Piispa Laajasalon asema piispakunnassa

Blogin otsikko mukailee arkkipiispa Luoman kannanottoa Radio Deissä. 

"Luoman mielestä on tärkeää, että taloudelliset sidokset otetaan esille ja että kirkon johto nauttii luottamusta."

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen irtisanoutui tehtävästään, vaikka ei ollut syyllistynyt lain rikkomiseen, vaan teki sen, mitä omistaja käski. Maallisen moraalin rajat tulivat vastaan. Entä miten toimitaan kirkossa? Kun ei ole vastuuta omistajille, tai oletetulle omistajalle, niin pelataan eri säännöillä kuin bisneksessä tai politiikassa. Siten bisnesmaailman johtajien ei kannata ottaa oppia piispoista, mutta piispojen pitäisi ottaa oppia bisnesmaailmasta ja sen johtajien moraalista.

Arkkipiispa Luoma: "Kirkossa on toimittava oikein ja sen viranhaltijoiden on toimittava oikein. Laki on sama kaikille, myös tässä tapauksessa. Muitakin yhteiskunnan korkeita virkamiehiä ja -naisia on ollut syynin alla oikeudessa. Tällöin johtopäätökset kuuluvat aina työnantajalle, Laajasalon tapauksessa Helsingin tuomikapitulille."

Kun piispa Laajasalo on tuomiokapitulin esimies, niin miten asiat käytännössä hoituvat?

On naivia kuvitella, että alaiset kohtelevat esimiestään samojen sääntöjen mukaan kun rivipappeja. Mielessäni on erään papin tapaus, jota Laajasalon hallitsema tuomiokapituli käsitteli (alkoi Irja Askolan aloitteesta). Asian käsittelystä hallinto-oikeudessa  tein tuomiokapituliin kantelun, joka koski hiippakuntadekaanin todistusta. Tuomiokapitulin vastineessa kiistettiin hiippakuntadekaanin sanoneen hallinto-oikeudessa sellaista, mitä toin kantelussani esiin. Se oli miina, koska arvasin, että tuomiokapituli kiistää ja väittää epäsuorasti minun  valehtelevan.

Minulla oli kuitenkin hallussani hallinto-oikeuden nauhoitteet, joiden pohjalta tein uuden kantelun, missä oli sanatarkkoja lainauksia hiippakuntadekaanin todistuksesta hallinto-oikeudessa. Toiseen kanteluuni en ole saanut vastausta. Kun tuomiokapituli jäi kiinni housut kintuissa, niin vastine toiseen kanteluuni olisi saattanut johtaa vielä pahempaan tilanteeseen. He jäivät nalkkiin valehtelusta. Mutta mitä siitä, kun tuomiokapitulit toimivat omine sääntöineen, jotka perustuvat enemmän inkvisition perinteeseen kuin oikeusvaltioperiaatteeseen.

Piispa tuomiokapitulin johtajana on piispa Laajasalon tapauksessa sama kuin  pukki kaalimaan vartijana.

 

 

 

.

4 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  (Blogistina poistin kommentin, koska siinä oli asianosaisten nimiä.)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Turhaa mustamaalaat Helsingin hiippakunnan piispaa ja hiippakuntadekaania. En usko heidän valehdelleen.

   Nyt ei ole piispan ja dekaanin nimeä. Onneksi lukijat eivät käytä kvg-menetelmää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kimmo, ei ole salaisuus, että luotan Jumalan sanaan. Minulla ei ole yhtään järkevää syytä epäillä Luomiskertomuksen todenperäisyyttä. Olisin hullu, jos en uskoisi Jumalan koko maailmankaikkeuden Luojan olemassaoloon.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Korhonen sanoo:

  Juha Heinilä ei usko, ja Juha Heinilä uskoo. Olisiko Juha parempi tietää ja tuntea tosiasiat kuin vain uskoa?

  Ilmoita asiaton kommentti