomaanavun kautta. Ihmiset kulkevat töihin joka aamu samaa reittiä, ja joka aamu vastassa on feissari, joka hiillostaa, kiinnostavatko ihmisoikeudet, kiinnostavatko ympäristöasiat, kiinnostavatko… Ymmärrän, jos jotakuta alkaa nyppiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Rakas Ylläpito Olet luonut herra ja renki systeemin. Suhde on epäsymetrinen. Silloin systeemin rakenne on epädemokraattinen .Jos rakenne on epädemokraattinen niin syysteemiin sopeutuneet vain vahvistavat epädemokraattista systeemia.. Tämä ei ole vapaa keskustelufoorumi vaan samanlainen keskustelufoorumi jota käydään tilatuista artikkeleista. Artikkelien antamat dynaamiset impulsit jäävät näkymättömiin.

  Tämä on opettaja-oppilas systeemi. Tämä on oligarkiaa ja elitismiä.Jollet ymmärrä tätä niin jossakin on vikaa.

  Teemoista : Jos haluaisin kuulla kannanottoja homoseksuaalisuudesta,naispappeudesta, kirkon kriisistä, kreatonismista, Naispappeuden vastustamisesta, ateismista ateistilta, luonnon uskonnoista, feminismistä jne sellaisena kun ihmiset kokevat niitä kohtaavansa, niin voiko syntyä todellista keskustelua ilman asiasta tehtyä alustusta? Voiko alustajana olla joku toinen kun sellainen jolle teema on tärkeä?

  Missä Kirkko voi oppia kohtaamaan kaikki nuo huutavan äänet erämaassa jos foorumia ei ole? Missä kirkko voi oppia kohtaamaan kaikki nuo mielipiteitten aiheuttamat konfliktit jos foorumia ei ole?

  Ylläpito , sinulla oli monopooli koko kirkolliseen keskusteluun ,nyt sitä ei enään ole.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Leppä sanoo:

  Markku, tämä blogi käsittelee yhdeltä kantilta kirkon kriisiä: seurakuntalaisten kohtaamisissa on tapahtunut ja tapahtuu vältettävissä olevia virheitä. Jatkoa tulee seuraamaan. Mitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin tulee, niin eiköhän niitäkin käsitteleviä blogeja ilmesty — muiltakin kuin minulta. Sama pätee naispappeuteen; itseasiassa ensimmäinen naispappeutta kritisoiva blogi on jo täällä. Jori on jo kantanut ensimmäisen korren ateismin kekoon ja Hannu ateismin kritiikin.

  Voiko alustajana olla joku toinen kun sellainen jolle teema on tärkeä? Ei voi!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pauli Lindeberg sanoo:

  “Voiko alustajana olla joku toinen kun sellainen jolle teema on tärkeä? Ei voi!”

  Olen tuosta jossain määrin eri mieltä. Nelivuotias tyttäreni on aivan erinomainen alustaja kaikista maailman asioista. Hän alustaa kysymyksillä. Hyvän alustuksen idea on saada kuulija miettimään. Eri asia on sitten julistus, jonka funktio on saada kuulija uskomaan.

  Mutta se “jossain määrin” johtuu siitä että kyllähän se hirveästi auttaa se että asia on itselle tärkeä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Leppä sanoo:

  Nyt tuntuu että kirkko kaipaa vain kilttejä kuuntelijoita. Voi olla, että joku tai monikin kirkossa kaipaa. Mutta kyllä kirkko kaipaa myös muita ääniä. Itse asiassa koko blogini pointti on kuunnella ihmistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jorma Hentilä sanoo:

  Markku Hirn, tulossa on ainakin yhdestä kaipaamastasi aiheesta, joulun mentyä. Otsikkokin on jo alustavasti mietittynä: Elämän ehtoolla takaisin kaappin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jaakko Herranen sanoo:

  Itse asiassa koko blogini pointti on kuunnella ihmistä.

  (Tuollainen kuunteleminen on todella arvokasta ja hyödyllistä.

  On vain tilanteita, joissa pappi ei voi asennoitua olevansa (se jotenkin yläpuolella oleva) asiantuntija. Pelkkä teologinen tausta ja koulutus ei vain siihen riitä. Perheneuvonnassa työskenteleviltä kyllä tajutaan edellyttää lisänä esim. psykologian opintoja.

  Ongelma on mm. se, että ketään ei kouluteta ja valita kohtaamaan tämän ajan fiksuja, tieteellisen maailmankuvan tuntevia ihmisiä, keskustelemaan siitä, miksi Jeesuksen jumalauuteen uskominen ollisi perusteltua kaiken tieteellisen tiedonkin keskellä. Kyseinenkin aihepiiri on miltei täysin luotaamaton, kuten myös yliluonnollisuus kaikkinensa, se kun ei mahdu tieteellisen teologian genreen. Täälläkään ko. aihepiirin keskusteluihin ei papisto juurikaan ole osallistunut.

  Kuitenkin merkittävä osa kirkosta eroamisesta liittyy tähän kysymykseen. Jos papisto ei osaa aihepiiristä mitään sanoa, niin miksei aihepiiriä tutkineita maallikkoja oteta “valmennukseen” ja yhteistyöhön. Ehdoton tieteellisyyden seulan läpäisyn vaatimuskin estää usein tarvittavan poikkitieteellisen lähestymistavan.

  Tie tämänkin aihepiirin kekustelun avaamiseen täällä on osaltani katkaistu. Viimeinen napanuora kirkon ja minun välillä samoin. Vaikka arvostaan suuresti tärkeää kirkon perustyötä, harkitsen vakavasti jäsenmäärän romahduksen kiihdyttämistä omilla valinnoillani, jotta edes kyseinen katastrofi pakottaisi kirkkoa kohtaamaan sen tulevaisuuden kannallta välttämättömän: Opetella perustelemaan olemassaolonsa oikeutus ja hyödyllisyys tämän ajan kielellä.

  Lopetan salonkikelpoisten blogialoitusten sabotoimisen tällä kommentilla.

  Kiitos ja armollista tulevaisuutta itse kullekin säädylle.

  J.H.)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eila Lias sanoo:

  Maallikkona ja useassa kastetilaisuudessa olleena valitsen kohdan, että haluaisin edelleen kohdata tarpeeni huomioon ottavan ammattilaisen, lujan, mutta kohteliaan, ihmisen, joka ei kiellä tehtäväänsä eikä suhtaudu siihen yliolkaisesti. Tarkoitan siis, että on ihmisenä ihmisen rinnalla.

  Ilmoita asiaton kommentti